Sterilizarea UV este eficientă?

Din pacate, la momentul scrierii acestui articol, cea mai grava problema a umanitatii este Infecția cu Coronavirus (COVID-19). Din cauza faptului ca inca nu se cunosc toate detaliile referitoare la transmiterea si evolutia acestui virus foarte periculos, una din actiuniile fundamentale este preventia.

COVID-19 Sterilizarea UV

In cadrul preventiei, una din cele mai importate masuri este dezinfectia.

Germenii (bacterii, virusi etc.) din apă, aer și de pe diverse suprafețe sunt deranjanți dar si foarte periculosi pentru sanatatea noastra. Lumina UV intensivă reduce eficient și rapid microorganismele.
Radiațiile UV reduc în mod fiabil germenii și îmbunătățesc condițiile de igienă și depozitare. Pentru a reduce nivelul germenilor pe termen lung, aerul contaminat cu germeni poate fi deja dezinfectat în conductele de alimentare cu aer.
Dezinfecția UV este eficientă la lungimi de undă de la 200 nm la 300 nm. Radiația UVC emisă are un puternic efect bactericid. Este absorbit de ADN, îi distruge structura și inactivează celulele vii.
Microorganismele precum virușii, bacteriile și ciupercile devin inofensive în câteva secunde de radiațiile UV.
Dacă iradierea este suficient de mare, dezinfecția UV este o metodă fiabilă și ecologică, eliminând nevoia de substanțe chimice. În plus, microorganismele nu pot deveni rezistente la radiațiile UV.

Cât de eficientă este sterilizarea UV?

Funcționează pentru bacterii și viruși? Care sunt argumentele pro și contra? Acestea sunt întrebări pe care le auzim foarte des. Mai ales când oamenii se gândesc foarte mult la efectele Covid sau la cât de „murdar” poate fi telefonul mobil. Cu tot mai multe produse de sterilizare UV care vin pe piață, s-ar putea să vă întrebați dacă merită încercate. Așadar, haideți să aflăm!

Lumina UV a fost folosită pentru sterilizare și dezinfecție încă de la mijlocul secolului XX. Odată cu progresele tehnologice (și în mod special la becurile si tuburile UV în sine) durata sa de viață a devenit mai lunga (mii de ore). Si dimensiunile sunt mai mici (de exemplu, LED UV față de becurile UV tradiționale). Astfel au lărgit zonele unde pot fi utilizate. Puteți observa că metoda este folosita pentru a dezinfecta: apă, aer, fructe, legume, ustensile chirurgicale, tablete, jucării și o varietate de suprafețe.

Sterilizarea UV

Lămpile germicide UV-C și aplicațiile acestora

Lămpi germicide sunt acela lampi care, cu radiatie UV-C, distrug germenii sau microorganismele. Datorita situatiei cu care ne confruntam (la momentul scrierii acestui articol) se simte, din ce in ce mai mare, nevoia de a dezinfecta apa. Sau aerul cat si suprafetele ori obiectele cu care intram in contact.

Sterilizare aer

Lămpile germicide UVC sunt utilizate în sistemele de sterilizare a aerului. Sunt incluse in acesta gama sisteme de iradiere germicide ultraviolete (UVGI) de camera. Pot fi, de asemenea, plasate în sistemele HVAC (incalzire, ventilatie si aer conditionat) pentru a steriliza aerul pe măsură ce trece prin aceste sisteme. In acelasi timp prevenind mucegaiul de pe serpentinele de răcire.

Sistemele de sterilizare a aerului UV pot fi folosite aproape oriunde. Sunt utile în special în locuri publice precum spitale, școli, biblioteci, aeroporturi și oriunde se adună oamenii cu ventilație limitată.

Sterilizarea aerului UV este importantă și spitalele pentru a îmbunătăți sănătatea persoanelor cu boli respiratorii cum ar fi infectia cu Covid-19 sau astmul. Pot preveni răspândirea infecțiilor dobândite în spital.

Sterilizarea UV aer

Dezinfectie suprafațe

Sterilizarea suprafeței UV este foarte eficientă ca instrument valoros în multe industrii și medii.
Spitalele folosesc sterilizarea UV pentru a dezinfecta echipamentele chirurgicale din camerele pacientilor.
Sterilizarea suprafeței este importantă în restaurante și bucătării comerciale, precum și în locuri publice, cum ar fi aeroporturi, stații de autobuz și sisteme de transport public.
Lămpile UV îmbunătățesc semnificativ un mediu steril în spitale și ajută la prevenirea răspândirii bolilor.

Sterilizarea UV suprafete

Industria alimentară

Lămpile germicide UV oferă multe beneficii industriilor alimentare și restaurantelor. Iradierea alimentelor este o metodă foarte eficientă și sigură de tratare a alimentelor.

Iradierea alimentelor previne alterarea timpurie a diferitelor alimente si prelungeste termenului de valabilitate. Păstrează valoarea nutritivă și ajută la eliminarea bolilor transmise prin alimente precum E. coli și salmonella.

Lămpile UV-C pot preveni acumularea virușilor pe suprafețele de preparare a alimentelor și în zonele de luat masa ori in restaurante. Lămpile germicide UV oferă o serie de beneficii pentru industria alimentară a restaurantelor și pot fi utilizate în aplicații cu apă, aer și pentru suprafete.

Tratare apă

Lămpile UV oferă, de asemenea, o modalitate sigură și eficientă de tratare a apei, fără a fi nevoie să folosiți substanțe chimice nocive care creează poluare în râuri, oceane și alte zone dcuapă.

Lămpile UV sunt utilizate în mod eficient, din punct de vedere al costurilor, pentru purificarea apei în: recuperarea apei, ape uzate, apă potabilă, apă de proces industrial și comercial, piscine și spa, acvacultură și aplicații pentru științe ale vieții.

Statiie dezinfectie ultraviolete UV Aquapur Valrom
Statiii dezinfectie UV Aquapur Valrom

Orice statie dezinfectie ultraviolete UV este eficienta?

Când vine vorba de sterilizarea UV, nu toate tipurile de UV sunt eficiente. Ce înseamnă asta?

Sa studiem un pic partea tehnica.

Ultravioletul (UV) înseamnă „mai mult decât violet” și se referă la o gamă de unde electromagnetice cu o lungime de undă mai scurtă (frecvență) și energie mai mare decât lumina violetă vizibilă.

UV este împărțit în trei tipuri, cu lungimi de undă mici și cu energie crescuta. Sunt UV-A, UV-B și UV-C. Pentru sterilizarea UV, numai UV-C (100-280 nm) are suficient de mare energie pentru a ucide eficient microorganismele.

Când cumpărați un produs de sterilizare UV pe care să-l încercați acasă sau în afacere, asigurați-vă că lungimea de undă UV a acestuia se încadrează în intervalul UVC (100-280 nm).

Spectru raze ultrviolet
Spectru raze ultrviolet

Este sterilizarea UV eficientă pentru viruși și bacterii?

Răspunsul scurt este DA. Si chiar pentru mai multe microorganisme. Studiile au arătat că razele ultraviolete UV-C la 254 nm sunt eficiente împotriva tuturor agenților patogeni de origine alimentară: microbiota naturală, mucegaiurile etc.

Deoarece microorganismele au dimensiuni și forme diferite iar absorbția UV le afecteaza in mod fiferit, timpul necesar pentru uciderea fiecărei specii variază.

Cum sterilizează UV ?

Sterilizarea UV, cunoscută și sub denumirea de dezinfecție UV sau iradiere germicidă cu ultraviolete (UVGI) funcționează prin ruperea anumitor legături chimice și amestecarea structurii ADN-ului, ARN-ului și proteinelor. Aceasta face ca un microorganism să nu se poată multiplica. Atunci când un microorganism nu se poate înmulți, este considerat mort, deoarece nu se poate reproduce în interiorul unei gazde și nu mai este infecțios.

COVID-19
COVID-19

„Mort.” Suna perfect. Cât timp durează ca aceste lucruri urâte să ajungă la starea „moartă”? Să vorbim despre detalii despre distrugere.

Deoarece sterilizarea UV folosește energia UVC pentru a distruge biomoleculele, eficacitatea acesteia depinde de energia totală aplicată, care este afectată de durata timpului de expunere și de distanța de la sursa de lumină. De exemplu, dacă utilizați o lampă UV ținută la 2-3 centimetri deasupra unui vas Petri in care se afla culturi cu E. coli, va dura doar 1-2 minute pentru a ne arăta o sterilizare completă.

Pentru sterilizarea instrumentelor chirurgicale într-o cutie UV medie, ar putea dura 5-10 minute.

Pentru sterilizarea unui dulap de biosecuritate de 2,5 metri într-un laborator, o recomandare comună este de 30 de minute.

Pro si contra sterilizarii cu ultraviolete

Desigur, fiecare metodă de sterilizare are avantajele și dezavantajele sale. Câteva sunt enumerate mai jos.

Avantajele sterilizării UV

  • Este convenabil de utilizat și nu sunt necesare substanțe chimice. Prin urmare, nu veți lăsa niciun reziduu chimic în urmă.
  • Este capabila să omoare tot felul de microorganisme, inclusiv bacteriile rezistente la medicamente.

Contra sterilizarii cu raze ultraviolete

– UV-C este periculos pentru oameni. De aceea sterilizarea UV se face de obicei folosind lămpi UV-C cu scuturi de protecție. Evitați expunerea directă la UV-C, în special pielea și ochii.
– Are o limita majora! UV funcționează doar pe calea luminii și poate fi blocat de obiecte. Asigurați-vă că ceea ce doriți să fie sterilizat este direct în linie cu lumina UV. Puteți minimiza această problemă utilizând mai multe becuri UV pentru a genera iradiere UV din unghiuri diferite.
– O altă limitare a sterilizării cu ultarviolete este aceea că UV-C provoacă atât de multe daune atât în ​​proteine, cât și în ADN/ARN, încât nu pot fi utilizate pentru produse biomedicale. De exemplu, sterilizarea cu UV-C a virușilor provoacă atât de mult daune proteinelor de suprafață ale virusurilor, încât acestea nu pot fi folosite ca vaccinuri pentru a induce răspunsuri imune adecvate.
– Un alt tip de metodă de „inactivare UV” este utilizata în produsele biomedicale pentru a păstra proteinele de suprafață virale în timp ce inactivează efectiv virusurile.

Este periculoasa apa sterilizata cu raze UV?

Apa în sine nu este afectată de UV-C, iar lumina UV-C nu rămâne în apă. Când bei apă, nu există UV-C în apă.
De fapt, unii furnizori de apă publica folosesc lumina UV-C pentru a steriliza apa potabilă.
Există, de asemenea, mici dispozitive portabile UV-C folosite de drumeții și rucsac pentru a-și steriliza apa în timpul drumețiilor.
De asemenea, puteți achiziționa sisteme de lumină UV-C pentru a steriliza apa sau aerul propriei case.

Puteti alege de la noi una dintre statiile de dezinfectie ultraviolete UV pentru apa din locuinta dumneavoastră. Pentru detalii dati

Statie dezinfectie ultraviolete UV SDE Aquapur Valrom
Statie dezinfectie ultraviolete UV SDE Aquapur Valrom

În cele din urmă, fie că sunteți în căutarea unui aparat care să vă sterilizeze tejghelele, fie că doriti o „baghetă” pentru a o flutura peste cearșafurile de hotel, fie că sunteți în căutarea unui dispozitiv pentru a vă igieniza pantofii, sterilizarea UV este o opțiune excelentă.

Și nu uitați, este esențial să urmați instrucțiunile producătorilor privind distanța sursei de lumină, timpul de expunere și măsurile de siguranță pentru orice dispozitiv pe care îl achiziționați.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart