
În termeni științifici, duritatea apei este reprezentata în general de cantitatile de calciu și magneziu dizolvate din apă. Dar, în termeni populari, s-ar putea să remarcați duritatea apei atunci când mâinile dvs. încă se simt uscate după ce va-ti spălat cu apă și săpun sau când paharele de băut de acasă devin mai puțin cristaline. Probabil este momentul sa iei in calcul o statie de dedurizare!
Duritate crescuta a apei genereaza cele mai multe defectiuni ale instalatiilor sanitare precum tevii de alimentare cu apa rece sau calda, baterii si capete de dus. Apa dura afecteaza si echipamentele de incalzire cum ar fi boilere, centrale termice ori pompe dar si electrocasnice: fier de calcat, masini de spalat rufe sau vase, espressoare de cafea etc. Toate acestea conduc la cheltuieli suplimentare pentru intretinerea, reparerea sau chiar schimbarea anumitor echipamente.
Un alt efect al apei dure este spumarea redusă a detergenților și săpunurilor, care conduce la creșterea cheltuielilor de întreținere a locuinței. Alte efecte ale apei dure sunt de natura estetică cum ar fi depunerile pe obiectele sanitare și de confort cum ar fi deprecierea hainelor, uscarea pielii și a părului.
Aflați mai multe despre apa dura si despre utilitatea utilizari de statie dedurizare apa citind acest articol.
Ce este apa dura (apă tare)?

Pur și simplu, apa dură este apa rece sau calda menajeră care conține cele mai mari concentrații de minerale dizolvate, în special calciu și magneziu. Acum, aceste minerale nu sunt toxice și nu fac ca apa să fie nesănătoasă de băut, să miroasă sau să aibă un gust ciudat, dar pot fi mai mult sau putin dăunătoare in functie de concentratia acestora.
Efectele valorilor de minerale variază de la neplăcut la foarte grav. Apa dură provoacă pete albe pe chiuvete, vase, argintărie,tacâmuri, căzi, cabine de duș etc. Se formează depuneri albe sau cruste pe ceainic și pe oale.
Apa tare reduce, de asemenea, dramatic spumarea și capacitatea de clătire a detergentului de rufe, a săpunului pentru corp și a șamponului. Drept urmare, hainele albe spălate par gri, iar hainele colorate arată plictisitoare și decolorate. Baia și dușul în apă dură îți fac pielea să se simtă uscată și iti pot provoaca chiar si o stare de mâncărime. Și pentru că șamponul sau sapunul nu fac spumă cum trebuie în apă dură si veti avea tot timpul senzatia ca nu va-ti spălat indeajuns.
Care sunt efectele apei dure? Ai nevoie de statie de deurizare?
Acestea sunt enervante, iritante si destul de distructive. Si asta până când veti lua în considerare efectul nociv pe care îl are apa dură asupra corpului dvs., a sistemelor de instalații sanitare, a electrocasnicelor etc.
Pe măsură ce pentru apa bogata in calciu curge prin conductele de alimentare și apoi iese pe la robinete , depunerile de calcar se vor acumula in timp.
Gândiți-vă la duș, cada, chiveta, baterii, mașină de spălat, fierbator de apă, centrala termica, mașină de spălat vase etc.
La început, aceste mici depuneri sunt inofensive, dar în timp se acumulează si se va trece de la niste pete albe la cruste care, în cele din urmă vor înfunda țevile, supapele, robinetii, aeratoarele de la baterii si capetele de dus cat si instalațiile electrocasnicelor. Deci, depunerile de apă dură pot restrânge dramatic fluxul de apă într-o casă, exercitând o presiune nejustificată asupra întregului sistem sanitar.
Este clar ca in momentul in care se constata ca instalația ta este atacata de depuneri de calcar si piatra o statie de dedurizare este necesara pentru a evita cele mai mari cheltuieli.

Cum știu dacă am apă dură?
Cel mai bun mod de a determina dacă locuința dvs. are apă dură este să aduceți o probă de apă la un laborator certificat de testare a apei. Veți primi un raport complet și nu doar despre minerale. Analiza detaliată va enumera, de asemenea, prezența multor alte substanțe, inclusiv nitrați, clor, sodiu și bacterii periculoase.
O opțiune mai accesibilă – deși mult mai puțin cuprinzătoare – este cumpărarea unui kit de testare a apei la domiciliu pe care sa il cumparati de la magazinul de profil (ce vinde materiale de instalatii).
Sau puteți efectua propriul test rudimentar (de cativa lei) pentru apa dură: luați o sticlă de apă curată de jumatate de litru, adăugați o jumătate de cană de apă de la robinet și 10 picături de săpun lichid pentru vase. Strângeți capacul și agitați energic sticla timp de 30 de secunde. Dacă se formează o spumă deasupra apei, atunci probabil că apa dvs. nu este tare. Cu toate acestea, dacă apa devine tulbure, cu foarte puțină spumă, atunci probabil apa conține niveluri ridicate de minerale.
Deci, după cum puteți vedea, apa dură este o problemă obișnuită și destul de gravă. Din fericire există o soluție eficientă și relativ accesibilă: instalați un dedurizator de apă.

Ce este un dedurizator apa?
Dedurizatorul elimina din apa particulele de calciu si magneziu care, cum am vazut mai sus, sunt responsabile de depunerile de calcar.
Dedurizator apa este denumirea uzuala a unei statii dedurizare.
De ce spunem, mai corect, statie de dedurizare? Pentru ca nu discutam pur si simplu despre unul sau mai multe filtre. Statia este un ansambul de rezervoare (cu rasina si sare) ce sunt controlate de un dispozitiv electronic de comanda.
Cum funcționează o statie dedurizare apa cu sare?
Există puține articole casnice la fel de misteriose precum o statie de dedurizare apa. Vom elucida tainele legate de acestea in cele ce urmeaza.
Principiu de functionare stații de dedurizare SOFT CAB, SOFT Simplex si SOFT TWIN
Dedurizarea prin schimb de ioni este cea mai simplă și convenabilă metodă pentru a reduce duritatea apei.
Rășinile schimbătoare de ioni Dow pentru dedurizator se prezinta sub forma unor biluțe foarte mici asemănătoare cu niste margelute.

In tubul in care se afla rasina cationica se introduce saramura (apa cu sare) si ionii de sodiu vor fi atrasi aceasta.
La trecerea apei dure prin acesta zona, ionii de calciu si magneziu (ce au o sarcina pozitiva mai mare decat cea a celor de sodiu) se vor lipi de margelele de rasina eliberand ionii de sodiu in apa.
In momentul in care rasina se satureaza cu ioni de calciu si magneziu, statia va trece in faza de regenerare.

Principiu de functionare stații tratare MIX
Stațile de tratare MIX Aquapur bazate pe mediul de filtrare Ecomix reduc concentrațiile mai multor substanțe într-o singură treaptă.
Mediul filtrant din stațile MIX este un amestec de medii care cuprinde rășini schimbătoare de ioni. În interiorul sistemului de tratare, patul de mediu filtrant reduce din apa: duritatea, fierul, manganul, amoniul și substanțe organice.
Atunci cand mediul filtrant se satureaza cu ioni, statia va trece in faza de regenerare.

Regenerarea rasinii sau a mediului filtrant la un dedurizator de apa
Acesata regenerare se poate face (in functie de modelul ales) fie la atingerea unui anumit volum de apa dedurizata sau fie in functie de timp.
Etapele regenerării sunt:
– Spălare inversă a patului de rășină (mediu filtrant);
– Alimentarea cu saramură a patului de rășină (mediu filtrant);
– Clătirea patului de rășină (mediu filtrant);
– Reumplerea cu apă a rezervorului de saramură.
NOTA: Statiile de dedurizare SOFT TWIN, avand o unitate(tanc cu rasina) activa si una in rezerva, furnizeaza permanent apa dedurizata prin alternarea fluxului de apa intre cele doua unitati. Vana de control masoara volumul de apa care trece prin unitate activa, comuta, la epuizarea capacitatii, pe unitatea in rezerva si incepe regenerarea unitatii epuizate.
Statiile de dedurizare rezidentiale
Acestea vin într-o varietate de dimensiuni și stiluri pentru a se potrivi casei și a familiei dvs. Statia de dedurizare se poate instala în subsol, garaj, debara sau oriunde apă intră în casă.
Statii dedurizare, deferizare si demanganizare MIX CAB si statii dedurizare CAB si LOTUS CAB cu un singur corp (cabinet)

Statia dedurizare Cabinet (CAB) sunt construite dintr-un singur corp in care se regasesc atat rasina sau mediul filtrant cat si depozitul de sare. Aceste modele ofera un avantaj: au o amprenta mica la sol si sunt ideale pentru situatiile in care locul disponibil pentru amplasare este restrâns.
Debitul acestora este intre 0,8 si 2,0 metri cubi pe ora iar depozitul de sare se încadrează in intervalul 23 – 62 de kilograme.
Modele standard:
Statie de dedurizare deferizare MIX 25 CAB Q=1,2mc/h sare 62KG
Statie de dedurizare SOFT 10 CAB Q=0,8mc/h sare 23KG
Statie de dedurizare SOFT 18 CAB Q=1,5mc/h sare 43KG
Statie de dedurizare SOFT 25 CAB Q=2,0mc/h sare 62KG
Modele premium:
Statie de dedurizare SOFT 12,5 CAB LOTUS Q=1mc/h sare 24KG
Statie de dedurizare SOFT 25 CAB LOTUS Q=2,0mc/h sare 62KG

Avantaje statie de dedurizare SOFT LOTUS Aquapur Valrom:
– Design modern
– Consum scăzut de apă la regenerare (cu până la 50 %)
– Modul special de dezinfecție a rășinii
– Sistem de avertizare în cazul lipsei sării din vas.
NOTA: pentru detalii puteti da click pe denumirea articolelor de mai sus.
Statii dedurizare, deferizare si demanganizare MIX Simplex si statii dedurizare SOFT Simplex cu doua corpuri

Statiile de dedurizare din acesta gama asigura un debit de la 0,8 pana la 3,0 mc/h iar vasul de saramura poate depozita de la 28 la 80 kg de pastile sare dedurizare.
In acesta gama se afla (click pe denumire pentru mai multe detalii):
Statie de dedurizare deferizare MIX 37 Simplex Q=1,4mc/h sare 80KG
Statie de dedurizare deferizare MIX 50 Simplex Q=1,8mc/h sare 80KG
Statie SOFT 10 simplex Q=0,8mc/h sare 28KG
Statie SOFT 18 simplex Q=1.5mc/h sare 80KG
Statie SOFT 25 simplex Q=2,0mc/h sare 80KG
Statie SOFT 37 simplex Q=2,5mc/h sare 80KG
Statie SOFT 50 simplex Q=3,0mc/h sare 80KG
Statii de dedurizare apa SOFT TWIN Aquapur

Aceste statii de dedurizare au avantajul ca asigura apa in permanenta deoarece are doua unitati cu rasina din care una este acitva iar cealalta isi incepe activitatea cand prima va aincepa sa isi faca regenerareasi astfel avem la dispozitie apa dedurizata 24 din 24 de ore.
Gama rezidentiala de statii dedurizare SOFT TWIN cuprinde:
Statie SOFT 25 Twin Q=1,3mc/h sare 80 KG
Statie SOFT 37 Twin Q=1,8mc/h sare 80 KG
Statie SOFT 50 Twin Q=2,4mc/h sare 115 KG
NOTA: detalii puteti obtine daca dati click pe denumirea articolelor.
Statie dedurizare industriala
Aceasta categorie de statii se adreseaza activitatilor industriale dar pot fi utilizate si in cazul mai mai multor locuinte cum este cazul unui bloc. De asemena pot deservi cladiri de birouri, spalatorii auto etc.

Statii de dedurizare SOFT Simplex industriale
Statiile de dedurizare industriale din aceste gama asigura un debit de pana la 7 metri cubi pe ora. Acestea sunt:
Statie SOFT 75 Simplex Q=3,5mc/h sare 115 KG
Statie SOFT 100 Simplex Q=4,0mc/h sare 155 KG
Statie SOFT 125 Simplex Q=5,0mc/h sare 155 KG
Statie SOFT 175 Simplex Q=5,8mc/h sare 290 KG
Statie SOFT 225 Simplex Q=7,0mc/h sare 290 KG
Statii de dedurizare SOFT TWIN industriale
Daca exista consum conform unui program prelungit sau activitatea se desfășoară non-stop, se poate utiliza (in functie de debitul necesar) una din statiile SOFT TWIN de mai jos:
Statie SOFT 50 Twin Q=2,4mc/h sare 115 KG
Statie SOFT 75 Twin Q=3,5mc/h sare 115 KG
Statie SOFT 100 Twin Q=4,0mc/h sare 155 KG
Statie SOFT 125 Twin Q=5,0mc/h sare 155 KG
Statie SOFT 175 Twin Q=5,8mc/h sare 290 KG
Statie SOFT 225 Twin Q=6,3mc/h sare 290 KG
Consumabile statii dedurizare si statii tratare
- Pastile sare pentru dedurizarea apei – se achizitioneaza separat atat pentru punerea in functiune cat si pentru completare pe parcursul functionarii statiei,
- Rasina cationica DOW statii dedurizarea apei – cantitatea necesara punerii in functiune se regaseste in pachetul de livrare intial, se schimba la circa 6-7 ani,
- Mediu filtrant Ecomix – cantitatea necesara punerii in functiune se regaseste in pachetul de livrare intial, se schimba la circa 6-7 ani.

Care este cel mai bun dedurizator apa?
In cazul alegerii unui dedurizator nu discutam despre ce se mai poarta anula acesta (ce mai e la moda) sau care este trendul pentru anii ce urmeaza.
Cel mai bun dedurizator este acela care se potriveste nevoilor dvs.
Pentru a alege solutia ideala de filtrare cel mai bine este sa faceti o analiza a apei pe care urmeaza sa o consumati, fie ca ea provine din reteaua pubilca de alimentare, fie din put sau fantana.
In urma obtinerii unui astfel de raport amanuntit vom cunoaste exact ce anume contine apa si se poate alege dedurizatorul optim.
Un buletin de analiza trebuie sa contina valorile pentru:
- Duritate apa (continut de calcar – masurata in grade germane, °G)
- Fier,
- Mangan,
- Cloruri,
- Amoniu,
- Nitrati (azotati),
- Nitriti (aozotiti),
- Bacterii coliforme,
- Enterococi,
- Escherchia coli (E.coli)
- Turbiditate
Legea 458 din 08.07.2002 privind calitatea apei potabile (modificata ulterior cu Ordonanta Guvernului 22 din 30 august 2017) prevede anumite valori maxime admise pentru cele enumerate mai sus.
Cum alegem cel mai bun dedurizator sau statie de tratare?
Duritatea apei (continut de calcar, masurata in grade germane) trebuie sa fie minim 5 °G.
La valori inscrise in intervalul 7 și 15 °G discutam despre o duritate crescuta iar ce trece peste 15 se considera apa foarte dura.
Pentru a stabili varianta optima nu mai ramane decat sa calculam debitul de care avem nevoie (sau putem apela la un specialist).
Insa, ce facem daca avem, spre exemplu, o valoare peste limita si pentru fier?
Limita admisa pentru fier este de maxim 200 miligrame/litru iar buletinul a stabilit o valoare de 250.
Cum rezolvam aceasta situatie? Vom opta pentru o statie tratare MIX (dedurizeaza, deferizeaza, damanganizeaza).
Putem alege (si in functie de debitul necesar) o statie MX si vom rezolva doua probleme cu un singur echipament.
Accesorii statie dedurizare apa fantana sau put (filtre si echipamente)
In baza rezultatelor din buletinul de analiza, statia de dedurizare (sau statia de tratare) poate fi montata impreuna cu urmatoarele accesorii:
– Filtru mecanic – pentru retinerea particulelor solide
– Filtru carbune activ granular – tratare gusturi si mirosuri, materie organica, metale grele;
– Statie ultraviolete (sterilizatoare UV) – Tratare microbilogica
– Statie osmoza inversa – Hiperfiltrare apă pentru băut și gătit
Pentru a funcționa la capacitatea optima, echipamentele de filtrare (alese in functie de analiza apei), TREBUIESC montate in ordinea de mai jos.
Echipamentele devin ineficiente și calitatea apei poate fi influențată dacă nu se respecta etapele de filtrare cât si ordinea lor.

Merită sa investesti intr-un dedurizator de apă?
Da, pentru ca apa dură:
– Afecteaza sanatatea,
– Distruge instalațiile sanitare si electrocasnicele,
– Aspect neplacut in baie sau bucatarie: se pătează bateriille si capatul de dus sau vasele ori veselei abia spalate,
– Deterioreaza hainele,
– Creste consumul de energie al echipamentelor si scade eficienta acestora,
– Mai mult efort la curatenie si consum mai mare de materiale de intretinere,
– Costuri mai mari pentru intretinerea locuintei,
– Reduce considerabil durata medie de utilizare pe care o au centrala termica si celelalte echipamentelor din casa.
Câteva considerații finale
Statia de dedurizare trebuie instalata de un instalator profesionist (autorizat) sau de o firma de instalatii, cu scule si echpamnete potrivite. In ceea ce priveste montajul trebuie tinut cont si de normele generale de protectie a muncii (sunt implicate si componente electrice).
Costurile dedurizatorului de apă variază în funcție de dimensiuni cat si de debitul pe care trebuie sa il asigure.
Apa dedurizata contine sare
Înainte de a lua în considerare un dedurizator de apă pentru casa dvs., rețineți că apa dedurizată conține urme de sare. Un pahar de 250 mililitri de apă dedurizata are aproximativ aceeași cantitate de sare cat o felie de pâine. Deci nu este prea multă sare, dar pentru cei care urmează o dietă foarte strictă fără sodiu, ar putea fi cam mult.
Dacă doriți apa potabilă fără sare instalați un filtru de apă cu osmoză inversă la chiuveta bucătăriei. Filtrul va elimina sarea din apă, pe care o puteți folosi pentru băut și gătit.
Ultimele modele de statii de dedurizare, mai moderne, sunt foarte fiabile și practic nu necesită întreținere. În afară de adăugarea ocazională de pastile de sare în rezervorul de saramură, proprietarul casei nu are prea multe de făcut. Cu toate acestea, se recomandă ca sistemul să fie reglat și inspectat o dată pe an de către cel care l-a instalat.
Poți sa vezi aici o gama de produse care te pot ajuta in decizia ta de achiziționare statie dedurizare apa
