Publicat pe Lasă un comentariu

Sistemul Aquapur Valrom

Sistemul Aquapur filtrare stocare pompare Valrom

Vă mulţumim că aţi ales sa citiți mai mult despre aquaPur®, un sistem POE (point–of–entry) de stocare, filtrare şi pompare a apei potabile pentru locuinţa dumneavoastră.
aquaPur® foloseşte tehnologia cu ioni de argint dezvoltată de Valrom pentru a împiedica dezvoltarea microflorei în rezervorul de stocare.
Sistemul Aquapur Valrom:
– Asigura o apă mai sigură şi mai curată pentru perioade îndelungate (ofera protectie antimicrobiana),
– Are in componenta o pompa submersibilă de înlocuiește hidroforul menținând presiunea constanta si comanda sursa de alimentare cu apa,
– Este echipat cu filtre care: rețin particulele mecanice mai mari de 5 µm si asigura protecția chimica si biologica.

Rezervor Aquapur Valrom
Rezervor Aquapur Valrom

Sistemul AquaPur Valrom îndeplineşte 5 funcţionalitãţi:

1. Rezervor tampon

În funcţie de capacitatea aleasã, AquaPur® asigurã un volum tampon de apã de 300, 500 sau 750 litri.
Aceastã cantitate asigurã consumul pentru perioadele în care furnizarea apei este opritã sau reduce numãrul de porniri din alimentare ale pompei .
Dimensionarea se face ţinând cont cã, în medie, o persoanã consumã zilnic circa 150 litri de apã.
Acest volum trebuie mãrit dacã folosiţi apa din rezervorul tampon si pentru alte activitãţi (udarea grãdinii etc).

2. Comanda sursa de alimentare cu apa (reţea sau pompã)

AquaPur®poate fi racordat la o reţea de apã sau la un puţ.
Pentru alimentarea la reţea, comanda de închidere/deschidere a admisiei se face cu un plutitor mecanic.
Dacã nivelul apei scade sub nivelul minim, plutitorul deschide si închide când s–a ajuns la nivelul maxim.
Dacã sursa de apã este un puţ, pe partea de intrare se va adãuga un dispozitiv automat de comandã (dispozitiv electronic comanda pompe Brio 2000MT). Controlerul automatizează comanda pompei din puț prin detectarea scăderii de presiune din rețea (plutitor deschis, nivel apã sub cel minim). Pompa este pornitã, nivelul apei creşte pânã când plutitorul închide. Controlerul sesizeazã presiunea maximã din reţea si opreşte pompa.

3. Furnizeazã apa de consum cu presiune constantã (înlocuieşte hidroforul)

AquaPur® este echipat cu pompã submersibilã (furnizarea apei în reţeaua de consum si menţinerea automatã a presiunii) prin intemediul unei pompe submersibile.
Pompa are integrat un dispozitiv electronic de comandã automatã pentru pornire si oprire.
În momentul în care este detectatã o scãdere de presiune (un robinet deshis) pompa porneşte automat si menţine instalaţia sub presiune (va livra apa necesarã în orice punct din reţea).
Când înceteazã consumul presiunea creşte si pompa se opreşte automat.

4. Filtrare mecanicã, biologicã & chimicã (nanofiltrarea)

Pentru a asigura calitatea apei este disponibil un sistem de filtrare în 2 trepte: prima mecanicã si a doua biologicã & chimicã.
Filtrarea mecanicã se face pe admisie (la intrarea în rezervor) si îndepãrteazã reziduurile mecanice.
Staţionarea în rezervor, datoritã sedimentãrii, ajutã la clarificarea suplimentarã a apei.

5. Protecţia – Efect antimicrobian

Capacitatea argintului de a inhiba dezvoltarea microorganismelor este cunoscutã din antichitate, fiind folosit pentru a asigura potabilitatea apei.
Agentul activ este un amestec de compuşi anorganici pe bazã de Ag înglobat în masa de material.
În prezenţa apei, ionii de argint sunt eliberaţi lent şi inhibã dezvoltarea microorganismelor interferând cu mecanismele celulare responsabile de multiplicare.
Tehnologia cu argint activ prezintã un dublu efect: inhibã dezvoltarea microorganismelor pe suprafaţa rezervorului si pãstreazã potabilitatea mediului depozitat.
Acţiunea se extinde asupra unei game foarte largi de microorganisme – peste 25 clase de bacterii, alge, ciuperci, mucegaiuri etc.
Studiile efectuate în institute de specialitate (Institutul Cantacuzino, Bucureşti; Hygiene Institut des Ruhrgebiets Trink und Badewasserhygiene, Gelsenkirchen, Germania, Industrial Microbiological Services LTD, Stafford, Anglia) au demonstrat cã în primele 24 ore de la contact aquaPur® asigurã reducerea cu cca. 99,5% a culturilor de Staphylococcus Aureus, Pseudomonas Aeruginosa, Escherichia Coli si Legionella Pnuemophila.

Rezervor Aquapur Valrom - Efect antimicrobian
Rezervor Aquapur Valrom – Efect antimicrobian

Etapele de interacțiune sunt următoarele:

– Stratul activ este expus mediului de imersie la interfaţa cu lichidul;
– Ionii Ag+ difuzează în mediul de imersie;
– Gradientul de concentraţie creşte şi se stabileşte echilibrul la un nivel de circa 2÷3 ppm (părţi per milion);
– Durata de timp în care se ajunge la concentraţia de echilibru este de cca 24-48 ore, în funcţie de cantitatea de lichid şi de viteza de recirculare;
– Microorganismele sunt expuse contactului cu Ag;
– Ionii de Ag interferează cu mecanismul de reproducere al microorganismelor inhibând dezvoltarea acestora;
– Alţi ioni Ag+ sunt eliberaţi pe măsură ce se consumă.

INFO: Particulele foarte fine aflate în suspensie se depun în timp pe pereţii rezervorului. O astfel de depunere constă în principal din fier şi mangan, cu urme de cupru, zinc şi sau alte metale.
Depunerile se pot îndepărta prin spălare cu apă şi puţin detergent.

Gama constructiva:

  • Rezervoare aquaPur® de 300, 500 si 750 litri. Permite montarea în baterii (în serie) pentru extinderea capacității de stocare;
  • Sisteme aquaPur® de 300, 500 si 750 litri;
  • Suport inox pentru rezervoare aquaPur®.

ATENȚIE!

  • Sistemul a fost proiectat să lucreze în reţele cu o presiune de maxim 6 bar – aşa cum este cazul în cele mai multe sisteme de alimentare, fie din puţ fie din sisteme centralizate.
  • Înainte de orice intervenţie, deconectaţi sistemul de la reţeaua electrică şi asiguraţi-vă că instalaţia de alimentare cu apă nu este sub presiune.
  • aquaPur® nu a fost proiectat şi nu este destinat tratării apei provenite din surse contaminate – cum ar fi cele provenite din puţuri nepotabile, canalizare sau ape uzate industriale.
  • Sistemul poate fi deteriorat dacă este folosit la temperaturi scăzute sau ridicate. Nu depăşiţi limitele indicate de utilizare (+8 până la maxim +200C).

ATENȚIE!

  • Utilizarea sistemului în condiții de temperatură ambientală de peste 200C precum și perioadele de neutilizare a instalației, favorizează dezvoltarea bacteriilor la nivelul filtrelor. În aceste condiții este obligatorie schimbarea acestora.
  • Pentru siguranţa dumneavoastră şi a familiei dumneavoastră vă recomandăm INSISTENT să folosiţi pe circuitul de alimentare electrică a rezervorului un dispozitiv de protecţie diferenţială la curent rezidual cu IDn=30mA. Toate lucrările vor fi executate numai de personal autorizat.
  • Sistemul se montează exclusiv în spații tehnice, corespunzător luminate și aerisite, prevăzute obligatoriu cu sifon de pardoseală.
    Optional se pot monta și elemente de siguranță (senzor de inundație cod VALROM 88082100300 sau 88082100200).
  • În rețelele de apă cu fluctuații de presiune obligatoriu înaintea sistemului AquaPUR se va monta un reductor de presiune setat pe 4 bari.

Sistemul AquaPur Valrom are urmatoarele componente:

Rezervor aquaPur® Valrom triplustrat

Rezervorul Aquapur este construit monobloc (fãrã îmbinãri) pentru a asigura etanşeitatea şi reduce riscul de scurgere. Este realizat din 3 straturi distincte:
– strat exterior din polietilenã pentru rezistenţã mecanicã bunã;
– strat intermediar din polietilenã expandatã ce are rolul de a reduce formarea condensului pe suprafață (termoizolație);
– strat interior din polietilenã care înglobează compuși anorganici cu ioni de argint pentru a bloca dezvoltarea microorganismelor. Acest produs este tratat cu biocizi pe baza de argint si a fost testat in conformitate cu ISO 22196:2011.
Rezervorul Aquapur Valrom are, turnate din fabrica, doua inserturi de alama D 1” FI (unul la partea inferioară si unul la partea superioară) pentru conectarea preplinului cat si pentru ataşarea unui robinet de golire.

Gama rezervoare Aquapur Valrom
Gama rezervoare Aquapur Valrom

Plutitor mecanic QuickStop 1″ Valrom

Are rolul de a închide admisia de apă când s-a atins nivelul maxim din rezervor. Construcţia specială cu 2 articulaţii măreşte presiunea de închidere odată cu creşterea presiunii din alimentare şi micşorează timpul pentru închidere / deschidere circuit.
Se evită astfel perioadele de umplere lungi şi zgomotul asociat.
Este preechipat cu sită de protecţie pentru incluziuni mecanice.

Plutitor mecanic QuickStop Valrom caracteristici
Caracteristici plutitor mecanic QuickStop Valrom 1″

Electropompă submersibilă Divertron 1000

Pompa este submersibilă şi are încorporat dispozitivul electronic de comandă şi control, care menţine automat presiunea în sistem.
La pornirea unui consumator (robinet etc) presiunea scade în reţeaua sanitară. Dispozitivul încorporat detecteaza această scădere şi porneşte automat pompa. Pompa este oprită automat când consumatorul este închis.
Robustă, zgomot scăzut de funcţionare, prevăzută din construcţie cu supapă de sens şi protecţie la mers în gol (mers uscat).
Pentru a compensa pierderile de apa de tip picaturi, pe refularea pompei este montat un vas auxiliar, astfel pompa va porni NUMAI la consumul major.

Electropompă submersibilă Divertron 1000
Electropompă submersibilă Divertron 1000

Cartuș filtrant din PP expandată 5 µm

Este montat pe intrarea în rezervor. Filtrul mecanic cu cartuş de unică folosinţă filtrează particulele aflate în suspensie în apă (nisip, rugină, pulberi fine etc.) până la o dimensiune de cca. 5 µm, reducând turbiditatea.
Durata estimată de viaţă a filtrului este de 3 luni, depinzând de cantitatea şi calitatea apei care trece prin filtru. Cu cât apa este mai murdară cu atât filtrul se colmatează mai rapid. Filtrul trebuie înlocuit când acesta își schimbă culoarea.

Cartuş filtrant cu cărbune activ bloc

Cartușul filtrant cărbune activ bloc este obținut din coaja de nucă de cocos.
Acesta îmbunătăţeste gustul și mirosul apei, reține sedimente mai mari de 10 µm și substanțele organice volatile

Carcase pentru filtru

Sistem de preaplin

Sistem de siguranţă, care evacuează apa în cazul defectării plutitorului mecanic.
Format dintr-un tub de PPR cu Ø32 şi o supapă de sens montată vertical. Poate fi montat pe oricare din părţile laterale ale rezervorului, în funcţie de poziţia sifonului de pardoseală / sistemului de canalizare.
ATENŢIE!
Capătul liber al clapetei se va racorda întotdeauna la canalizare sau la un sifon de pardoseală prin intermediul unei conducte (furtun). Altfel exită riscul de inundaţie!

Racord flexibil din inox

Utilizat pentru conectarea între alimentarea/evacuarea rezervorului şi reţea, fără a fi nevoie de aducerea acesteia la poziţie; oferă o libertate de montaj de 200 mm în orice direcţie.

Optional, la sistemul Aquapur, se pot monta:

Suport pentru rezervor Aquapur

Componentă opţională, utilizată pentru a evita montarea direct pe pardoseală. Recomandat pentru spaţiile în care se execută frecvent curăţirea pardoselii.

Dispozitiv electronic de comandă model BRIO 2000MT

Dispozitivul este folosit pentru automatizarea operaţiilor de pornire/oprire a pompei din puţ. În momentul în care este pornit un consumator nivelul apei din rezervor scade. Simultan plutitorul deschide alimentarea şi presiunea scade. Dispozitivul de comandă sesizează scăderea de presiune şi porneşte alimentarea (pompa din puţ).
Dispune de protecţie la mersul în gol: dacă nu există apă în puț opreşte automat pompa.
Dispozitivul electronic de comanda prezinta marcaj de conformitate CE.

Robinet golire

Pentru golirea rezervorului – în cazul spălării sau operaţiilor de mentenanţă/întreţinere, se recomandă montarea la zona inferioară a unui robinet de 1”. Acesta poate fi unul obişnuit cu sferă, cu filet exterior. Pentru montare, se aduce rezervorul în poziţie, se scoate dopul de alamă existent şi se montează robinetul prin înfiletare. Pentru etanşarea conexiunii folosiţi bandă de teflon (circa 10 – 12 straturi).

Sistemul Aquapur filtrare stocare pompare Valrom articole componente
Sistemul Aquapur filtrare stocare pompare Valrom – articole componente

Sistemul AquaPur Valrom – Instrucţiuni de instalare

ATENŢIE!

Nu utilizaţi Sistemul AquaPur în instalaţiile de încălzire – temperatura apei vehiculate nu trebuie să depăşească +20°C.
Pentru a asigura operaţiile de întreţinere, se execută un circuit de by-pass.
Pentru realizarea îmbinărilor mixte metal – plastic nu utilizaţi cânepă ci bandă de Teflon® .
Pentru protecția la inundații sistemul FSP se va monta obligatoriu în spațiu tehnic prevăzute cu sifon de pardoseală.
Optional se pot monta și elemente de siguranță (senzor de inundatie cod VALROM 88082100300 sau 88082100200).
Pentru instalare sunt necesare urmatoarele repere:

Sistemul Aquapur filtrare stocare pompare Valrom - repere necesare pentru instalare
Sistemul Aquapur filtrare stocare pompare Valrom – repere necesare pentru instalare

Sistemul AquaPur se poate monta cu filtrele în faţă sau în spate. Recomandăm instalarea cu filtrele în faţă pentru o întreţinere facilă.

Spaţiul de instalare trebuie să asigure:

  • realizarea instalaţiei de conectare la reţeaua de alimentare cu apă
  • conectarea la canalizare a preaplinului
  • intervenţie pentru înlocuirea filtrelor
  • accesul la robinetul de golire montat pe rezervor
  • accesul la capacul rezervorului pentru intervenția la elementele din interiorul acestuia.

Etapele de montaj (a se urmări schema de mai jos):

• Poziţionați rezervorul pe pardoseală sau suportul de inox (opţional), cu filtrele în faţă.
• Îmbinaţi racordurile flexibile cu filtrul mecanic, respectiv filtrul carbune activ bloc.
• Realizaţi din ţevi, fitinguri şi robinete by-pass-ul şi conexiunile necesare pentru legătura dintre conductele de alimentare şi furnizare a apei
potabile cu racordurile flexibile montate pe rezervor. Respectaţi sensul de conectare prevăzut pe carcasa filtrelor.
• Montaţi robinetul de golire pentru depresurizarea sistemului la înlocuirea filtrelor.
• Montaţi un reductor de presiune pe rețelele de apă cu fluctuații mari ale presiunii (suprapresiune).
• Recomandăm montarea unui manometru pe instalația de alimentare a rezervorului și instalația de alimentare consumator.
• Pentru alimentarea cu apă din puţ sistemul nu este complet. Este necesară montarea unui sistem de comandă a pompei din puţ.
Recomandăm montarea unui dispozitiv electronic de comandă (cod VALROM 49060100123) pe circuitul de alimentare al rezervorului.

ATENŢIE!

Respectaţi instrucţiunile de montaj prezentate în cartea tehnică şi sensul de instalare prevăzut pe carcasa dispozitivului electronic de comandă.
• Montaţi sistemul de preaplin pe partea laterală cea mai apropiată de sistemul de canalizare, în unul din cele două racorduri de 1” disponibile. Etanşarea se realizează cu bandă de Teflon®. Conectaţi sistemul de preaplin la canalizare.
• Montaţi robinetul de golire (1’’) pe rezervor (opţional). Insertul de pe rezervor se găureste cu freza de 25-28 mm.

Sistemul Aquapur filtrare stocare pompare Valrom - schema de montare recomandata
Sistemul Aquapur filtrare stocare pompare Valrom – schema de montare recomandata

Instalarea dispozitivului electronic de comandă

ATENŢIE!
Conectarea la reţeaua electrică trebuie făcută numai de personal calificat respectând normele legale privind securitatea și sănătatea în muncă, după cum stabilește legislația în vigoare.
La instalare se respectă instrucțiunile ce însoțesc dispozitivul electronic de comandă.
Este esenţial ca montarea să se facă astfel încât direcţia indicată de săgeata de pe carcasă să corespundă direcţiei de curgere.
Dispozitivul poate fi conectat orizontal sau vertical. Presiunea maximă admisă este de 10 bar.
Presiunea limită implicită de lucru este de 1,5 bar şi care este corespunzătoare pentru marea majoritate a aplicaţiilor.
Aceasta trebuie ajustată dacă punctul cel mai înalt al instalaţiei depăşeşte 15 metri pe verticală. Ajustaţi această presiune prin desfacerea capacului şi ajustând potenţiometrul intern spre simbolurile „+” sau „–“.
Dispozitivul poate comanda direct pompa din puţ dacă aceasta are un consum maxim de 12 A. Dacă are un consum mai mare va trebui să folosiţi un releu de comandă.
Legăturile electrice se vor face urmând indicaţiile de pe panoul interior.

Instrucţiuni de utilizare sistem Aquapur

ATENŢIE!

Înainte de punere în funcţiune asiguraţi–vă că filtrele sunt montate etanş, pentru a preveni pierderile de lichid.
• Carcasele filtrelor trebuie curăţate cu un burete, apă și detergent uzual de vase ori de câte ori se înlocuiesc cartuşele sau se execută operaţiile curente de întreţinere a instalaţiei; evitați folosirea substanţelor chimice agresive (acizi etc), riscaţi să deterioraţi suportul.
• Dacă nu se folosește instalaţia 2-3 zile, în special în timpul anotimpului călduros, la prima utilizare se lasă apa să curgă circa 5-10 minute pentru a înlocui apa care a staționat în instalație.
• La neutilizări pe perioade mai lungi de 7 zile, cartușele filtrelor se vor scoate, se vor pune în pungi care se închid și se vor conserva în congelator sau la revenire se înlocuiesc cartușele, nu înainte de a înlocui apa din instalație (se lasă apa să curgă 5-10 minute).
• Nu depozitați/ așezați greutăți pe rezervor sau pe carcasele filtrelor (nici înainte de montaj nici în timpul exploatării rezervorului)
• Opriţi alimentarea de la reţeaua electrică a pompei submersibile.
• Închideţi robinetul de alimentare a sistemului FSP AquaPur şi robinetul de alimentare consumator. În tot acest timp poziţia robinetului de by-pass este închis.
• Deschideţi robinetul de golire de pe instalaţia de alimentare la consumator pentru a scoate instalaţia de sub presiune.
• Pregatiţi un vas pentru colectarea apei.
• Închideţi robinetul de ieşire din sistem.

ATENŢIE!

Pentru ca alimentarea cu apă către consumator să nu fie intreruptă închideţi robinetul de golire, deschideţi robinetul de by-pass şi robinetul alimentare consumator.
• Deşurubaţi corpul filtrului şi înlocuţi cartuşul filtrant. Se va utiliza cheia din pachetul de livrare a sistemului.
• Înşurubaţi corpul filtrului şi refaceţi etanşietatea; asiguraţi-vă ca o-ringul este în poziţie corectă şi cartuşul este montat corespunzător.
• Închideţi robinetul de by-pass şi robinetul de alimentare consumator.
• Deschideţi robinetul de intrare şi ieşire sistem.
• Conectaţi pompă submersibilă la reţeaua electrică.
• Deschideţi robinetul de golire de pe instalaţia de alimentare a consumatorului, până când tot aerul a fost evacuat şi apoi închideţi-l.
• Deschideţi robinetul de alimentare consumator.

INFO

Înlocuiţi filtrul mecanic la maxim 3 luni de la utilizare, iar filtrul de cărbune activ bloc la maxim 6 luni.
ATENŢIE! Perioada de înlocuire a filtrului mecanic poate fi redusă în funcţie de calitatea apei vehiculate prin acesta.
Saptamanal se verifica vizual instalatia de alimentare cu apa si starea de colmatare a filtrelor.

Marcare, ambalare, transport si depozitare

Marcare

Seria sistemului este gravată pe suportul de susținere al filtrelor. În plus, rezervorul este marcat prin ştanţare din fabricaţie, cu luna şi anul de fabricaţie. Acesta se află pe suprafaţa de sprijin a rezervorului.

Ambalare

Rezervorul este ambalat în folie de polietilenă şi cutie de carton. Celelalte componente se livrează preasamblate în folie de polietilenă şi cutie de carton.

Depozitare şi transport

Depozitarea se va face în poziţie verticală în ambalajul original. Se va evita stivuirea unul peste celălalt sau aşezarea de greutăţi peste acestea care conduc la deformări şi scurtarea duratei de utilizare a produsului. La mutarea dintr-un loc în altul se va evita contactul cu suprafeţele care pot zgâria sau deteriora produsul.
În timpul transportului şi a operaţiilor de încărcare/descărcare este interzisă trântirea sau lovirea cu corpuri contondente sau ascuţite deoarece se pot produce defecte care, deşi nu sunt vizibile cu ochiul liber, pot scădea durata de utilizare a produsului.

Garanţie

Sistemul aquaPur® este garantat 24 luni de la data achiziţionării cu condiţia respectării prezentelor instrucţiuni. Garanţia acoperă numai defectele de fabricaţie şi viciile ascunse datorate producătorului dar nu acoperă eventualele deteriorări datorate manipulării sau montajului defectuoase sau nerespectarea instrucţiunilor şi a normelor de punere în operă.

Consideraţii privind disponibilizarea la sfârşitul duratei de utilizare.

Deşeurile şi produsele la sfârşitul perioadei de viaţă se vor recicla pe cât posibil. Reciclarea se face prin firme specializate. Tratarea ca şi gunoi menajer este descurajată. Respectarea legislaţiei în vigoare este obligatorie.

Sistem aquaPur® Valrom FPS (filtrare – pompare – stocare) – Avantaje si beneficii:

  • inhiba dezvoltarea microorganismelor. Menține si îmbunătățește potabilitatea apei, pe termen lung;
  • spectru larg de acțiune asupra microorganismelor (peste 25 de tipuri de bacterii, alge, ciuperci etc);
  • transport, depozitare si punere în opera foarte simple;
  • este compact, monobloc și conține toate subansamblele necesare unei montări rapide și facile;
  • asigura presiunea în instalația de alimentare cu apa, înlocuind hidroforul;
  • trei variante dimensionale: 300, 500 si 750 litri;
  • nu necesita utilizarea dezinfecțiilor în procesul de curățare;
  • nu aduce modificări calităților organoleptice ale apei stocate;
  • non-toxic, non-alergic și non-iritant;
  • grad de ocupare redus a spațiului, având o amprenta minima la sol, de la 600 X 600 pana la 690 X 690 mm;
  • costuri minime în timpul funcționarii;
  • ecologic, polietilena din care este produs rezervorul aquapur se poate recicla la finalul duratei de funcționare;
  • optional, prin montarea suplimentara a unui dispozitiv electronic pentru comanda pompe se poate comanda pornirea și oprirea pompei submersibile din puț;
  • optional se poate achiziționa și suport inox pentru rezervor aquaPur®. Se evita montarea direct pe pardoseala. Este indicat în zonele în care se curata frecvent podeaua.

Sistemul aquaPur Valrom – Întrebări frecvente

Aceste sisteme sunt produse de Valrom Industrie incepand cu anul 2006. Pe parcursul celor 15 ani ce au trecut de la aparitia lor, cumpărătorii și utilizatorii au avut o serie de intrebari referitoare la aceste produse … afla acum mai multe informatii utile

Vezi aici cea ma buna oferta pentru sisteme aquaPur® Valrom si rezervoare tratate cu ioni de argint

A fost de ajutor acest articol?
DaNu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *