Sisteme de canalizare

Unde se duce apa când coboară prin scurgere?

Mulți dintre noi avem norocul să dispunem de apă dulce la deschiderea unui robinet.
Menținerea acestui lux se bazează pe o relație simbiotică între natură, oameni și tehnologie.
Spre exemplu, o gospodăria medie produce 200-300 de litri de apă uzată în fiecare zi.
Înmulțiți asta cu milioane de gospodării și începeți să înțelegeți nevoia de durabilitate.

Sisteme de canalizare

Risipirea apei sau irosirea resurselor?

Este important să rețineți că nu există apă nouă. Toată apa dulce de pe Pământ este aici de 3,5 miliarde de ani. Continuă să circule prin natura și să se recicleze într-o călătorie fără sfârșit.
Cu toate acestea, municipalitățile consuma o mulțime de resurse pentru a colecta apă dulce din surse locale, a o trata și a o distribui în milioane de case și societăți.

Sisteme de canalizare

Când te gândești la canalizare, probabil că te gândești la o apa murdara care se mișcă prin conductele de sub drum. Si nu ai greși total.
Cu toate acestea, există câteva tipuri diferite de sisteme de canalizare. Fiecare are un scop unic: captarea deșeurilor și a apelor uzate.

Sisteme de canalizare

Cele trei tipuri de canalizare sunt:
– canalizare menajeră
– canalizare pluvială
– canalizare combinată.
Toate aceste trei sisteme de canalizare joacă un rol important. Ele asigurarea transportul deșeurilor pe care le producem catre statiile de tratare.

Sisteme de canalizare

Sistem de canalizare menajeră

Scopul principal al unei canalizări menajere este de a transporta deșeurile din case și societăți către o stație de epurare a apelor uzate.

Fiecare chiuveta sau aparat electrocasnic ce elimina apa (masina spalat vase sau rufe) sunt echipate cu o scurgere și un sifon. Scopul sifonului este acela de a preveni gazele mirositoare să patrunda în casă.
Apa care curge de la robinet (sau liniile de electrocasnice) patrunde pe scurgere, cu ajutorul gravitației.
In acelasi sistem este inclusa si scugerea de la WC.
Apoi aceste ape sunt direcționate printr-o serie de țevi care cresc în dimensiune până la conectarea la linia principală de canalizare.

Sisteme de canalizare

Canalizare menajera individuala

In cazul proprietăților ce nu sunt conectate la canalizarea municipala de colectare a apelor menajare acestea sunt dotate cu sisteme proprii. Aceste sisteme familiale sunt concepute special pentru a gestiona deșeurile umane și solidele fabricate ușor degradabile, cum ar fi hârtie igienică și șervețele.

Statie epurare familiala SBR aquaClean Valrom

Linia individuala de canalizare privată trece pe sub sau pe langa casă și conectează sistemul individual de ape menajere la fosa septica sau statia de epurare.
In cazul in care exista posibilitatea, acesta canalizare se conecteza la conducta principală de canalizare a orașului.
In general aceste canalizări au o pantă descendentă care permite apei uzate să curgă fără a fi ajutata de o pompă.

Pentru o buna functionare a sistemului individual de canalizare apa menajera, acesta trebuie prevazut cu camine de inspectie ce sa permita verificarea. Se pot face, de asemenea, si interventii asupra canalizarii in cazul infundarii acesteia.

Camine inspectie Valrom KompactKIT

Canalizare menajera municipala

Linia principală de canalizare este operată o societate ce se ocupa de bunul mers al acestei activități.
Canalizarea orășenească funcționează ca o autostradă care conectează toate sistemele private de canalizare. Sistemele municipale constau din mulți kilometri de conducte si cămine de vizitare.

Sisteme de canalizare
Camine vizitare Valrom KompactKIT

Acestea direcționează apa menajera către o stație de tratare a apelor uzate din apropiere.
Din cauza terenului denivelat si lungimilor mari ale traseelor, rețeaua de canalizare nu poate folosi întotdeauna gravitația și necesită stații de pompare pentru a propulsa deșeurile prin sistem.

Sisteme de canalizare
Statie pompare ape uzate Valrom KompactKIT

Aceste sisteme de canalizare menajeră transporta deșeurilor umane prin conducte mici de instalații din casă spre conducte mai mari din exterior. Acestea vor ajunge la linia principală de canalizare din stradă.
De aici apele uzate sunt transportate la o stație de epurare pentru a fi tratate și returnate în siguranță în mediu.

Sistem de canalizare apa pluvială

Canalizările pluviale sunt cunoscute și sub denumirea de canalizări de suprafață. Sunt concepute pentru a colecta și transporta apa de ploaie sau apa rezultata din topirea zăpezii. Mai putem adauga aici scurgerile din canalele pluviale situate în parcări, străzi și jgheaburi. 

Aceste scurgeri sunt conectate printr-o serie de conducte subterane care transportă această apă direct la râuri sau lacuri fără a fi tratate la o stație de epurare.

Spre deosebire de canalizarea menajeră care transportă deșeurile la o stație de epurare, sistemul de canalizare pluvială transportă apa de scurgere neepurată direct în mediul nostru.

De ce este important managementul apelor pluviale?

Apa pluvială care nu se absoarbe în pământ se deplasează pe acoperișuri, pavaj, sol compactat, gazon și câmpuri fertilizate.

Pe tot traseul lor, aceste scurgeri de suprafață și scurgeri de irigare adună și transportă deșeuri, pesticide, îngrășăminte, ulei, antigel, grăsimi, frunze moarte, gunoi și alți poluanți. Acestea sunt dăunătoare pentru alimentarea cu apă. Aceste tipuri de impurități dăunătoare ajung inevitabil în pâraiele, lacurile și râurile din apropiere.

Sunt necesare soluții de gestionare a apelor pluviale. Deoarece scurgerile de suprafață cauzează direct poluare, eroziune și inundații. Dacă nu sunt gestionate corespunzător, apele pluviale pot duce la complicații grave pentru mediu și sănătate. Acestea sunt dăunătoare nu doar oamenilor, ci și întregului ecosistem.

Stocarea apei de ploaie

Ar trebui sa ne gandim foarte serios la acest aspect.
Putem folosi acesta sursa la indemana pentru foarte multe activitati casnice, cum ar fi: spalatul masini sau al aleilor. Ori irigatul gradinii in perioadele secetoase.
In acest scop, cu o investitie destul de modesta, putem realiza un sistem de captare a apei pluviale.

Cu un traseu minim de tevi si fitinguri de canalizare putem stoca apa in rezervoare.

Rezervoare supraterane Valrom

Daca spatiul nu ne permite amplasarea unor rezervoare supraterane, putem opta pentru rezervoare subterane ce se pot ingropa.

Rezervoare subterane Valrom

Conform uni studiu, la nivel european, consumul mediu de apa este de 120 litri de persoana pe zi.
Foarte multe activitati zilnice nu necesita neaparat utilizarea apei potabile si din acest motiv, apa de ploaie va poate reduce simțitor facturile catre regia de distributie a apei.

Sisteme de canalizare combinate

Aceste tipuri de sisteme de canalizare sunt exact așa cum se aude. Sunt o combinație de sisteme de canalizare menajeră și sisteme de canalizare pluvială.
De obicei, acestea nu mai sunt utilizate din cauza pericolelor potențiale pentru sănătatea oamenilor și a mediului.
Cum funcționează canalizarea combinată? Prin colectarea întregii ape din ploaie și zăpadă într-o conductă și apoi adăugarea deșeurilor din activitățile umane în aceeași conductă.

În circumstanțe ideale, acest sistem ar pompa aceste deșeuri combinate într-o stație de tratare, unde s-ar întoarce apoi în siguranță în mediu.
Cu toate acestea, în perioadele de precipitații extreme sau de inundații, aceste sisteme se pot întoarce și se pot revărsa. Si astfel vor provoacă curgerea apelor uzate neepurate direct în mediu.
Acest lucru permite agenților patogeni și poluanților periculoși să își facă loc în mediu, reprezentând o amenințare gravă pentru sănătatea oamenilor.

Instalatii de tratare a apelor uzate

Printr-un proces în mai multe etape, instalațiile de tratare a apelor uzate filtrează solidele și folosesc bacteriile pentru a descompune materia organică dăunătoare.

Odată ce apa este tratată în mod adecvat, este reciclată într-o sursă de apă din apropiere.

Reciclare

Apa tratată poate fi reintrodusă în ciclu ca apă regenerată sau poate merge la o nouă unitate de tratare pentru curățare ulterioară.
Odată ce procesul de tratare este complet, apa este reciclată în mediu prin surse naturale de apă, unde natura o curăță prin propriile procese.

Stațiile de epurare a apelor uzate au sarcini foarte importante: de a colecta, trata și recicla apele uzate.
Cu cât suntem mai atenți când și cum folosim apa, cu atât mai mult putem contribui la durabilitate.
Simplul act de a închide robinetul în timp ce vă spălați pe dinți ar putea ajuta la reducerea amprentei noastre colective de carbon.
Nu există apă nouă pe planetă și nu va exista niciodată. Avem responsabilitatea de a o folosi cu înțelepciune.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart