Sistem aquaPur Filtrare Stocare Pompare

Sistem aquaPur Valrom

Sistem aquaPur se produce in trei variante de volum, respectiv 300, 500 si 750 litri.

Puteți vedea aici toata gama de rezervoare aquaPur®

Articole componente sistem aquaPur:

 1. Rezervor aquaPur® (acest produs este tratat cu biocizi pe baza de argint si a fost testat in conformitate cu ISO 22196:2011);
 2. Plutitor mecanic 1”;
 3. Electropompă submersibilă DIVERTRON 1000;
 4. Filtru mecanic 5μ, montat pe intrarea în rezervor;
 5. Filtru cărbune activ bloc, montat pe ieșirea din rezervor;
 6. Preaplin 1” (din tub PPR pe care este montată supapa de sens verticală);
 7. Racord flexibil 1” inox de 20 cm – 2 bucăţi.
Sistem Aquapur Valrom

ATENȚIE!

 1. Sistem aquaPur a fost proiectat să lucreze în reţele cu o presiune de maxim 6 bar – aşa cum este cazul în cele mai multe sisteme de alimentare, fie din puţ fie din sisteme centralizate.
 2. Înainte de orice intervenţie, deconectaţi sistemul de la reţeaua electrică şi asiguraţi-vă că instalaţia de alimentare cu apă nu este sub presiune.
 3. Nu a fost proiectat şi nu este destinat tratării apei provenite din surse contaminate – cum ar fi cele provenite din puţuri nepotabile, canalizare sau ape uzate industriale.
 4. Sistemul aquaPur poate fi deteriorat dacă este folosit la temperaturi scăzute sau ridicate. Nu depăşiţi limitele indicate de utilizare (+8 până la maxim +20 °C).
 5. Utilizarea sistemului în condiții de temperatură ambientală de peste 20 °C precum și perioadele de neutilizare a instalației, favorizează dezvoltarea bacteriilor la nivelul filtrelor. În aceste condiții este obligatorie schimbarea acestora.
 6. Pentru siguranţa dumneavoastră şi a familiei dumneavoastră vă recomandăm INSISTENT să folosiţi pe circuitul de alimentare electrică a rezervorului un dispozitiv de protecţie diferenţială la curent rezidual cu IDn=30mA. Toate lucrările vor fi executate numai de personal autorizat.
 7. Sistemul se montează exclusiv în spații tehnice, corespunzător luminate și aerisite, prevăzute obligatoriu cu sifon de pardoseală. Optional se pot monta și elemente de siguranță (senzor de inundație cod VALROM 88082100300 sau 88082100200).
 8. În rețelele de apă cu fluctuații de presiune obligatoriu înaintea sistemului AquaPUR se va monta un reductor de presiune setat pe 4 bari.
Rezervor aquaPur® triplustrat tratat cu ioni de argint

Sistem aquaPur este 100% sănătos pentru tine

Daca veti alege sistem aquaPur, un sistem POE (point–of–entry) de stocare, filtrare şi pompare a apei potabile pentru locuinţa dumneavoastră.
aquaPur® foloseşte tehnologia cu ioni de argint dezvoltată de Valrom pentru a împiedica dezvoltarea microflorei în rezervorul de stocare. Sistemul necesită operaţii minime de mentenanţă şi poate asigura o apă mai sigură şi mai curată pentru perioade îndelungate.

INFO
La instalarea sistemului vor fi respectate toate reglementările legale în vigoare privind siguranţa în construcţii.
Instalarea se va face la reţeaua de alimentare cu apă potabilă.
Poate fi folosit într-un domeniu de temperaturi cuprins între +8 şi +20 °C. Depăşirea temperaturilor de utilizare indicate poate cauza scoaterea prematură din exploatare.
Sistemul a fost proiectat, testat şi asigură rezultate bune în exploatare atât timp cât este instalat, pus în funcţiune şi operat conform prezentelor instrucţiuni. Nerespectarea acestor condiţii poate compromite performanţa şi poate cauza deteriorarea produsului.

Cum funcţionează sistem aquaPur?

aquaPur® îndeplineşte 5 funcţionalităţi:

Rezervor tampon
În funcţie de capacitatea aleasă, aquaPur® asigură un volum tampon de apă de circa 260, 480 sau 700 litri. Această cantitate asigură consumul pentru perioadele în care furnizarea apei este oprită sau reduce numărul de porniri ale pompei din alimentare. Dimensionarea se face ţinând cont că, în medie, o persoană consumă zilnic cca 150 litri de apă.
Acest volum trebuie mărit dacă folosiţi apa din rezervorul tampon şi pentru alte activităţi (udarea grădinii etc).

Comanda sursei de alimentare (reţea sau pompă)
aquaPur poate fi racordat la o reţea de apă sau la un puţ.
Pentru alimentarea la reţea comanda de închidere/ deschidere a admisiei se face cu un plutitor mecanic. Dacă nivelul apei scade sub nivelul minim plutitorul deschide şi închide când s-a ajuns la nivelul maxim.
Dacă sursa de apă este un puţ, pe partea de intrare se va adăuga un dispozitiv automat de comandă Brio 2000MT.
Controlerul automatizează comanda pompei din puţ prin detectarea scăderii de presiune din reţea (plutitor deschis, nivel apă sub cel minim). Pompa este pornită, nivelul apei creşte până când plutitorul închide. Controlerul sesizează presiunea maximă din reţea şi opreşte pompa.

Furnizarea apei de consum
aquaPur este echipat cu pompă submersibilă care asigură furnizarea apei în reţeaua de consum şi menţinerea automată a presiunii. Pompa are integrat un dispozitiv electronic de comandă automată pentru pornire şi oprire. În momentul în care este detectată o scădere de presiune (un robinet deshis) pompa porneşte automat şi menţine instalaţia sub presiune (va livra apa necesară în orice punct din reţea).
Când încetează consumul presiunea creşte şi pompa se opreşte automat.

Filtrarea mecanică
Pentru o întreținere optimă a rezervorului este montat la intrare un filtru mecanic de 5 microni care reține nisip, nămol, rugină sau particule în suspensie iar pe ieșire pentru îmbunătățirea gustului și mirosului apei un filtru cu cărbune activ.

Protecţia
Capacitatea argintului de a inhibă dezvoltarea microorganismelor este cunoscută din antichitate, fiind folosit pentru a asigura potabilitatea apei. Agentul activ este un amestec de compuşi anorganici pe bază de Ag înglobat în masa de material.
În prezenţa apei, ionii de argint sunt eliberaţi lent şi inhibă dezvoltarea microorganismelor interferând cu mecanismele celulare responsabile de multiplicare.
Tehnologia cu Ag activ prezintă un dublu efect: inhibă dezvoltarea microoganismelor pe suprafaţa rezervorului şi păstrează potabilitatea mediului depozitat. Acţiunea se extinde asupra unei game foarte largi de microorganisme – peste 25 clase de bacterii, alge, ciuperci, mucegaiuri etc.
Studiile efectuate în institute de specialitate (Institutul Cantacuzino, Bucureşti; Hygiene Institut des Ruhrgebiets Trink und Badewasserhygiene, Gelsenkirchen, Germania, Industrial Microbiological Services LTD, Stafford, Anglia) au demonstrat că în primele 24 ore de la contact aquaPur® asigură reducerea cu cca. 99,5% a culturilor de Staphylococcus Aureus, Pseudomonas Aeruginosa, Escherichia Coli şi Legionella Pnuemophila.

INFO
Particulele foarte fine aflate în suspensie se depun în timp pe pereţii rezervorului. O astfel de depunere constă în principal din fier şi mangan, cu urme de cupru, zinc şi sau alte metale.
Depunerile se pot îndepărta prin spălare cu apă şi puţin detergent.

Etapele de interacţiune sunt următoarele:

 • stratul activ este expus mediului de imersie la interfaţa cu lichidul;
 • ionii Ag+ difuzează în mediul de imersie;
 • gradientul de concentraţie creşte şi se stabileşte echilibrul la un nivel de cca. 2÷3 ppm (părţi per milion);
 • durata de timp în care se ajunge la concentraţia de echilibru este de cca 24÷48 ore, în funcţie de cantitatea de lichid şi de viteza de recirculare;
 • microorganismele sunt expuse contactului cu Ag;
 • ionii de Ag interferează cu mecanismul de reproducere al microorganismelor inhibând dezvoltarea acestora;
 • alţi ioni Ag+ sunt eliberaţi pe măsură ce se consumă.

Elemente componente sistem aquaPur

Rezervorul AQUAPUR Valrom

Este construit monobloc (fără îmbinări) pentru a asigura etanşeitatea şi reduce riscul de scurgere.
Este realizat din 3 straturi distincte:

 • strat exterior din polietilenă pentru rezistenţă mecanică bună;
 • strat intermediar din polietilenă expandată şi are rol de a reduce formarea condensului pe suprafaţă (termoizolaţie);
 • strat interior din polietilenă care înglobează compuşi anorganici cu ioni de Ag pentru a bloca dezvoltarea microorganismelor.

Rezervorul este disponibil în 3 capacități utile și anume: 260, 480 și 700 litri.

Dimensiuni rezervoare aquaPur®

Este prevăzut la bază cu pregătire pentru ataşarea unui robinet de golire.

Plutitor mecanic QuickStop 1″

Are rolul de a închide admisia de apă când s-a atins nivelul maxim din rezervor. Construcţia specială cu 2 articulaţii măreşte presiunea de închidere odată cu creşterea presiunii din alimentare şi micşorează timpul pentru închidere / deschidere circuit. Se evită astfel perioadele de umplere lungi şi zgomotul asociat.
Este preechipat cu sită de protecţie pentru incluziuni mecanice.

Plutitor mecanic QuickStop 1″

Electropompă submersibilă Divertron 1000

Pompa este submersibilă şi are încorporat dispozitivul electronic de comandă şi control, care menţine automat presiunea în sistem.
La pornirea unui consumator (robinet etc) presiunea scade în reţeaua sanitară. Dispozitivul încorporat detecteaza această scădere şi porneşte automat pompa. Pompa este oprită automat când consumatorul este închis.
Robustă, zgomot scăzut de funcţionare, prevăzută din construcţie cu supapă de sens şi protecţie la mers în gol (mers uscat).
Pentru a compensa pierderile de apa de tip picaturi, pe refularea pompei este montat un vas auxiliar, astfel pompa va porni NUMAI la consumul major.

Pompa submersibila Divertron 1000

Cartus filtrant 10″ PP expandat 5 microni aquaPUR Valrom

Este montat pe intrarea în rezervor. Filtrul mecanic cu cartuş de unică folosinţă filtrează particulele aflate în suspensie în apă (nisip, rugină, pulberi fine etc. ) până la o dimensiune de cca. 5 μm, reducând turbiditatea.
Durata estimată de viaţă a filtrului este de 3 luni, depinzând de cantitatea şi calitatea apei care trece prin filtru. Cu cât apa este mai murdară cu atât filtrul se colmatează mai rapid. Filtrul trebuie înlocuit când acesta își schimbă culoarea.

Cartus filtrant 10″ PP expandat 5 microni aquaPUR Valrom

Cartus filtrant 10″ carbune activ bloc

Cartușul filtrant cărbune activ bloc este obținut din coaja de nucă de cocos.
Acesta îmbunătăţeste gustul și mirosul apei, reține sedimente mai mari de 10 μm și substanțele organice volatile.

Cartus filtrant 10″ carbune activ bloc aquaPUR Valrom

Carcase transparente filtru 10″ D 1″ bucati 2

Carcasa transparenta filtru 10″ D 1″

Sistem de preaplin

Sistem de siguranţă, care evacuează apa în cazul defectării plutitorului mecanic. Format dintr-un tub de PPR cu Ø32 şi o supapă de sens montată vertical. Poate fi montat pe oricare din părţile laterale ale rezervorului, în funcţie de poziţia sifonului de pardoseală / sistemului de canalizare.
ATENŢIE!
Capătul liber al clapetei se va racorda întotdeauna la canalizare sau la un sifon de pardoseală prin intermediul unei conducte (furtun).
Altfel exită riscul de inundaţie!

Racord flexibil din inox

Utilizat pentru conectarea între alimentarea/evacuarea rezervorului şi reţea, fără a fi nevoie de aducerea acesteia la poziţie; oferă o libertate
de montaj de 200 mm în orice direcţie.

La sistem aquaPur se pot monta optional si suport inox pentru sistem/rezervor aquaPUR

Componentă opţională, utilizată pentru a evita montarea direct pe pardoseală. Recomandat pentru spaţiile în care se execută frecvent curăţirea pardoselii.

Suport inox pentru sistem/rezervor aquaPUR

Dispozitiv electronic comanda pompe Brio 2000MT cod 49060100123

Dispozitiv electronic comanda pompe Brio 2000MT

Dispozitivul este folosit pentru automatizarea operaţiilor de pornire/oprire a pompei din puţ. În momentul în care este pornit un consumator nivelul apei din rezervor scade. Simultan plutitorul deschide alimentarea şi presiunea scade. Dispozitivul de comandă sesizează scăderea de presiune şi porneşte alimentarea (pompa din puţ).
Dispune de protecţie la mersul în gol: dacă nu există apă în puț opreşte automat pompa.
Dispozitivul electronic de comanda prezinta marcaj de conformitate CE.

Pentru mai multe detalii tehnice referitoare la acest dispozitiv electronic puteti descarca aici fisa tehnica.

Robinet golire

Pentru golirea rezervorului – în cazul spălării sau operaţiilor de mentenanţă/întreţinere, se recomandă montarea la zona inferioară a unui
robinet de 1”. Acesta poate fi unul obişnuit cu sferă, cu filet exterior. Pentru montare, se aduce rezervorul în poziţie, se scoate dopul de alamă existent şi se montează robinetul prin înfiletare. Pentru etanşarea conexiunii folosiţi bandă de teflon® (cca. 10 – 12 straturi).

Instrucţiuni de instalare

ATENŢIE!
Nu utilizaţi Sistemul AquaPur în instalaţiile de încălzire – temperatura apei vehiculate nu trebuie să depăşească +20°C.
Pentru a asigura operaţiile de întreţinere, se execută un circuit de by-pass.
Pentru realizarea îmbinărilor mixte metal – plastic nu utilizaţi cânepă ci bandă de Teflon® .
Pentru protecția la inundații sistemul FSP se va monta obligatoriu în spațiu tehnic prevăzute cu sifon de pardoseală.
Optional se pot monta și elemente de siguranță (senzor de inundatie cod VALROM 88082100300 sau 88082100200).
Pentru instalare sunt necesare urmatoarele repere:

1 Sistemul AquaPur FSP (rezervor, electropompă submersibilă, filtre şi plutitor mecanic) – Pentru filtrare, stocare şi pompare apă potabilă.
2 Racord flexibil din inox L = 200 mm, 2 bucati – Pentru conectarea la filtrul mecanic (intrare rezervor) şi filtru cărbune activ (ieşire rezervor).
3 Sistem preaplin – Previne inundarea în cazul unei defecţiuni.
4 Dispozitiv electronic de comandă (opţional) – Folosit pentru a comanda pompa din puţ.
5 Ţeavă, fitinguri şi robinete (opţional) – Pentru realizarea instalaţiei de alimentare cu apă a rezervorului și a consumatorului.
6 Bandă de teflon – Folosită pentru etanşarea îmbinărilor filetate
7 Manometru (opţional) – Pentru vizualizarea presiunii.
8 Robinet golire (opţional) – Pentru golirea rezervorului şi aerisirea sistemului la înlocuirea filtrelor.
9 Suport de inox (opţional) – Utilizat pentru a evita montarea direct pe pardoseală.
10 Reductor de presiune (opţional) – Utilizat în rețelele de apă cu fluctuații de presiune.

Sistemul AquaPur se poate monta cu filtrele în faţă sau în spate. Recomandăm instalarea cu filtrele în faţă pentru o întreţinere facilă.

Spaţiul de instalare trebuie să asigure:

 • Realizarea instalaţiei de conectare la reţeaua de alimentare cu apă
 • Conectarea la canalizare a preaplinului
 • Intervenţie pentru înlocuirea filtrelor
 • Accesul la robinetul de golire montat pe rezervor
 • Accesul la capacul rezervorului pentru intervenția la elementele din interiorul acestuia.

Etapele de montaj

Schemă recomandată de montare a Sistemului FSP AquaPUR

Schema montaj sistem Aquapur


• Poziţionați rezervorul pe pardoseală sau suportul de inox (opţional), cu filtrele în faţă.
• Îmbinaţi racordurile flexibile cu filtrul mecanic, respectiv filtrul carbune activ bloc.
• Realizaţi din ţevi, fitinguri şi robinete by-pass-ul şi conexiunile necesare pentru legătura dintre conductele de alimentare şi furnizare a apei potabile cu racordurile flexibile montate pe rezervor. Respectaţi sensul de conectare prevăzut pe carcasa filtrelor.
• Montaţi robinetul de golire pentru depresurizarea sistemului la înlocuirea filtrelor.
• Montaţi un reductor de presiune pe rețelele de apă cu fluctuații mari ale presiunii (suprapresiune).
• Recomandăm montarea unui manometru pe instalația de alimentare a rezervorului și instalația de alimentare consumator.
• Pentru alimentarea cu apă din puţ sistemul nu este complet. Este necesară montarea unui sistem de comandă a pompei din puţ.
Recomandăm montarea unui dispozitiv electronic de comandă (cod VALROM 49060100123) pe circuitul de alimentare al rezervorului.
ATENŢIE!
Respectaţi instrucţiunile de montaj prezentate în cartea tehnică şi sensul de instalare prevăzut pe carcasa dispozitivului electronic de comandă.
• Montaţi sistemul de preaplin pe partea laterală cea mai apropiată de sistemul de canalizare, în unul din cele două racorduri de 1” disponibile. Etanşarea se realizează cu bandă de Teflon®. Conectaţi sistemul de preaplin la canalizare.
• Montaţi robinetul de golire (1’’) pe rezervor (opţional). Insertul de pe rezervor se găureste cu freza de 25-28 mm.

Instalarea dispozitivului electronic de comandă

ATENŢIE!
Conectarea la reţeaua electrică trebuie făcută numai de personal calificat respectând normele legale privind securitatea și sănătatea în muncă, după cum stabilește legislația în vigoare.
La instalare se respectă instrucțiunile ce însoțesc dispozitivul electronic de comandă.
Este esenţial ca montarea să se facă astfel încât direcţia indicată de săgeata de pe carcasă să corespundă direcţiei de curgere.
Dispozitivul poate fi conectat orizontal sau vertical. Presiunea maximă admisă este de 10 bar.
Presiunea limită implicită de lucru este de 1,5 bar şi care este corespunzătoare pentru marea majoritate a aplicaţiilor.
Aceasta trebuie ajustată dacă punctul cel mai înalt al instalaţiei depăşeşte 15 metri pe verticală. Ajustaţi această presiune prin desfacerea capacului şi ajustând potenţiometrul intern spre simbolurile „+” sau „–“.
Dispozitivul poate comanda direct pompa din puţ dacă aceasta are un consum maxim de 12 A. Dacă are un consum mai mare va trebui să folosiţi un releu de comandă.
Legăturile electrice se vor face urmând indicaţiile de pe panoul interior.

Instrucţiuni de exploatare

ATENŢIE!
Înainte de punere în funcţiune asiguraţi–vă că filtrele sunt montate etanş, pentru a preveni pierderile de lichid.
• Carcasele filtrelor trebuie curăţate cu un burete, apă și detergent uzual de vase ori de câte ori se înlocuiesc cartuşele sau se execută operaţiile curente de întreţinere a instalaţiei; evitați folosirea substanţelor chimice agresive (acizi etc), riscaţi să deterioraţi suportul.
• Dacă nu se folosește instalaţia 2-3 zile, în special în timpul anotimpului călduros, la prima utilizare se lasă apa să curgă cca. 5-10 minute pentru a înlocui apa care a staționat în instalație.
• La neutilizări pe perioade mai lungi de 7 zile, cartușele filtrelor se vor scoate, se vor pune în pungi care se închid și se vor conserva în congelator sau la revenire se înlocuiesc cartușele, nu înainte de a înlocui apa din instalație (se lasă apa să curgă 5-10 minute).
• Nu depozitați/ așezați greutăți pe rezervor sau pe carcasele filtrelor (nici înainte de montaj nici în timpul exploatării rezervorului)
• Opriţi alimentarea de la reţeaua electrică a pompei submersibile.
• Închideţi robinetul de alimentare a sistemului FSP AquaPur şi robinetul de alimentare consumator.
ATENŢIE!
În tot acest timp poziţia robinetului de by-pass este închis.
• Deschideţi robinetul de golire de pe instalaţia de alimentare la consumator pentru a scoate instalaţia de sub presiune.
ATENŢIE!
• Pregatiţi un vas pentru colectarea apei.
• Închideţi robinetul de ieşire din sistem.
ATENŢIE!
Pentru ca alimentarea cu apă către consumator să nu fie intreruptă închideţi robinetul de golire, deschideţi robinetul de by-pass şi robinetul
alimentare consumator.
• Deşurubaţi corpul filtrului şi înlocuţi cartuşul filtrant. Se va utiliza cheia din pachetul de livrare a sistemului.
• Înşurubaţi corpul filtrului şi refaceţi etanşietatea; asiguraţi-vă ca o-ringul este în poziţie corectă şi cartuşul este montat corespunzător.
• Închideţi robinetul de by-pass şi robinetul de alimentare consumator.
• Deschideţi robinetul de intrare şi ieşire sistem.
• Conectaţi pompă submersibilă la reţeaua electrică.
• Deschideţi robinetul de golire de pe instalaţia de alimentare a consumatorului, până când tot aerul a fost evacuat şi apoi închideţi-l.
• Deschideţi robinetul de alimentare consumator.

INFO
Înlocuiţi filtrul mecanic la maxim 3 luni de la utilizare, iar filtrul de cărbune activ bloc la maxim 6 luni.
ATENŢIE!
Perioada de înlocuire a filtrului mecanic poate fi redusă în funcţie de calitatea apei vehiculate prin acesta.
Saptamanal se verifica vizual instalatia de alimentare cu apa si starea de colmatare a filtrelor.

Marcare, ambalare, transport si depozitare

Marcare
Seria sistemului este gravată pe suportul de susținere al filtrelor. În plus, rezervorul este marcat prin ştanţare din fabricaţie, cu luna şi anul de fabricaţie. Acesta se află pe suprafaţa de sprijin a rezervorului.
Ambalare
Rezervorul este ambalat în folie de polietilenă şi cutie de carton. Celelalte componente se livrează preasamblate în folie de polietilenă şi cutie de carton.
Depozitare şi transport
Depozitarea se va face în poziţie verticală în ambalajul original. Se va evita stivuirea unul peste celălalt sau aşezarea de greutăţi peste acestea care conduc la deformări şi scurtarea duratei de utilizare a produsului. La mutarea dintr-un loc în altul se va evita contactul cu suprafeţele care pot zgâria sau deteriora produsul. În timpul transportului şi a operaţiilor de încărcare/descărcare este interzisă trântirea sau lovirea cu corpuri contondente sau ascuţite deoarece se pot produce defecte care, deşi nu sunt vizibile cu ochiul liber, pot scădea durata de utilizare a produsului.
Garanţie
Sistemul aquaPur® este garantat 24 luni de la data achiziţionării cu condiţia respectării prezentelor instrucţiuni. Garanţia acoperă numai defectele de fabricaţie şi viciile ascunse datorate producătorului dar nu acoperă eventualele deteriorări datorate manipulării sau montajului defectuoase sau nerespectarea instrucţiunilor şi a normelor de punere în operă.
Consideraţii privind disponibilizarea la sfârşitul duratei de utilizare:
Deşeurile şi produsele la sfârşitul perioadei de viaţă se vor recicla pe cât posibil. Reciclarea se face prin firme specializate. Tratarea ca şi gunoi menajer este descurajată. Respectarea legislaţiei în vigoare este obligatorie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart