Publicat pe Lasă un comentariu

Separatorul de grasimi – domenii de utilizare si principiu de functionare

Separatorul de grăsimi se folosește la separarea grăsimilor și a uleiurilor de origine organica care exista în apele uzate, înainte de deversarea acestora în canalizarea publica ori în apele de suprafață.

Separatorul de grasimi – domeniu de utilizare

Separatoarele de ulei se utilizeaza pentru a epura apele infestate cu grasimi si uleiuri de origine organica si a reintroduce apa in circuitul natural in scopul protejarii mediului.

Apele uzate care sunt destinate separării conțin 3 faze distincte:
• apa, care este și componentul principal;
• materii solide în suspensie (densitate mai mare decât apa);
• grăsimi, emulsionate sau nu, (densitate mai mică decât apa); iar separarea lor se bazează pe diferența de densitate.

Separatorul de grasimi – principiu de functionare

Un separator de grăsimi este parte a unui sistem care permite separarea, reținerea și ulterior îndepărtarea grăsimilor și a uleiurilor de origine organică din apele uzate. Conform EN 1825-1, sunt considerate de origine organică grăsimile și uleiurile de origine vegetală / animală care sunt puțin solubile sau insolubile și sunt saponificabile. Grăsimile de origine animală includ: seu, grăsimi din lapte (unt, smântână, etc.), ulei de pește, etc. Grăsimile de origine vegetală includ margarină, ulei alimentar (floarea soarelui, măsline, porumb), etc.

Atenție!
Grăsimile și uleiurile emulsionate și dispersate fin în masa apoasă nu pot fi separate eficient în separatoarele uzuale de grăsimi.
În cazul în care cerințele sunt mult mai drastice decât cele impuse de standardele în vigoare, vor fi prevăzute etape ulterioare de epurare.

Apa uzată este adusă în punctul de admisie prin intermediul unei conducte de conectare, de la surse dintre cele mai diverse cum ar fi: sifoane de pardoseală; mașini de spălat vase; canalizări interioare sau exterioare etc.
Admisia se face printr-un racord în formă de “T” care are rolul de liniștire a curgerii – este foarte important ca din punctul de intrare până la ieșirea din separator curgerea să fie cât mai lentă și fără turbulențe.
După ieșirea din racordul de admisie, efluentul trece în camera de separare unde, datorită creșterii bruște a secțiunii, viteza de curgere scade foarte mult. Materiile solide (de ex. resturi alimentare), cu densitate mai mare decât apa, sedimentează. Grăsimile, care au densitatea mai mică decât apa, se vor separa la suprafață.
Din camera de separare efluentul este direcționat către camera de evacuare prin intermediul unui sistem de șicane. Șicanele, prin schimbarea repetată a direcției de curgere, măresc drumul parcurs până la evacuare și asigură o curgere fără turbulențe, crescând randamentul de separare.
În timp, la suprafața camerei de separare se va dezvolta un strat continuu de grăsime care înglobează și alte materiale cu densitatea mai mică decât apa: resturi vegetale, materii organice etc în timp ce la bază se va forma un strat de “noroi” format din resturi organice.
Din camera de separare apa este evacuată de la un nivel intermediar astfel încât eventualele resturi de grăsimi sau materii organice să nu fie antrenate.

Racordarea corectă a conductelor de admisie şi evacuare (respectarea cotelor şi pantelor indicate în proiect). Este creat din polietilenă 100% reciclabilă, ușor și necasabil, fără îmbinări și în conformitate cu normele aflate în vigoare în ceea ce privește epurarea apelor uzate.

Uleiul alimentar uzat este colectat, ulterior este reciclat sau distrus prin mijloace agreate de autoritati, mijloace prin care se previne poluarea solului si a surselor de apa.

Separatoare de grasimi in promotie

Separator grasimi bucatarie sub chiuveta NG 03 Valrom

Separator grasimi bucatarie sub chiuveta NG 03 Valrom sunt utilizate mai ales în industria alimentară: măcelării, fabrici de mezeluri și semipreparate din carne, abatoare, unități de preparare a peștelui, unități de prăjire a nucilor, producători de ulei alimentar, margarină, unt; cantine care sunt în clădiri comerciale, social-culturale, hoteluri; unități militare, restaurante, fast-food-uri, fabrici de săpun etc.

Separator grasimi bucatarie sub chiuveta NG 03 Valrom
Separator grasimi bucatarie sub chiuveta NG 03 Valrom

Principiu de funcţionare separator grasimi bucatarie sub chiuveta NG 03 Valrom
Apa uzată pătrunde în separator prin racordul de intrare direct in sacul de colectare, impingand apa existenta prin peretii lui in zona de evacuare si fiind retinute in acesta resturile alimentare mari.
Zona de evacuare este reprezentata de cel de al 2-lea compartiment al separatorului, in care racordul de evacuare este imersat in apa si de unde apa ajunge in curgere libera in reteaua de canalizare.
Odată ajunsa în separator, apa intra intrun regim de linistire, moment in care are loc separarea grasimilor/uleiurilor de apa datorita diferentei de densitati.

Deoarece are o amprenta foarte mica la sol (480 mm/ 380 mm) acest separator este foarte usor de montat si ocupa un spatiu mic in orice corp folosit sub chiuveta.

De ce este necesar un separator

… pentru a evita colmatarea conductelor
Grăsimile și uleiurile organice sunt insolubile în apă și formează, în timp, depozite pe suprafața pereților conductelor.
Secțiunea disponibilă pentru curgere se reduce, debitul va scădea iar într un final conducta se colmatează.
Fenomenul este prezent în mod curent în toate tipurile de conducte de canalizare, conducând la pierderi financiare majore (chiar înlocuirea conductei) și disconfort. Dacă se ajunge la cantități semnificative de grăsimi, pot fi afectate inclusiv stațiile de pompare.
…pentru a preveni corodarea și mirosul neplăcut
În sistemele de canalizare, depunerile de grăsimi pe suprafața pereților conductelor suferă în timp o serie de transformări chimice și biologice, cum sunt:
• hidroliză;
• saponificare;
• oxidare;
• descompunere biochimică.
Reacțiile sunt catalizate de oxigenul dizolvat în apă și de prezența microorganismelor și au ca rezultat un miros neplăcut și pătrunzător, din cauza formării acizilor grași.
Aceștia sunt corozivi și atacă conductele (în special metalice sau beton), scurtând durata de viață.
…pentru a reduce impactul asupra stațiilor de epurare
Epurarea apelor uzate menajere se bazează pe procese aerobe întreținute prin barbotarea aerului și dizolvarea oxigenului în apă.
În bazinele de epurare, prezența grăsimilor la suprafața apei și capacitatea acestora de a umecta suprafața nămolului activ împiedică schimbul liber de oxigen și crește timpul de tratare. Mai mult, grăsimile sunt greu digerabile de către microorganisme și presupun mijloace speciale de îndepărtare.

Cine trebuie să instaleze un separator grasimi

În conformitate cu directivele UE 91/271/CEE și 98/15/CEE, adoptate în România prin HG 188/2002 și HG 352/2005, calitatea apei evacuate în rețelele de canalizare sau direct în stațiile de epurare, trebuie să corespundă unor cerințe stricte de calitate.
Conform Hotărârii de Guvern HG 188 modificată cu HG 352, agenții economici, ale căror ape uzate sunt susceptibile să conțină grăsimi de origine vegetală sau animală, trebuie să instaleze separatoare de grăsimi:
• firme de alimentație publică și catering care dețin bucătării (restaurante, cantine, hoteluri, moteluri, etc.);
• spații publice de alimentație, care, deși nu dețin bucătărie proprie, trebuie să spele vasele;
• spații de producție a semipreparatelor sau preparatelor gata de a fi servite (ex. raioane de mâncare gătită și semipreparate din supermarketuri, etc.);
• cofetării, patiserii, brutării;
• măcelării, carmangerii și spațiile de prelucrare a cărnii;
• abatoare;
• pescării și spațiile de prelucrare a peștelui;
• spații pentru extragerea și rafinarea uleiurilor vegetale (măsline, floarea-soarelui, etc.);
• spații de producție pentru adezivi pe bază de produse animale;
• fabrici de săpun și alte produse cosmetice, pe bază de uleiuri;
• fabrici de prelucrare a laptelui și a produselor derivate din lapte;
• fabrici de preparare a margarinei;
• fabrici de chipsuri, alune prăjite, etc.

Avantaje si beneficii separator grasimi Valrom

  • Rezistent la montaj îngropat, nu se deformează, proprietate pe care o conferă forma geometrică ranforsată, nu necesitã lucrãri suplimentare precum cofraje, ramforsari metalice etc.;
  • Montajul subteran asigură protecţia caminului in cazuri de incendiu sau acte de vandalism;
  • Uşor de transportat şi asamblat deoarece este confectionat din polietilenã si are greutate micã în comparaţie cu variantele din beton. Nu necesitã echipamente speciale de ridicare;
  • Deoarece este realizat din polietilenã, pentru montajele subterane acest lucru poate compensa deplasãrile datorate cutremurelor sau mişcãrilor pãmântului;
  • Uşor de instalat: sunt disponibile echipamente suplimentare pentru ajustarea înãlţimii la nivelul solului şi pentru montarea în diferite clase de încãrcare: A, B sau C. In funcţie de necesitãţi, poate fi adaptatã pentru trafic carosabil sau necarosabil;
  • Instalarea este simplã iar amprenta pe sol şi spaţiul necesar sunt minime;
  • Fara amenzi pentru agentii economici care genereaza ape uzate cu continut ape uzate cu continut de grasimi;
  • Este ecologic deoarece polietilena poate fi reciclatã la sfârşitul duratei de viaţã. Materialul reciclat poate fi folosit pentru fabricarea altor articole ajutând la protecţia mediului înconjurãtor;
  • Uşor de curãţat şi întreţinut deoarece tehnologia de fabricaţie produce suprafeţe netede, cu rugozitate micã. Astfel caminul este uşor de curãţat, nu faciliteazã depunerile, scurtând durata de curãţare şi micşorând consumul de apã;
  • Absolut insensibil la coroziune;
  • Datorita gurii de acces permite accesul uşor al unei persoane în interior şi asigurã spaţiu suficient pentru curãţare.
  • Deoarece este realizat monobloc acesta este etans si nu permite infiltrãri în sol. Îmbinãrile sunt în afara zonelor active iar acolo unde existã sunt fie sudate fie se pot etansa cu garnituri de cauciuc.
  • Nu consuma curent pentru că funcţioneaza pe baza principiului de separare gravitaţională;
  • Capacitate mare de stocare a aluviunilor/particulelor grosiere;
  • Rezistent la mediile chimice – polietilena este rezistentã la acizii graşi şi derivaţii acestora prezenţi în apele uzate provenind din zona alimentarã. Acesta înseamnã duratã mare de viaţã în exploatare prin lipsa coroziunii. Nu necesitã tratamente de suprafaţã şi nici sisteme de ventilaţie.
  • Economic – Vidanjari mai putine, respectiv reducere costuri deoarece are o capacitate mare de stocare a aluviunilor/particulelor grosiere.

Detalii gama de separatoare de grasimi

A fost de ajutor acest articol?
DaNu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *