Proiectare acoperis

Proiectare acoperiș

Proiectarea acoperișului unei case este o muncă foarte grea și face parte din ansamblul de elemente structurale ce intra în componența unei clădiri. Oferă protecție împotriva ploii, zăpezii, razelor solare și temperaturii. Trebuie acordata o atenție deosebita acestei parții a structurii deoarece un acoperiș cu erori de proiectare sau greșeli de execuție poate conduce la degradarea rapida a întregii construcții.

Ca definiție, un acoperiș este:

” Un acoperiș este partea care acoperă o clădire sau o structură, fiind în același timp partea superioară a acesteia. Acoperișul protejează clădirea și componentele sale de efectele vremii. Structurile care necesită acoperișuri pot varia de la o cutie poștală la un stadion și de la o locuință la o catedrală.”

Sursa Wikipedia
Acoperișuri pentru case
Acoperișuri pentru case

1) Caracteristici acoperiș

Acestea depind de scopul clădirii, de regulile administrației locale și de materialele disponibile din zonă. Și de vederea arhitecturala a proiectantului. Protecția la ploaie, zăpadă (unde este cazul) și lumina soarelui sunt principalul scop al acoperișului în majoritatea țărilor. Și ca un element suplimentar, veranda oferă protecție împotriva soarelui si a intemperiilor.

Spre exemplu, dacă doriți să faceți un acoperiș pentru seră de grădină , ar trebui să fie transparent. Pentru că este nevoie de iluminat natural pentru plante. Dar aveți nevoie de protecție împotriva frigului, vântului și ploii.

Un acoperiș poate oferi spațiu suplimentar de locuit sau recreere. Exemple: podurile sau mansardele locuibile ori grădina pe acoperiș.

In procesul de proiectare a acoperișului se tine cont de trei elemente:

 • Materiale
 • Procesul de construcție
 • Durabilitate

Materialele variază de la frunze de bananier, frunze de cocos, plăci de lut, pana la țiglă, foi de azbest, foi de Zn / Al, sticlă, șindrilă bituminoasă, beton prefabricat, ardezie etc.

În procesul de construcție, arhitecții se ocupa de vederea acoperișului, iar inginerul de structura proiectează structura acoperișului. Conține unghiuri de acoperiș, suporti și multe altele.

Acoperișul necesită o bună rezistență la apă și durabilitate. Și unghiul acoperișului poate depinde de regional din cauza frecvenței ploii. Și de materialele folosite.

2) Tipuri de acoperiș

Tipuri de acoperiș
Tipuri de acoperiș

La proiectarea clădirii, acoperișul poate varia în funcție de dimensiune, tip și scop al clădirii. Există numeroase tipuri de modele de acoperiș. Sunt folosite în funcție de condițiile meteorologice și stilul de construcție.

Iată lista a tipurilor de acoperișuri:

 • Acoperiș de protecție;
 • Acoperiș cu o apă;
 • Acoperiș în două ape;
 • Acoperiș în patru ape;
 • Acoperiș tip terasă;
 • Acoperiș cu panta frântă;
 • Acoperiș cu forme complexe;
 • Acoperiș cu pante inegale;
 • Acoperiș piramidă;
 • Acoperiș cu pantă curbată;
 • Acoperiș de mansardă;
 • Acoperiș de foișor hexagonal;
 • Acoperiș cu parapet
 • si multe altele…

Unele modele de acoperiș din această listă ar putea sa para invechite . Dar uneori arhitectii recomandă aceste modele pentru proiectarea lor ca cerințe ale clienților, de scopul și tipul de clădire ce sunt proiectate.

Mai jos în articol puteți citi mai multe despre tipurile populare de acoperiș.

3) Materiale pentru acoperiș

Materiale pentru acoperiș
Materiale pentru acoperiș

In trecut, bitumul, ardezia, argila sau betonul erau o parte din opțiunile pentru acoperiș. Dar astăzi o mulțime de materiale avansate și ieftine disponibile pe piață. Și oferă un aspect nou și modern pentru acoperișuri.

Va prezentam mai jos o lista cu 8 materiale pentru acoperiș pentru următoarea lucrare de proiectare sau re-acoperire.

Plăci solare

Acoperiș din plăci solare
Acoperiș din plăci solare

Colectorii solari avansați generează un kilowatt de energie pentru 100 metrii pătrați. Acestea integrează colectoarele în acoperișurile existente fără nicio problemă. Și sunt foarte bune pentru cei care nu agreează panourile solare normale. Sunt mai scumpe decât panourile solare normale, dar costurile producerii energiei sunt mult mai mici.

Plăci din bitum

Acoperiș cu placi din bitum
Plăci din bitum

Plăcile din bitum sunt un material foarte de întâlnit pentru acoperișuri și sunt eficiente în toate condițiile meteorologice și de mediu. Dar calitatea variază foarte mult îla aceste materiale. Așadar, nu uitați să întrebați rezultatul testării vântului și al durabilității înainte de cumpărare. Costul initial este redus, dar trebuie să înlocuiți sau să reparați materialele după 20 de ani sau mai puțin. Dacă locuiți în zona cu zăpadă, luați în considerare zona șindrilă rezistentă la impact.

Acoperiș metalic Zn / Al

Acoperiș metalic Zn Al
Acoperiș metalic Zn / Al

Tabla de acoperiș metalică Zn / Al vine în panouri verticale și are o medie de viața de aproximativ 60 de ani. Metal excelent pentru zăpadă abundentă și ploaie, nu se deteriorează la soare puternic și rezistă la vânt puternic. Este ușoara și poate fi instalata pe acoperișul existent. Cu toate acestea, acoperișul metalic poate provoca mult zgomot în situația de ploaie puternică și vânt. Tot asa sin caz de grindină. Costul depinde foarte mult și de forma acoperișului nu numai de dimensiunile acestuia.. Cu toate acestea, este mai scump decât cel cu placi de bitum, dar mai ieftin decât costul plăcilor din beton.

Țiglă metalică acoperită cu piatră

Țiglă metalică acoperită cu piatră
Țiglă metalică acoperită cu piatră

Ardezia naturală în designul acoperișului

Acoperiș cu ardezie
Acoperiș cu ardezie

Materialele de acoperiș din ardezie au o durată de viață de aproximativ 100 de ani. Dar poate depinde de starea și de mediul înconjurător al zonei . Nu este rezistent la temperaturi foarte mari, la apă, ciuperci și mucegai. Acest material poate fi mai scump, mai greu și ușor de rupt. Dar potrivit pentru zonele umede. Țineți minte acest lucru dacă locuiți într-o zonă de grindină.

Acoperiș cu ardezie flexibilă

Acoperiș cu ardezie flexibilă
Acoperiș cu ardezie flexibilă

Ardezie flexibila este o imitatie de ardezie ce pare natural. Se poate instala foarte ușor si se poate taia cu un cuțit. Dar este nevoie de profesioniști pentru a o instala. Acest material poate fi văzut din abundență și în casele victoriene. Are o durată de viață de peste 100 de ani. Din pacate se poate deteriora destul de ușor. Deci ardezia flexibila se poate deteriora precum cea naturala in cazul grindinei.

Plăci din beton și argilă

Acoperiș cu plăci din beton și argilă
Plăci din beton și argilă

Ca rezultat al cercetării, cercetatorii de la Universitatea din California , au creat plăci de beton și argilă ce sunt rezistente la tornade, uragane și vânturi puternice de până la 200 de kilometri pe oră. Aceste materiale sunt potrivite pentru climă caldă și uscată. Necesită suport suplimentar pentru a-și elibera greutatea și pot fi sparte atunci când se calcă pe acoperiș.

Conceptul acoperișului verde

Acoperiș verde
Acoperiș verde

În conceptul de acoperiș verde , acesta este acoperit de plante. Este util să creșteți calitatea aerului, să reduceți scurgerea apei și rezistența la căldură. Și reduceți valoarea căldurii urbane. Dar au nevoie de o structură specială, sistem de drenaj, izolație termică, filtrare a apei, sol de compost și plante.

Este un concept din ce în ce mai des folosit la scara mondiala.

4) Designul acoperișului colorat

Design de acoperiș colorat
Design de acoperiș colorat

Designul acoperișului de colorat oferă un aspect nou casei dvs. Este o șansă să îți schimbi complet aspectul casei. Dar este o decizie serioasă pe care trebuie să o iei. Cu toate acestea, după aceea, vei trăi mult timp cu alegerea ta. Dar de unde începi să-ți colorezi acoperișul ? Iata aici câteva lucruri vă vor ajuta să începeți din cel mai bun punct.

Clima zonei in care locuim

Culoarea șindrilelor acoperișului afectează cu 20 pana la 40 de grade temperatura casei . Deci culoarea acoperișului poate modifica simțitor costurile de răcire sau încălzire. Acesta este principalul lucru pe care trebuie calculați înainte de a începe. Culorile deschise deviază lumina soarelui și protejează răcoarea din casă. Deci, culorile deschise sunt potrivite pentru zonele climatice mai calde. Iar culorile întunecate absorb lumina soarelui și generează căldură suplimentară în casă. Deci culorile întunecate sunt cele mai bune pentru zonele reci. Cu toate acestea, culorile întunecate ajută la topirea mai rapidă a zăpezii și a gheții de pe șindrilele acoperișului.

Asortarea culorilor

Este foarte importanta asortarea culorii de la acoperiș cu peretele, cărămida, piatra și alte culori ale casei tale. De exemplu, un acoperiș de culoare gri închis sau negru arată bine cu casele gri sau albastre. O casă cu culoare maro, crem sau cafeniu se potrivește cel mai bine cu maro sau se amestecă cu zona de culoare maro crem.

Vederea de ansmablu a casei tale

Ar trebui să vă gândiți la stilul arhitectural al casei înainte de a alege culoarea acoperișului. Deoarece culorile întunecate fac casa să arate mică, iar culorile deschise vor oferi o vedere largă asupra acesteia.

Tradițional sau modern?

Trebuie sa te gândești înainte dacă vrei ceva tradițional sau dacă vrei faci o combinație de culori neobișnuită pentru casa ta.

Luați în considerare și restul caselor vecine

Nu locuiți singur. Poate avea puține case în jurul casei tale. Deci, trebuie să vă gândiți la culorile pereților și culorile acoperișului înainte de a începe aceasta acțiune.

Vizualizați-vă proiectul

Dacă doriți să vedeți cum va arata acoperișul după colorare, puteți apela la un serviciu de vizualizare arhitecturală.

Cu toate acestea, înainte de a alege culoarea, vă recomandăm să contactați un profesionist în acoperișuri pentru mai multe sfaturi.

5) De ce este scump un acoperiș?

Modele de acoperiș
Modele de acoperiș

Da, cu siguranță acoperișul este o investiție costisitoare în industria construcțiilor de case . Chiar dacă discutam despre instalarea unui acoperiș nou sau repararea celui existent, toată lumea știe că este o muncă grea și scumpă. Cu toate acestea, există mai mulți factori care afectează costul acoperișurilor. Și trebuie să înțelegeți câteva lucruri despre motivele pentru care acoperișurile sunt atât de scumpe.

Iată câțiva factori principali care afectează costul acoperișului.

Costul materialelor

Costurile materialelor de acoperiș sunt în creștere ca și alte materiale de construcții. Și în ultimii ani, costurile plăcilor de acoperiș și a șindrilelor au crescut mai mult decât dublu. Deși țiglele și bitumul se folosesc cel mai frecvent ca materiale pentru acoperiș se mai pot folosi și cele fabricate folosind beton, argila etc. Creșterea costului petrolului poate fi afectată în principal de creșterea prețului bitumului.

Costul forței de muncă

Acesta este un alt motiv pentru costurile mari ale acoperișurilor. Deci, ar trebui să încercați întotdeauna să angajați muncitori calificați și pregătiți pentru aceasta munca. Dar profesioniști pot fi destul de scumpi pentru că este o cerere uriașă în industria construcțiilor de case.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart