Publicat pe Lasă un comentariu

Pompe de caldura apartament

Este posibil să încălziți un apartament cu o pompă de căldură?
Da, o pompă de căldură poate fi o soluție economica și foarte eficientă din punct de vedere energetic pentru încălzirea unui apartament, ce se poate integra chiar și în timpul renovării.
Cu toate acestea, pentru a alege soluția cea mai potrivită, trebuie acordată atenție câtorva particularități ale situației.

Cum funcționează incălzirea cu o pompă de căldură?

Principiul de funcționare al unei pompei de căldură

Un astfel de echipament extrage căldura din mediul exterior (aer, sol, apă subterană sau un curs de apă) și transferă această căldură într-o clădire. Acest schimb poate fi sub formă de aer cald, fie apă caldă (ce poate circula prin calorifere sau încălzire prin pardoseală).

NUOS: Pompa de caldura Aer-Apa

Avantaje si dezavantaje ale incalzirii cu pompe de caldura apartament

Avantaj: costuri de operare foarte mici
Doua dintre cele mai importante avantaje ale unei pompe de căldură sunt cel economic cat și cel ecologic:.
Folosește foarte puțină energie plătită (electricitate sau gaz) pentru a prelua energie gratuită din mediul înconjurător. Prin urmare, costul său de operare este foarte scăzut.

Pompe de caldura apartament -  pro si contra

Dezavantaj: este o investiție substanțială
Dezavantajul unei pompe de căldură este acela că reprezintă o investiție inițială mai mare decât un sistem de încălzire centrală convențional cu o centrală de înaltă eficiență.
Cu toate acestea, costurile inițiale ale investiției se vor amortiza în timp relativ scurt (comparativ cu un cazan) deoarece este o soluție mai economic de exploatat.

Pompe de caldura apartament: elemente de luat în considerare

În cazul particular al unui apartament, alegerea unui anumit model de pompă de căldură este probabil destul de limitată deoarece veți fi supus unei serii de constrângeri. Iată întrebările pe care trebuie să ți le pui pentru a găsi cea mai potrivită soluție.

Clădirea dumneavoastră este suficient de bine izolata?

Pompa de căldură este eficientă numai într-o locuință bine izolată. Nu are rost să te gândești la schimbarea modului de încălzire actual dacă nu ai atins mai întâi o anumită performanță de izolare termică a clădirii sau apartamentului.

Care sunt posibilitățile tale în ceea ce privește traseele conductelor?

În timpul renovării (cu excepția cazului în care este o reamenajare mai ampla), adesea nu este posibilă instalarea țevilor încorporate ale unui sistem de încălzire cu aer cald și nici montajul unor țevi pe podea.

În cele mai multe cazuri, așadar, veți fi limitat la modele de pompe de căldură care produc apă caldă, nu aer cald. Această apă încălzită va fi trimisă către incalzirea in pardoseala, radiatoarele sau unitățile ventiloconvector existente.

Cu toate acestea, este posibil ca dimensiunea sau numărul de calorifere să fie mărite pentru a compensa faptul că pompa de căldură funcționează la o temperatură mai scăzută decât un cazan de încălzire. Nu este cazul modificărilor in situația incalzirii in pardoseala. A acest sistem va funcționa fără probleme la temperatura oferita de pompa de caldura.

Perete incalzire in pardoseala si calorifere
Incalzire in pardoseala si calorifere

Dacă este o garsonieră, un singur schimbător de tavan, similar cu cel al unui aparat de aer condiționat, poate fi suficient. În acest caz, va fi același dispozitiv. Respectiv un sistem de aer condiționat reversibil, capabil să producă atât căldură, cât și aer rece.

Pompe de caldura apartament - unitate de interior

Ce tip pompe de caldura apartament puteți monta?

Într-un apartament, nu există, de obicei, un loc unde să puteți îngropa o sonda geotermala sau sa preluați apa unui râu.
Prin urmare, cea mai accesibilă sursă externă de căldură dintr-un apartament va fi aerul din jur. Instalarea este simpla si acest model de pompa de caldura este mai ieftin decat celelalte.

Unde se instalează schimbătorul de caldura?

Pentru a instala schimbătorul, adică unitatea exterioară a pompei de căldură, poate fi suficientă o curte, un acoperiș sau o terasă. Această unitate exterioară poate fi montată chiar și pe fațada clădirii.

Pompe de caldura apartament - unitate externa pe perete

Dar reglementările de urbanism din anumite zone ar putea interzice acest lucru. Zgomotul unității externe i-ar putea deranja pe vecini. Unitatea exterioară face cam același zgomot ca o periuță de dinți electrică, adică aproximativ 50 dB.

De câtă putere ai nevoie pentru pompe de caldura apartament?

Datorită climei din țara noastră, eficiența pompei de căldură aer-apă este puțin mai mică decât cea a altor tipuri de pompe de căldură. Dar acesta nu este un motiv pentru a supradimensiona. Echipamentul ar fi mai scump și ar oferi puterea maximă doar din când în când.
Cel mai bine este să instalați unitatea potrivită ca putere și să adoptați si un încălzitor de rezervă. Acesta poate să funcționeze doar în câteva zile foarte reci din an sau pentru câteva ore în baie.

Pompe de caldura apartament – cu sau fără producție de apă caldă menajeră?

Apa caldă menajeră (ACM) poate fi produsă de pompa de căldură și stocată într-un rezervor de stocare.
Dar puteți, de asemenea, să separați funcțiile și să vă păstrați actualul încălzitor de apă dacă este eficient. Este încă posibilă instalarea unui cazan termodinamic independent. Aceasta este de fapt o mică pompă de căldură separată, dedicată exclusiv producerii de apă caldă menajeră.

Pot sa imi instalez singur pompa de caldura apartament?

Aceasta este o sarcină complicată, care necesită timp dar, foarte important, și cunoștințe aprofundate în domeniu.
Vom fi sinceri cu tine: este imposibil pentru tine să instalezi singur o pompă de căldură. Dar noi spunem că nu poți pentru că nu vrem să se întâmple absolut nimic din ceea ce poate merge prost. Sau sa irosești timp și bani fără rost.

Pentru a fi siguri că lucrarea va ieși perfect este nevoie de o cantitate imensă de cercetare și pregătire.
Acesta este genul de studiu pentru care tehnicienii merg la școală ani de zile pentru a învăța aceste lucruri.
A adopta o „scurtătură” cu faza de cercetare va însemna să faci o imensa greșeală. Cum ar fi introducerea unei pompe de căldură de dimensiune greșită. Este o greșeală pe care nu o poți repara decât dacă ai înlocuit întregul sistem, pornind de la capăt.

Deci va recomandam, in mod expres ca, mai cu seama pentru partea de montaj, sa apelați la o firma sau persoana specializata in acest domeniu.

TESY – AquaThermica – Video de instalare a pompei de căldură

Concluzie

Da, se pot utiliza pompe de caldura apartament dacă se vor respecta anumite cerințe minime!

Te-ai saturat de creșterile permanente ale facturilor la utilități? Iti oferim soluții pentru orice tip de apartament în categoria pompe de caldura si, aici, vei găsi, cu siguranță, echipamentul ce se potrivește casei tale!


Citeste ultimele articole


Care este cel mai bun filtru pentru apa?
Energia regenerabila
Cel mai bun combustibil lemnos: brichete rumegus sau lemne?
Incalzire in Pardoseala : Ce trebuie sa stii, Sisteme, Instalare Avantaje și Dezavantaje
Alege cel mai bun separator hidrocarburi
Cum aleg cea mai buna baterie pentru baie?
A fost de ajutor acest articol?
DaNu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *