Publicat pe Lasă un comentariu

Pompe de caldura aer apa pareri

In ultima perioada auzim tot mai des despre pompe de caldura. Trecerea la un astfel de sistem va va ajuta, in primul rand , sa evitati cresterile uriase de prețuri asociate gazelor și petrolului. Dacă la acest moment utilizați inca petrol, gaz petrolier lichefiat (GPL) sau cărbuni ati remarcat cu siguranta ca facturile de energie sunt din ce in ce mai mari.

A sosit momentul sa va gândiți serios la bugetul dumneavoastră: economisiți energie, imediat! Si una din cele mai bune opțiuni va fi alegerea unei pompe de căldura.

Ce este o pompă de căldură aer-apă?

Funcționarea unei pompe de caldura aer apa

În primul rând, trebuie să știți că există mai multe tipuri de pompe de căldură: aerotermale , geotermale , hidrotermale . Pompele de căldură aer-apă se încadrează în categoria aerotermală.

Pentru a funcționa, ele atrag energia prezenta în aerul exterior pentru a o transforma sub formă de căldură în circuitului hidraulic al unei case. Acesta din urmă poate furniza apoi energia către un sistem de incalzire in pardoseală, radiatoare cu apă sau chiar unități ventilo-convectoare .

Pompele de căldură sunt formate din două unități (o unitate interioară și una exterioară) conectate între ele printr-un schimbător .

Putem considera funcționarea unei pompe de căldură ca un ciclu.

In circuitul extern circulă un agent frigorific sau fluid care recuperează căldura conținută în aerul ambiant. Pe măsură ce acesta se încălzește, se evaporă și devine gazos.

Agentul frigorific în stare gazoasă este apoi reîncălzit prin comprimare si apoi trece prin schimbător. Aici intră în contact cu circuitul de apă de încălzire pentru a-și transmite căldura.

Apa incalzita poate alimenta apoi incalzirea in pardoseala, caloriferele sau ventiloconvectorul.

După ce disipat căldura, agentul frigorific se răcește și trece prin supapa de expansiune pentru a scădea presiunea și a reveni la starea sa lichidă. Atunci poate începe un nou ciclu.

Cum funcționează pompă de căldură cu sursă de aer?

Pompe de caldura – Intrebari si raspunsuri

Întrebările dumneavoastră cu privire la opiniile referitoare la pompa de căldură aer-apă sunt foarte diverse. Enumeram mai jos câteva dintre întrebările foarte frecvente despre pompele de caldura in general.

Care este durata de viață a unei pompe de căldură?

20 de ani. În medie, o pompă de căldură cu sursă de aer are o durată de viață de 15 până la 20 de ani. O reglare deficitară sau o dimensionare eronata îi poate influența însă longevitatea.
Deci asigurați-vă că este potrivita pentru aplicația pentru care o utilizați si ca este utilizata la parametrii normali.

Pompa de caldura functioneaza tot timpul?

Ciclul de încălzire se reactivează automat după ce temperatura interioară scade. Astfel, o pompa de caldura nu funcționează permanent ci intermitent. Prin urmare, nu trebuie să opriți sau să porniți.

Cum funcționează o pompă de căldură iarna?

În primul rând, o pompă de căldură nu produce căldură , ci o transferă de la o sursă rece (aer exterior, pământ, apă) către locuință, piscină sau rezervor de apă care urmează să fie încălzit. La fel cum un frigider extrage căldură dintr-un compartiment pentru a-l răci.

pompe de caldura aer apa

Cum funcționează caloriferele cu o pompă de căldură?

Echipamentul absoarbe energia din aerul care îl înconjoară datorită unui fluid frigorific care, atunci când este comprimat, își creste temperatura crescută. Această căldură este apoi transmisă prin circuitul de încălzire către calorifere și încălzirea prin pardoseală.

Incalzire in pardoseala versus calorifere
Incalzire in pardoseala si calorifere

Este profitabil să instalați o pompă de căldură?

Rentabilitatea unei pompe de căldură aer-apă. O pompă de căldură aer/apă este deosebit de profitabilă deoarece permite economii considerabile de energie.
Se estimează că vă poate reduce facturile cu aproximativ 1000 de euro pe an. Rentabilitatea investiției este rapidă și se face simțită, de cele mai multe ori, după 6 până la 7 ani.

Care este prețul mediu al unei pompe de căldură?

Prețul pompei de căldură este cuprins între 6.000 € și 16.000 € pentru o pompă de căldură cu apă caldă menajeră (ACM) iar prețul mediu este de 13.500 €.
Intre 10.000 € și 15.000 € pentru o pompă de căldură fără apă caldă menajeră (ACM) si un preț mediu de 12.500 €.

Cum se instalează o pompă de căldură pe o încălzire existentă?

O versiune multisplit vă va permite să oferiți confort termic în mai multe încăperi. Instalarea unei pompe de căldură aerotermă aer-apă rămâne posibilă. Cu toate acestea, va trebui să instalați unități ventiloconvectoare sau radiatoare. Prin urmare, costul va fi semnificativ mai mare decât pentru o pompă de căldură aer-aer.

Ce zgomot pentru o pompă de căldură?

Nivelul sonor al unei pompe de căldură variază în mod obișnuit de la 45 la 65 dB, în funcție de model, cu posibile vârfuri în modul de dezghețare. Pentru a da câteva referințe, nivelul sonor al unui apartament cu o fereastră deschisă cu vedere la o stradă aglomerată este de 50 dB iar al unui un aspirator este de 65 până la 75 dB.

De ce să apelați la un meșter pentru a instala o pompă de căldură aer-apă?

Se recomandă insistent să nu vă instalați singuri pompă de căldură. Într-adevăr, acest tip de dispozitiv conține agent frigorific, un gaz care poate fi periculos pentru mediu dacă are scurgeri și necesită multe conexiuni.
Din acest motiv, se recomandă utilizarea unui instalator sau a unei firme acreditate. În plus, implicarea unui persoane specializate este o condiție obligatorie pentru revendicarea ajutorului financiar disponibil pentru instalarea unei pompe de căldură!

Care este temperatură exterioară minima pentru o pompă de căldură?

Pompele de căldură (PAC) sunt utilizabile din punct de vedere tehnic până la temperaturi exterioare de -10°C. Chiar și până la -18°C pentru cele mai eficiente.
În cazul unor temperaturi foarte scăzute, pompa de căldură poate să nu mai îndeplinească cerințele de încălzire impuse acesteia.

Ce este pompa de caldura reversibila?

Cea mai comună pompă de căldură reversibilă funcționează folosind energie aerotermală: vorbim de o pompă de căldură aer – aer . Ca o pompă de căldură clasică, modelul reversibil atrage energia prezentă în aer pentru a o returna acasă.

pompe de caldura aer apa

Doriți să instalați o pompă de căldură aer-apă?

În regiunile în care clima este blândă (cum este si țara noastră) și cu condiția ca locuințele să fie bine izolate, pompele de căldură pot chiar înlocui alte sisteme de încălzire și asigură toate nevoile de încălzire.
Acolo unde iernile sunt mai aspre, pompele de căldură aer-apă pot completa un sistem de încălzire existent. Sau, dimpotrivă, pot fi completate cu o soluție de încălzire de rezervă.
Înainte de a începe lucrările de renovare energetică este important să aflați cat mai multe despre aceste model de pompă de căldură. La fel ca echipamentele aer-aer, pompa de căldură aer-apă este disponibilă și în modul reversibil (răcirea casei).

Pompa de caldura aer-apa: pareri pozitive si negative

Economice și ecologice, pompele de căldură aer-apă sunt cele mai răspândite în casele particulare. Eziți sa instalezi unul? Sa vedem împreună ce păreri aduna echipamentele cu pompe de caldura aer-apa.

pompe de caldura aer apa pro si contra

Opiniile pozitive despre pompa de caldura aer-apa

Care sunt opiniile pozitive despre pompele de căldură aer-apă? Recenziile pompelor de căldură aer-apă sunt pozitive în multe privințe.

 • In primul rand acestea sunt mult mai eficiente decat alte sisteme de incalzire: boilere electrice, pe gaz sau pe ulei.
 • Prețul lor accesibil : prețul pompelor de căldură aer-apă este mai accesibil decât cel al pompelor de căldură geotermale sau hidrotermale. Este necesar să se calculeze între 70 și 100 €/m² în medie, față de 80 până la 200 €/m² pentru o pompă de căldură apă-apă.
 • Eligibilitate pentru ajutoare si facilitati acordate de stat pentru echipamente ce utilizeaza energie regenerabila – pompele de caldura aer-apa sunt afectate de numeroase scheme de finantare: bonusuri de incalzire, ajutor local, credite preferentiale, cota redusa de TVA etc.
 • Consumul său de energie regenerabilă : dacă opiniile cu privire la pompele de căldură aer-apă și aer-aer sunt pozitive, este și pentru că se bazează parțial pe energii regenerabile. Într-adevăr, deoarece folosesc aerul ambiant pentru a funcționa, ele sunt pe bună dreptate plasate în categoria energiilor curate . Înlocuirea unui cazan pe ulei cu o pompă de căldură va îmbunătăți semnificativ amprenta de carbon a unei gospodării. Rețineți că pentru a funcționa, PAC-urile au nevoie în continuare de o sursă de alimentare scăzută.
 • Întreținerea lor rapidă : pompele de căldură nu necesită întreținere foarte amplă. Într-adevăr, asigurați-vă că ștergeți în mod regulat praful unităților interioare. Cu toate acestea, este obligatoriu să apelați la un profesionist care să efectueze întreținerea echipamentului dumneavoastră cel puțin o dată la doi ani.
pompe de caldura aer apa
 • Economii de energie : satisfacția persoanelor este influențată pozitiv în principal de interesul financiar reprezentat de pompele de căldură. Economiile de energie pe care le permit sunt destul de semnificative. Datorită coeficientului lor ridicat de performanță (SCOP) , pompele de căldură aer-apă sunt foarte eficiente.

Coeficientul sezonier de performanță (SCOP) indică raportul dintre energia consumată și energia produsă de o pompă de căldură. Un SCOP de 4 (care este recurent pentru pompele de căldură aer-apă) implică că pentru 1 kWh de energie electrică consumată se produc 4 kWh de căldură. Un nivel mult superior cazanelor electrice, pe petrol sau pe gaz care se gasesc pe piata..

Opinii negative despre pompa de caldura aer-apa

Care sunt opiniile negative despre pompele de căldură aer-apă?

 • Ineficiența pompei de căldură în timpul iernii : dacă temperaturile exterioare scad sub -10°C , pompa de căldură poate avea probleme în menținerea unei temperaturi plăcute în interiorul casei. Acest lucru se poate datora dimensionării proaste și a aportului electric insuficient pentru a prelua controlul.
 • Consumul excesiv al pompei de caldura aer-apa: parerile evidentiaza o crestere a facturii lor de energie electrica dupa instalarea unei pompe de caldura. Acesta poate fi cazul dacă pompa de căldură aer-apă a fost dimensionată incorect. In acest caz, cand temperatura scade, pompa de caldura se chinuie sa recupereze caloriile din aerul exterior si apoi intra in overdrive, ceea ce nu este deloc normal pentru o pompa de caldura.
 • Prețuri uneori prea mari : pompele de căldură aer-apă de mare putere pot ajunge la prețuri mari, ceea ce poate reduce rentabilitatea investiției . În loc să investești într-o pompă de căldură de mare putere, poate fi mai interesant să alegi un model clasic și să-l completezi cu un sistem electric de rezervă. Trebuie remarcat însă că aceste costuri ridicate sunt compensate de existența a numeroase ajutoare financiare ;
 • Un volum prea mare de sunet : opiniile negative despre pompele de căldură aer-apă se referă și la zgomotul pe care îl pot genera anumite modele. În timpul funcționării, o pompă de căldură aer-apă poate atinge într-adevăr un nivel de zgomot semnificativ, chiar dacă noile modele sunt din ce în ce mai silențioase. Trebuie deci instalat cât mai departe de spatiile dumneavoastră de locuit (dormitor, living) pentru a nu fi deranjat.

Cum să-ți alegi pompa de căldură aer-apă?

Urmărirea opiniilor despre pompele de căldură aer-apă este o modalitate bună de a face cea mai bună alegere posibilă. În special, in acest fel veți știi ce capcane trebuie evitate. De exemplu: subdimensionarea pompei de căldură aer-apă sau volum excesiv de sunet.

Înainte de a începe căutarea unei pompe de căldură aer-apă , trebuie mai întâi să solicitați unui profesionist certificat. Acesta trebuie să efectueze o diagnoză energetică a locuinței dumneavoastră. Acest studiu preliminar este folosit pentru a determina ce pompă de căldură aer-apă să alegeți și cum să o instalați.

Este recomandat să obțineți cel puțin 3 oferte de la diferiți instalatori pentru a obține cel mai bun raport calitate-preț.

Astfel, trebuiesc analizați mai mulți factori pentru a alege ce pompa de caldura ti se potriveste:

 • Izolarea termică a locuințelor
 • Suprafața locuinței
 • Numărul de persoane care locuiesc în locuință
 • Cerințele de apă caldă menajeră (ACM)
 • Condițiile meteorologice din zona dvs.
calcul pret pompe de caldura aer apa

Dacă locuința dumneavoastră este prost izolată sau este situată într-o zonă geografică rece, veți avea nevoie de o pompă de căldură de mare putere sau una cu sistem electric de rezervă. În toate cazurile, alegerea unei pompe de caldura aer apa cu un coeficient de performanță suficient (mai mare de 3) asigură o eficiență optimă.

În funcție de toate aceste elemente, meșterul vă va oferi o pompă de căldură aer-apă perfect dimensionată cu scopul de a vă satisface nevoile și bugetul dumneavoastră.

În ce situație să apelezi la un model de pompa aer-apă?

În ciuda faptului că ești sedus de toate părerile prezentate despre sistemul aer-apă, este recomandat:

 • Apelează la un model de pompa aer-aer dacă te încălzești folosind calorifere electrice (fără circuit de distribuție a apei calde).
 • O pompa de caldura aer-apă dacă aveți o rețea de distribuție a apei calde

Ce marca de pompa de caldura aer-apa sa alegi?

Pentru a încuraja tranziția energetică către surse regenerabile, guvernele din tarile dezvoltate, precum: Germania, Anglia, Franta, Italia etc au pus la dispoziție numeroase ajutoare financiare pentru a ajuta gospodăriile să-și renoveze și sa își îmbunătățească eficienta energetica a locuințelor. In ultima perioada și Romania a adoptat astfel de măsuri de incurajarea populației.

Pompele de căldură fac parte din gama echipamentelor foarte eficiente si prietenoase cu mediul. Si asta deoarece dau posibilitatea de a producere a căldura într-un mod ecologic.

Astfel, producătorii de pompe de căldură s-au înmulțit în ultimii ani. Printre cele mai renumite sunt: ​​Hitachi, Frisquet, Daikin, Mitsubishi, Atlantic, De Dietrich, Ariston, Fornello, Panasonic etc.

Pentru a afla ce model sa alegi, instalatorul tau va trebui sa realizeze diagnoza energetica a locuintei tale asa cum am prezentat mai sus. El va putea astfel să determine ce putere și ce caracteristici ar trebui să aibă pompa de căldură aer-apă.

alegere pompe de caldura aer apa

În concluzie

Prețul unei pompe de caldura aer apa este mare. De aceea este recomandabil să fii bine informat despre această soluție de încălzire.

Ușor de instalat, pompele de căldură aer-apă fac posibilă încălzirea. Si, în unele cazuri, climatizarea (dispozitiv reversibil) a unei locuințe sau a unei cladiri prin utilizarea energiei prezente în aerul exterior sau interior.

Alegeți acum din magazinul nostru pompa de caldura ideala pentru căminul dumneavoastră. In același timp, veți descoperi și un mod de încălzire care combină respectul pentru mediu, economia de energie și performanța.


Citeste ultimele articole


De ce sa alegem cabina put ecologica Valrom?
Cabina de dus vs cada
Ghid pentru amenajarea unei bai moderne
Cea mai eficienta optiune pentru incalzirea locuintei
Pompe de caldura pret Romania
Apa dura afecteza sanatatea?
A fost de ajutor acest articol?
DaNu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *