Sezonul de iarnă aduce cu sine o mulțime de provocări suplimentare. Una din cele mai importante, este încălzirea eficientă a casei. Menținerea unei case calde și confortabile în lunile mai reci poate fi dificilă. Insa este necesară pentru confortul tuturor ocupanților. Există câțiva pași care pot fi luați pentru a vă asigura că casa dvs. este încălzită adecvat într-un mod eficient. Cu câteva modificări minore, casa dumneavoastră este menținută caldă fără a pierde energie sau bani.
În timpul lunilor în care afară este frig, o familie obișnuită va cheltui o parte semnificativă din bugetul lunar pe energia pentru încălzirea locuinței. Încălzirea făcută corect duce la cheltuieli mai mici pentru fiecare dintre noi. Vom avea, de asemenea, și mai puține emisii de dioxid de carbon. În cele ce urmează, am compilat câteva sugestii pe care le puteți utiliza pentru a menține o temperatură confortabilă în locuința dvs. într-un mod responsabil din punct de vedere al cheltuielilor.
Un sfat util: reducerea temperaturii camerei cu un grad vă va economisi consumul de energie cu 6%. Prin urmare, pentru o incalzire eficienta, un principiu fundamental este acela că „mai puțin înseamnă mai mult”.
Utilizarea mai multor surse de căldură
Fie că este vorba de încălzirea locuinței sau a apei, un procent considerabil de gospodării utilizează o combinație de mai multe tipuri de combustibil. Din acest motiv, acestea sunt capabile să reacționeze rapid la schimbările neprevăzute de pe piața energiei, ceea ce le permite să mențină costurile în parametri acceptați în ciuda volatilității pieței.
Atunci când sunt asociate cu încălzitoare care funcționează cu combustibil solid, cele care funcționează cu gaz sau petrol sunt cele mai eficiente (în special lemnul și derivatele sale: peleți, brichete și cărbune). Puteți încălzi doar o singură cameră din casă folosind dispozitive precum șemineele și caloriferele, ceea ce vă permite să generați o ambianță distinctă.
Peleți, cazane și centrale care funcționează pe peleți
Categoria de surse de încălzire cunoscută sub numele de „peleți de lemn” este una care este atât bună pentru mediu, cât și rentabilă. Investiția într-un cazan pe peleți, într-un sistem de încălzire centrală cu funcție automatizată sau într-un cazan termic capabil să funcționeze atât cu peleți (cât și cu alți combustibili solizi, cum ar fi lemnul, cărbunele sau brichetele), este necesară dacă doriți să vă încălziți locuințele într-un mod eficient. În fiecare an, se înregistrează o nouă creștere a cererii de aparate de încălzire care utilizează astfel de combustibili pentru ca sunt o sursa de incalzire eficienta.

Peleții sunt produși din resturile care rămân după prelucrarea lemnului. De exemplu, rumegușul în forma sa cea mai pură este o materie primă excelentă pentru fabricarea peleților. Cu ajutorul unor prese specializate pentru peleți, resturile de lemn rămase în urma prelucrării sunt supuse la o presiune intensă. Această tehnică produce bucăți mici și uniforme, cu o putere calorică relativ ridicată, dar care variază în funcție de calitatea materialului și de cantitatea de umiditate pe care o conțin. Peletele de lemn au o putere calorică medie de 16,5 megajouli pe kilogram (megajouli pe kilogram). În comparație, puterea calorică a lemnului moale uscat este de aproximativ 19 MJ/kg, în timp ce puterea calorică a lemnului de esență tare uscat este de aproximativ 18 MJ/kg.
Radiatoarele și convectoarele
Radiatoarele
Radiatoarele sunt o metodă foarte utilizată de încălzire. Atunci când alegeți un radiator, pe lângă atenția acordată formei și culorii acestuia, ar trebui să vă concentrați asupra tipului de transmitere a căldurii. Aceasta are cea mai mare importanță în scopul încălzirii spațiilor de locuit. În general, nivelul de confort termic dintr-o încăpere va fi proporțional cu rata de căldură radiantă pe care o primește.

Radiatoarele necesită inspecție și aerisire – nu uitați să aerisiți periodic sistemului de încălzire. Prezența unor sunete care se aud din interiorul radiatorului sau al caloriferului sunt un indiciu puternic că acest lucru trebuie făcut. După ce aerisirea este completă, verificați presiunea din circuit și, dacă este necesar, adăugați apă. De asemenea, este în interesul dumneavoastră să solicitați unui profesionist să facă inspecții frecvente ale întregului sistem de încălzire.
Cu toate acestea, costul inițial al instalării căldurii radiante este substanțial mai mare decât cel al altor metode de încălzire.
Singura diferență între radiatoarele cu ulei și radiatoarele obișnuite este aceea că încălzitoarele cu ulei pot fi mutate dintr-un loc în altul, sunt alimentate cu energie electrică și trebuie să fie conectate la priză. Atunci când se pornește curentul, uleiul care este conținut în carcasa de oțel a dispozitivului începe să se încălzească. Această categorie de aparat electrocasnic încălzește aerul din jurul său, în timp ce uleiul din el își păstrează temperatura pentru o perioadă lungă de timp după ce curentul a fost oprit.

Căldura radiantă este poate fi produsă de razele infraroșii, care încălzesc doar obiectele solide, cum ar fi pereții și mobilierul. Nu determină creșterea temperatura aerului ambiant din încăpere. Acest lucru este în contrast cu căldura convectivă, care este produsă prin încălzirea aerului rece din radiator și care duce la creșterea circulației aerului și a prafului în încăpere.
Convectoarele
Fluxul de căldură este utilizat de convectoarele de aer cald. Grila inferioară este utilizată pentru a atrage aer rece, care este apoi încălzit de componentele de încălzire și trimis în sus prin grila superioară pentru a fi distribuit uniform în tot spațiul. Aceste încălzitoare directe sunt impresionante datorită prețului lor ieftin, ușurinței cu care pot fi depozitate atunci când nu sunt utilizate și au greutății reduse.
Desi sunt o sursa de incalzire eficienta, din păcate, persoanele care suferă de alergii nu ar trebui să folosească încălzitoare electrice, deoarece acestea le pot agrava afecțiunea. Atât fluxul de aer, cât și componentele de încălzire contribuie la uscarea aerului. Fluxul de aer distribuie alergenii în atmosferă, în timp ce elementele de încălzire atrag particulele minuscule de praf.
Convectoarele și radiatoarele descrise anterior funcționează pe o bază similară cu cea a panourilor radiante, dar cu câteva diferențe esențiale. Prin utilizarea acestora, este posibil să se atingă mai rapid confortul termic, chiar și atunci când temperatura aerului înconjurător este mai scăzută.

Atunci când există mai multe componente de încălzire într-un spațiu, temperatura din acel spațiu poate fi menținută la un nivel mai optim. Din nefericire, din cauza cantității mari de energie electrică pe care o necesită, încălzitoarele electrice nu sunt adecvate pentru utilizarea pe o perioadă lungă de timp.
Sperați să fiți întâmpinați de căldură in casa dvs. atunci când ajungeți acolo?
Dacă este cazul, un termostat programabil vă va fi de ajutor. Acesta are capacitatea de a regla temperatura, ceea ce vă va economisi bani. Vă va garanta că aveți suficientă căldură la orele pe care le specificați, dar va economisi și energie.
Asigură-te că temperatura din cameră este cea potrivită
Pentru o incalzire eficienta temperatura ideală pentru o cameră de zi este adesea în jur de aproximativ 20 de grade Celsius. Este posibil ca temperatura să fie mai ridicată în baie și mai scăzută în dormitor ori camara. În plus, recomandările de acest gen sunt din ce în ce mai răspândite, având în vedere criza energetică actuală și cheltuielile tot mai mari. Cât de mare este intervalul dintre temperaturile din fiecare cameră?
Temperaturile care sunt recomandate pentru fiecare cameră:
20 °C in camera de zi
16 – 18 °C pentru dormitor
19 grade Celsius în camera copiilor
18 °C la bucătărie
23 grade celsius in baie
10-15 grade celsius pentru cămară
Cum trebuie reglată temperatura pe termostat pentru o incalzire eficienta?
Creșterea temperaturii de pe termostat nu duce neapărat la o creștere mai rapidă a temperaturii în încăpere. Sistemul de încălzire va lucra doar pentru a atinge temperatura mai ridicată. Si asta în ciuda faptului că în multe cazuri acest lucru nu este necesar. Setarea termostatului va fi adesea corelată cu una dintre următoarele temperaturi:
Pragul 1 este de aproximativ 12 grade Celsius.
Pragul 2 este în jur de 16 grade Celsius.
Pragul 3 este de aproximativ 20 de grade Celsius.
Pragul 4 este de aproximativ 24 de grade Celsius.
Pragul 5 corespunde la aproximativ 28 de grade Celsius.
Aerisiți și ventilați încăperile
În timpul lunilor de iarnă, existența unor încăperi care să fie ventilate corespunzător poate ajuta climatul interior.
Dacă vă uscați în interior rufele spălate , ar trebui să creșteți frecvența cu care aerisiți spațiul. De asemenea, mucegaiul poate deveni mai probabil să se dezvolte în medii cu umiditate ridicată.
De ce este important să asigurați o ventilație suficientă?
Mirosul de aer viciat din încăpere poate deveni neplăcut. Respirarea acestuia pentru o perioadă îndelungată de timp ar putea să vă îmbolnăvească.
Aveți grijă să nu opriți complet căldura!
Nu este niciodată o idee bună să lăsați căldura complet oprită. Indiferent dacă veți fi plecat toată noaptea sau ziua. Acest lucru face ca încăperile să se răcească. A va duce la mai multă încălzire care consumă mai multă energie. În cel mai rău caz, mucegaiul va începe să se dezvolte în camerele care sunt cele mai reci.
Puteți scădea temperatura cu aproximativ 4-5 grade Celsius față de setarea tipică pe care o mențineți în timpul zilei și al nopții. Această ajustare poate fi făcută atunci când nu sunteți acasă pentru a obține o incalzire eficienta. Nu este necesar să porniți prea curând încălzirea, deoarece vremea rece nu a sosit încă. Atunci când temperatura de afară este prea scăzută ar trebui să îl porniți.
Menținerea unei încălziri eficiente
Asigurați-vă că exteriorul casei dvs. este izolat corespunzător
O modalitate de a menține eficiența în timp ce încălziți casa este asigurarea unei izolații adecvate. Pereții, ușile și ferestrele prost izolate pot duce la risipa rapidă a căldurii și îngreunează funcționarea sursei dumneavoastră de căldură. Aceasta va consuma suplimentar ca să țină pasul cu cererea.
- verificați periodic dacă nu există spatii neizolate în jurul ușilor și al ferestrelor,
- reparați la timp eventualele crăpături din ramele ferestrelor și a ușilor
- instalați izolație în poduri sau spații de acces care nu sunt deja izolate.
Atenuați pierderile de căldură
Atunci când izolați peretele din spatele radiatorului, reduceți la minimum cantitatea de căldură care scapă din încăpere. Ceea ce, la rândul său, scade cheltuielile lunare de energie. Dacă plasați o folie izolatoare în spatele radiatorului sau al caloriferului, puteți redirecționa până la 90 la sută din căldura produsă înapoi în spațiu.
Când începe să se întunece, trageți draperiile sau perdelele și închideți jaluzelele pentru a împiedica cât mai multă căldură să iasă prin ferestre.
Concluzie
Pentru a menține o casă caldă și confortabilă în timpul iernii, este important să alegeți surse de încălzire eficiente din punct de vedere energetic. Utilizarea mai multor surse de căldură, precum lemnul sau peleții, împreună cu sistemele de încălzire centralizată și dispozitivele de încălzire eficiente (cum ar fi radiatoarele și convectoarele), pot ajuta la reducerea costurilor cu încălzirea și la scăderea emisiilor de dioxid de carbon.
Pentru a avea o incalzire eficienta, reducerea temperaturii camerei cu un grad poate economisi energie cu până la 6%. De asemenea, este important să rețineți că investiția inițială în surse de încălzire eficiente poate fi costisitoare. Insa, aceasta va conduce la economii semnificative pe termen lung.