Publicat pe Lasă un comentariu

Instalarea unei pompe de caldura cu calorifere

Este posibil să instalați o pompă de căldură cu calorifere într-o locuință bine izolată, iar majoritatea locuințelor sunt potrivite pentru acest tip de instalație. Cu toate acestea, unele proprietăți pot necesita unele modificări minore, cum ar fi panourile mai mari ale radiatoarelor. Pentru aceste proprietăți, poate fi înțelept să solicitați sfatul unui tehnician specializat in pompei de căldură. Din fericire, aceste modificări ar trebui să fie minime.

Dacă vă gândiți să instalați o pompă de căldură cu calorifere, este important să vă cunoașteți opțiunile înainte de a lua o decizie.

Ce este o pompă de căldură cu sursă de aer?

În termeni foarte simpli, o pompă de căldură cu sursă de aer este o unitate care se află în exteriorul casei tale. Aceasta seamănă foarte mult ca partea exterioară a unui sistem de aer condiționat. Aceste tipuri de pompe de căldură funcționează prin absorbția aerului rece din exterior, transformându-l într-un fluid care este apoi comprimat pentru a-l încălzi. Lichidul fierbinte este apoi pompat în sistemul țevilor din casă și în calorifere, încălzindu-vă casa.

Instalarea unei pompe de caldura - unitati exterioare

Motivul pentru care pompele de căldură sunt văzute ca o versiune mai ecologică decât cazanele tradiționale pe gaz este acela că funcționează cu energie electrică și nu se bazează pe un combustibil fosil (adică gaz, petrol etc.) care este extras din pământ.

Pompele de căldură cu aer sunt, de asemenea, mult mai eficiente din punct de vedere energetic decât cazanele pe gaz. Chiar dacă folosesc electricitate care provine de la un generator de energie pe cărbune, emisiile de carbon sunt mult mai mici decât in cazul cazanelor pe gaz. Ele sunt, de asemenea, potrivite pentru a fi alimentate cu energie solară sau eoliană, ceea ce ar reduce emisiile de carbon practic la zero.

Pompele de căldură explicate – Cum funcționează pompele de căldură in sistemul HVAC?

Caloriferele funcționează cu pompe de căldură?

Radiatoarele funcționează într-adevăr cu pompele de căldură. Caloriferele sunt in continuare modalitatea preferată de a emite căldură într-o cameră.

După cum s-a menționat anterior, pompele de căldură transformă aerul rece într-un fluid fierbinte pentru a genera căldură. Acest fluid fierbinte trebuie să fie distribuit, în continuare, în rețeaua țevilor din casa. Va trebui apoi să curgă prin radiatoare pentru a obține camere calde și confortabile.

Radiator (calorifer) din aluminiu Fornello G500F, 10 elementi, inaltime 500 mm

Radiatoarele dvs. existente au fost instalate pentru a vă asigura că puterea termică a acestora este suficient de mare pentru a vă încălzi camera atunci când temperatura pe tur de la boiler este ridicată de obicei, în jur de 65 – 70°C.

Cu toate acestea, atunci când utilizați o pompă de căldură, temperatura pe tur este mult mai scăzută, de obicei, în jur de 40 – 50°C. Așa că ar trebui să vă asigurați că radiatoarele sunt capabile să vă încălzească încăperea în mod eficient. Din acest motiv ar fi indicat ca, în locul radiatoarelor tradiționale, sa ne orientam către unele de ultima generație, respectiv caloriferele cu temperatură joasa.

Instalarea unei pompe de caldura impreuna cu radiatoare cu temperatură joasă

Când alegeți o pompă de căldură ar fi recomandat sa utilizați calorifere cu temperatura joasa. Deși tind să coste mai mult, aceste radiatoare sunt, de asemenea, mai eficiente din punct de vedere energetic. Deși pot fi mai costisitoare, eficienta lor va amortiza investiția inițială într-un termen destul de scurt .

Instalarea unei pompe de caldura cu radiatoare cu temperatura joasa

Deși caloriferele cu temperatură joasă tind să fie mai voluminoase decât caloriferele convenționale, modelele recente sunt adaptabile la diferite interioare. De asemenea, sunt mai silențioase decât caloriferele convenționale și întreținerea lor este mult mai facila.

Eficiență energetică

Când alegeți un nou sistem de încălzire, trebuie să luați în considerare eficiența energetică a întregului sistem. Pompele de căldură au costuri mici cu energia. Așa că facturile tale la energie vor fi cu atat mai mici cu cât echipamentele sunt mai eficiente. Le puteți folosi în climă mai caldă și temperata. Pot fi intretinute cu un efort minim.

Aceste pompe de căldură vin cu piese suplimentare care pot sa coste câteva sute de euro. Reducerile oferite de guvern sau administrațiile locale pot acoperi aceste cheltuielile suplimentare. Pompele de căldură care au piese suplimentare si o tehnologie mai avansata devin mai eficiente din punct de vedere energetic pe măsură ce temperatura casei tale crește.

Pentru o natura mai curata

Sistemele de încălzire clasice emit cantități considerabile de CO2 și alți poluanți în aer, inclusiv benzen și NOx . Acești poluanți sunt asociați cu o varietate de riscuri pentru sănătate. Pot, de asemenea, să scadă calitatea aerului din interior.

Intensitatea emisiei de carbon la pompele de căldură este mult mai mică decât cazanele pe gaz. Pompele de căldură cu sursă de aer și pompele de căldură terestra au 0,111 și, respectiv, 0,097 kg CO2e. In acelasi timp boilerul are o emisie de 0,241 kg CO2e.
Scenariile viitoare oferă reduceri semnificative în majoritatea categoriilor de impact. Scenariul CE are programe adoptate ce urmăresc o reducere in viitor, în medie, cu 44% pentru pompele de căldură și 27% pentru cazanele pe gaz.

Instalarea unei pompe de caldura cu calorifere sau cu incalzire in pardoseala?

Instalarea unei pompe de caldura cu Incalzire in pardoseala versus calorifere
Incalzire in pardoseala versus calorifere

Deși este posibil să instalați o pompă de căldură aer-apă în combinație cu un radiatoare tradiționale, nu este întotdeauna recomandată. Este posibil ca aceste tipuri de sisteme de încălzire să nu fie cele mai eficiente energetic. În general, sunt mai potrivite pentru casele cu suprafețe mari de încălzire și răcire. Radiatoarele pot fi prea mici sau cu o suprafață insuficientă pentru a furniza eficient căldură.

Instalarea unei pompe de caldura cu sistemul de încălzirea în pardoseală funcționează pe un principiu similar ca cel cu caloriferele. Apa calda furnizata de pompa de căldură va circula prin serpentinele incalzirii in pardoseala. Astfel va asigura căldura necesara în camerele căminului tău.

In schimb, incalzirea in pardoseala este mult mai eficienta din punct de vedere energetic. Si asta pentru simplul motiv ca temperatura necesara funcționării acestui sistem este de 35-40°C. Iar temperatura furnizata de pompa de caldura este în jur de 40 – 50°C.

Eficienta ridicata la Instalarea unei pompe de caldura

Printre avantajele incalzirii in pardoseala mai putem aminti:
– Intretinerea redusa a sistemelor de incalzire
– Libertatea de proiectare si adaptabilitatea unui sistem incalzire in pardoseala
– Usurinta in instalare
– Siguranta si confort

Instalarea unei pompe de caldura cu Incalzire in pardoseala Valrom
Incalzire in pardoseala Valrom

In incheiere:

Pe măsură ce pompele de căldură cresc în popularitate si tehnologia avanseaza, prețurile vor scădea, așa cum sa întâmplat si in cazul panourilor solare . Așa că va deveni din ce in ce mai ieftin să încălziți și să răciți o casă în mod curat si eficient.


Citeste ultimele articole


Sfaturi pentru amenajarea unei baii
Zece motive pentru care ar trebui să aveți instalat un sistem de filtrare a apei
Economia de apa
De ce creste presiunea in centrala termica
Statii epurare ape uzate familiale de pana la 12 persoane
Sisteme de Canalizare cu Teava PVC vs. Tuburi de Beton
A fost de ajutor acest articol?
DaNu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *