Incalzirea prin pardoseala versus calorifere

Incalzirea prin pardoseala versus calorifere

Acest articol discută despre diferențele profunde dintre încălzirea prin pardoseală și calorifere ca sisteme de încălzire pentru casa ta.

Principalele diferențe dintre încălzirea prin pardoseală și radiatoare sunt următoarele:
– Distribuția căldurii
– Confort și calitate a aerului
– Eficiența costurilor
– Estetică
– Încălzire zonală

Încălzirea centrală cu radiatoare a fost introdusă în anii 30 și de atunci a fost utilizată ca sistem de încălzire standard. Aceasta a rămas ,mai mult sau mai puțin, neschimbată în ultimele 8 decenii. Mai recent, încălzirea prin pardoseală este utilizată pe o scara din ce in ce mai larga ca sistem de încălzire alternativ pentru calorifere, oferind confort și lux de neegalat.

Incalzirea prin pardoseala versus calorifere
Incalzirea prin pardoseala versus calorifere

Distribuția căldurii

Alegerea unui sistem de încălzire determină modul în care este distribuită căldura . Încălzirea prin pardoseală produce căldură radiantă care vă face să vă simțiți cald. Termenul de încălzire radiantă este utilizat deoarece radiația este responsabilă pentru o proporție semnificativă din „confortul termic” realizat de această formă de încălzire.

Radiatoarele funcționează încălzind aerul care le înconjoară folosind convecția. Aerul încălzit de un radiator se ridică spre tavan. Odată ce acest aer cald s-a răcit, cade până la nivelul solului. Apoi va fi încălzit din nou prin convecția radiatorului. Acest lucru creează un flux de aer cald și rece. Apar inevitabil puncte fierbinți și reci, zonele din apropierea radiatoarelor sunt mai calde decât zonele din altă parte a camerei.

Incalzirea prin pardoseala versus calorifere

Încălzirea prin pardoseală și radiatoarele distribuie căldura diferit. Ilustrația de mai jos compară încălzirea prin pardoseală radiantă și distribuția inegală a căldurii de la un sistem de radiatoare. Deoarece unele zone necesită mult mai mult timp pentru încălzire cu radiatoare și alte zone sunt supraîncălzite, punctele calde și reci reduc nivelul de confort dorit.

Eficiența și confortul unui sistem

Modul în care este distribuită căldura afectează eficiența și confortul sistemului de încălzire . Căldura radiantă încălzește obiectul direct și menține umiditatea naturală într-o cameră. Convecția aerului cald tinde să reducă umiditatea, ceea ce poate face ca zona încălzită să se simtă înfundată. Dacă întregul etaj al camerei este încălzit, atunci căldura radiantă oferă o răspândire foarte uniformă a căldurii.

Incalzirea prin pardoseala versus calorifere - Distributie caldura camera
Distributie caldura camera

Incălzirea convențională încălzește inițial o zonă și apoi necesită timp pentru a circula pentru a atinge nivelurile de confort necesare. Creșterea temperaturii aerului prin încălzirea convențională poate provoca disconfort și supraîncălzire. Acestea, la rândul lor pot reduce nivelul de oxigen. Si, în cele din urmă apar probleme de respirație dacă aerul este prea cald.

Încălzirea prin pardoseală radiantă oferă căldură acolo unde este nevoie și reduce riscul supraîncălzirii corpului. Deci se apropie foarte mult de sistem de încălzire ideal.

Confort incalzirea in pardoseala
Confort incalzire in pardoseala

Supraîncălzirea este ineficientă și costisitoare

Radiatoarele au fost introduse ca lux în anii ’30, dar sunt predispuse la supraîncălzire. Deci avem un sistem de încălzire mult mai puțin eficient. Ventilarea este adesea necesară în cele din urmă, cum ar fi deschiderea unei ferestre, provocând pierderea energiei în mediul înconjurător. Si un consum mai mare implica costuri mai mari.

Cand caloriferele produc căldură creează zone calde și reci. Ceea ce înseamnă că, pentru a vă simți cald mai departe de radiator, trebuie să măriți temperatura acestora. Acest lucru va face ca radiatoarele să creeze mai multă căldură ca să reducă zonele reci. In același timp zona din apropierea radiatorului va fi mult mai fierbinte. Această supraîncălzire înseamnă că temperatura camerei va deveni în cele din urmă prea fierbinte. Va aparea nevoia de a deschide ferestrele pentru a permite pătrunderea aerului proaspăt. Dar, în același timp căldura va „zbura” pe geam, risipind energie și bani. Pierderea de energie este costisitoare, deoarece supraîncălzirea cu doar 1% poate crește costurile combustibilului cu 8%. Ceea ce va creste simțitor facturile de încălzire.

Decorarea casei tale

Deoarece sursa de căldură se află în podea la incălzirea prin pardoseală acesta este visul unui decorator. Deoarece nu ocupă niciun spațiu pe jos sau pe perete. Sistemele de radiatoare sunt adesea voluminoase și trebuie să fie în interiorul camerei, ceea ce înseamnă că trebuie alocat un spațiul de perete si podea. Acest lucru devine extrem de problematic mai ales în zone mici, cum ar fi băile. Aici unde fiecare centimetru este necesar pentru a profita la maximum de spațiul mic.

Calorifer fonta in baie
Calorifer fonta in baie

Încălzirea prin pardoseală nu restricționează amplasarea mobilierului și oferă libertate totală de proiectare într-o casă. Spre deosebire de radiatoarele care sunt adesea voluminoase și au nevoie de spațiu.

Amenajare interior incalzire in pardoseala
Amenajare interior incalzire in pardoseala

Control individual al temperaturii în fiecare cameră

Încălzirea este mai eficientă atunci când este utilizată zonă cu zonă. În majoritatea cazurilor, încălzirea prin pardoseală este utilizată și proiectata cu circuite separate pentru fiecare cameră. Se poate automatiza cu un termostat care controlează specific fiecare zonă in parte. Prin urmare, încălzirea este furnizată în cameră numai atunci când este necesară, reducând cantitatea de energie necesară. Cu toate acestea, sistemele convenționale de radiatoare tind să se încălzească în toată casa simultan, pe baza unui termostat central. Acest lucru poate provoca supraîncălzire. deci, este mai puțin eficient decât încălzirea zonelor individuale.

Termostate incalzire in pardoseala
Termostate incalzire in pardoseala

Concluzie: incălzirea prin pardoseală poate înlocui radiatoarele?

Este posibil să folosiți încălzirea prin pardoseală în locul radiatoarelor in anumite camere. Tot atat de bine puteți chiar să scăpați complet de calorifere.

Pentru a decide dacă încălzirea prin pardoseală poate fi utilizată ca singură sursă de căldură, va trebui să efectuați un calcul al pierderii de căldură. Acest lucru vă arata dacă puterea de căldură a încălzirii prin pardoseală îndeplinește cerințele de încălzire ale camerei sau zonei. Puterea maximă de căldură trebuie să fie mai mare decât pierderea maximă de căldură pentru a avea suficientă căldură în cameră.

Pentru casele care au deja încălzire centrală, s-ar putea să vă întrebați despre rentabilitatea instalarii încălzirii prin pardoseală. Sau dacă ar trebui să păstrați sau să vă schimbati doar caloriferele. Ori sa le inlocuiti pe acestea (partial sau total) cu încălzire prin pardoseală. Calitatea aerului în case este îmbunătățită, deoarece încălzirea prin convecție cu radiatoare mută praful și polenul în interiorul camerei. Sistemele din pardoseală emit căldură radiantă, ceea ce înseamnă că toată lumea dintr-o cameră primește o distribuție uniformă a căldurii.

Încălzirea prin pardoseală este un sistem modern de încălzire. Poate fi instalat atât în ​​locuințele existente, cât și în cele noi. Vizualizați gama noastră de produse pentru a găsi articolele potrivite pentru următorul dvs. proiect (dati click aici)

In acest articol am facut o comparație referitoare la Incalzirea prin pardoseala versus calorifere. Am dat si niste explicații ale motivelor pentru care considerăm că încălzirea prin pardoseală este cea mai bună soluție pentru încălzirea unei case sau, de ce nu, a unor clădiri de birouri ori a altor construcții.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart