Incalzire in pardoseala – Argumente pro si contra pe care nu le stiati

Daca, pe viitor, aveti in vedere, ca parte a unui proiect de renovarea a casei si un proiect de incalzire in pardoseala, cu siguranta ati putea avea intrebari si ingrijorari. Prima si cea mai importanta intrebare este: aceasta este solutia de incalzire potrivita? In acest articol vom analiza avantajele si dezavantajele acestor sisteme incalzire in pardoseala.

Avantaje:
Eficienta energetica crescuta
Intretinerea redusa a sistemelor de incalzire
Libertatea de proiectare si adaptabilitatea unui sistem incalzire in pardoseala
Siguranta si confort
Usurinta in instalare

Si posibilele argumente contra:
Costurile de instalare
Impactul asupra inaltimii podelei
Timpul instalarii

Avantaje ale incalzirii prin pardoseala

1. Incalzire eficienta din punct de vedere energetic

Exista doua tipuri de sisteme de incalzire radianta: incalzire electrica si pe baza de apa . Ambele ofera incalzire chiar si intr-o camera de la etaj. Asigura o caldura constanta si eficienta. Sistemele pe baza de apa trec apa calda prin teava incalzire pardoseala pentru a crea caldura, in timp, ce la incalzirea in pardoseala electrica, cablurile de sub podea se incalzesc pentru a genera caldura.

Radiatoarele traditionale trebuiesc incalzite la o temperatura ridicata (intre 65-75 grade Celsius) pentru a incalzi eficient o camera, in timp ce incalzirea prin pardoseala functioneaza la temperaturi cuprinse intre 30 si 45 grade Celsius pentru a incalzi camera, consumand astfel mai putina energie si mentinand mult mai mici facturile la utilitati.

Mai mult, radiatoarele incalzesc mai intai aerul cel mai apropiat de ele, motiv pentru care incaperile incalzite de calorifere sunt predispuse la „zone reci”, ceea ce inseamna ca aerul se simte rece in mijlocul camerei si foarte cald langa radiatoare. Acest lucru are ca rezultat, de obicei, deschiderea unei ferestre deasupra radiatorului pentru a aduce putina aer proaspat, lasand sa scape prin fereastra multa energie (platita pentru a incalzi casa).

Caldura radianta ofera caldura de la podea in sus, in toata camera, fara a avea zone reci.

Zone temperatura calorifere versus incalzire in pardoseala
Zone temperatura calorifere versus incalzire in pardoseala

Pentru a rezuma, spre deosebire de radiatoarele traditionale care pot face ca o camera sa se simta rece uneori si prea calda alteori, incalzirea prin pardoseala nu se supraincalzeste. In schimb, atinge temperatura dorita setata de dvs. utilizand un termostat instalat pe perete.

Caldura radianta ofera o economie medie de 15% la facturile de incalzire datorita modului eficient de a incalzi o casa.

2. Efort minim

Un avantaj esential al incalzirii prin pardoseala este ca, odata instalate, sistemele nu necesita aproape nicio intretinere si ofera garantii extinse pentru toate produsele (pentru o liniste totala).

Sistemele electrice nu vor avea nevoie de intretinere regulata, in timp ce sistemele de incalzire prin pardoseala a apei pot necesita revizuirea ocazionala pentru a va asigura ca totul functioneaza corect.

Acest sistem de incalzire radiant trebuie controlat de unul sau mai multe termostate incalzire pardoseala dedicate sistemului si care imbunatatesc eficienta energetica. Pot oferi, de asemenea, caldura la ore programate sau pot functiona automat. Aceasta inseamna ca nici nu va trebui sa va ganditi la incalzirea locuintei. Sistemele noastre va vor incalzi intotdeauna locuinta la temperatura si la momentul potrivit pentru dvs.

3. Mai mult spatiu si libertate de proiectare

Fie ca sunt covoare electrice incalzire pardoseala, fie ca utilizati varianta pe baza de apa, cu sistemele de incalzire prin pardoseala va puteti bucura de spatiul din intreaga camera fara a avea radiatoare pe pereti. Chiar si cele mai moderne calorifere ocupa loc pe perete, asa ca imaginati-va libertatea de design pe care o aveti cu o incalzire in pardoseala vs calorifere: puteti decora peretii dupa cum doriti, pentru a face cu adevarat o declaratie sau pur si simplu pentru a obtine aspectul minimalist. Indiferent de stilul dvs. scapati, gratuit, de nevoia de a masca radiatoarele.

Perete incalzire in pardoseala versus calorifere
Perete incalzire in pardoseala versus calorifere

4. Functioneaza cu toate materialele utilizate pentru acoperirea podelei

Incalzirea prin pardoseala va ofera libertatea de a va proiecta casa dupa cum doriti, profitand la maximum de spatiul de pe perete si podea. Si sunteti inca liber sa alegeti tipul de pardoseala pe care il doriti, deoarece incalzirea prin pardoseala functioneaza foarte bine cu: parchet laminat, lemn, tigla, piatra, covor si multe altele.

Parchet laminat potrivit pentru incalzire prin pardoseala
Parchet laminat potrivit pentru incalzire prin pardoseala

5. Siguranta si confort

Cand aveti încălzire prin pardoseală, nu mai trebuie sa va faceti griji cu privire la marginile ascutite sau la suprafetele fierbinti ale caloriferelor atunci cand membrii familiei mai tineri sunt in casa. Sistemul de incalzire este pus in siguranta sub podea si nu se va incalzi prea tare la atingere.

Caldura radianta este, de asemenea, mult mai buna pentru calitatea aerului dintr-o camera, deoarece mentine aerul proaspat si bogat in oxigen. Pe de alta parte, temperaturile ridicate cauzate de calorifere cresc disconfortul si reduc nivelul oxigenului. Circulatia termica din aer care se ridica spre tavan si apoi inapoi face ca tot praful sa circule in cercuri, ceea ce nu se va intampla cu un sistem de incalzire prin pardoseala. Imbunatatiti calitatea aerului si veti avea mai putin praf daca optati pentru incalzire prin pardoseala.

6. Usurinta in instalare

Sistemele sunt mai usor de instalat decat ati putea crede. Potrivite atat pentru proiectele de constructie noua, cat si pentru modernizarea ca parte a unei renovari a locuintelor, sistemele noastre electrice si de apa pot fi instalate intr-o camera in doar 1-2 zile, in functie de scopul proiectului dumneavoastra.

Incalzire in pardoseala electrica sub parchet
Incalzire in pardoseala electrica sub parchet

Multe dintre sistemele noastre electrice ofera timpi de instalare rapida. Instalarea sistemelor de incalzire prin pardoseala pe baza de apa dureaza mai mult ca timp de instalare, dar ofera costuri de functionare si mai mici pe termen lung .

Toate instalatiile de incalzire prin pardoseala ar trebui sa fie efectuate de un instalator calificat sau o firma de instalatii care au lucrat anterior cu acest gen de incalzire.

Contra incalzirii prin pardoseala

1. Costul instalarii

Sistemele electrice ofera timpi de instalare rapide, multe sisteme putand fi montate intr-o baie de dimensiuni medii in doar 1-2 zile. Pretul instalarii variaza in functie de sistemul ales de dvs., de dimensiunea camerei si de pret manopera incalzire in pardoseala. De asemenea, va trebui sa chemati un electrician calificat pentru a conecta sistemul la sursa de alimentare, aceasta poate dura cateva ore, iar costurile vor varia si aici.

Sistemele pe baza de apa necesita mai mult timp pentru instalare datorita cerintelor de instalare mai complexe. Aceasta inseamna ca instalarea unui sistem de incalzire prin pardoseala umed va costa mai multi bani, insa costurile de functionare mai mici oferite de sistemele umede pot compensa acest pret initial. Aflati mai multe despre costurile instalarii unei solutii de incalzire prin pardoseala cu apa si vedeti ce sistem este cel mai potrivit pentru dvs.

2. Timpul de instalare

Unele sisteme electrice de incalzire prin pardoseala necesita aplicarea unui compus autonivelant, asa ca ar trebui sa luati in considerare timpul necesar pentru ca acesta sa se usuce complet inainte ca pardoseala sa poata fi instalata – aceasta este de obicei o zi sau doua.

Sistemele de incalzire prin pardoseala cu apa necesita mai mult timp pentru a se monta, adesea cateva zile pentru a fi instalate complet, desi acest lucru nu conteaza prea mult, deoarece aceste sisteme tind sa fie instalate ca parte a unui proiect mai mare de constructie noua sau renovare. De asemenea, trebuie sa stiti ca, daca sistem necesita sapa, timpul necesar pentru uscarea sapei ar trebui sa fie, de asemenea, inclus in cronologia proiectului.

3. Problema inaltimii etajului

Daca intentionati sa modernizati utilizand încălzirea prin pardoseală , o preocupare comuna este impactul pe care sistemul il poate avea la inaltimea podelei. In proiectele de renovare, este de inteles ca nu veti dori sa mariti nivelul podelei atunci cand inaltimea tavanului este deja stabilita.

Majoritatea sistemelor electrice (cunoscute si sub denumirea de incalzire in pardoseala uscata) vor avea un efect neglijabil asupra nivelului pardoselii. De exemplu, sunt sisteme de doar 3 mm si poate fi instalat direct intr-un strat de adeziv pentru placi, astfel incat sa nu afecteze deloc inaltimea podelei sau poate fi chiar incalzire in pardoseala fara sapa.

Sistemele de incalzire prin pardoseala cu apa necesita o tehnica de instalare mai complexa. Pentru folie incalzire pardoseala nu este nevoie de un loc prea mare insa, grosimea pardoselii se refera in principal la spatiul ocupat de placa nuturi cat si de sapa ce trebuie turnata peste acesta. Asa ca sunt de obicei recomandate pentru proiectele constructiilor noi.

Detalii incalzire in pardoseala pe baza de apa

Izolarea pardoselii este, de asemenea, intotdeauna recomandata la instalarea unui nou sistem de incalzire in podea la parter. Si aceasta poate influenta inaltimea podelei.

Rezumat: Se merita incalzirea prin pardoseala?

Incalzirea prin pardoseala este o modalitate usoara si eficienta din punct de vedere energetic de a va incalzi casa si de a va mentine atmosfera confortabila. Desi costul instalarii incalzirii radiante este mai mare decat costul instalarii radiatoarelor traditionale, exista diferite optiuni ce se vor potrivi bugetului dvs. si merita sa retineti ca incalzirea prin pardoseala ofera economii substantiale de costuri pe termen lung la facturile dvs. de energie.

Spre exemplu, la renovarea baii, incalzirea prin pardoseala ar trebui luata in calcul . Veti economisi mult cu costul fortei de munca deoarece pardoseala este schimbata oricum.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart