Iluminatul optim in bucatarie – criterii de alegere

Deoarece este un spațiu care este utilizat pe tot parcursul zilei, luminatul optim in bucatarie este acela care se potrivește perfect cu activitățile care se desfășoară acolo.

Citind acest articol, veți afla care sunt alternativele de iluminat care oferă cea mai bună iluminare pentru bucătăria dumneavoastră. Facem câteva recomandări cu privire la tipurile de becuri și corpuri de iluminat care ar fi cele mai potrivite pentru a fi folosite în această zonă.

Ce alternative de iluminat sunt cele mai potrivite pentru spațiul pe care îl aveți la dispoziție în bucătărie?

Pentru a garanta că nu există o singură zonă întunecată în bucătărie, ar trebui să existe mai multe surse de lumină diferite poziționate acolo. Atunci când alegeți becurile ori corpurile de iluminat, este important să țineți cont de o serie de factori.

Printre acestia care se numără:
– unghiul la care este emisă lumina,
– culoarea și temperatura luminii care este produsă,
– intensitatea și cantitatea de energie electrică consumată,
– caracterul ecologic,
– puterea becurilor,
– soclul (suportul).

Temperatura luminii in bucatarie ar trebui sa fie caldă, rece sau neutră?

Ce culoare de lumina este indicata in bucatarie?

– Utilizarea unei lumini calde poate contribui la crearea unui mediu care este unul confortabil și primitor. Acesta este un lucru care se găsește în mod obișnuit în camerele de zi, dormitoare, holuri și coridoare.
– Lumina neutră este ideală pentru orice spațiu, deoarece nu irită ochii și ajută la menținerea concentrării. Ea creează o iluzie de lumină din exterior.
– Iluminatul rece este utilizat de obicei în locații precum: bucătăria, baia și biroul. Toate acestea sunt locații care necesită un nivel ridicat de atenție.

Intensitatea și cantitatea de energie electrică consumată

Cantitatea de luminozitate care este emisă de corpurile de iluminat pentru sarcini este diferită de cantitatea de luminozitate care este emisă de corpurile de iluminat ambientale. Depuneți efortul de a localiza un punct de mijloc între cele două. Corpurile de iluminat de serviciu necesită o cantitate substanțial mai mare de energie electrică și de luminozitate decât corpurile de iluminat ambiental.

Caracterul ecologic

Există mai multe tipuri diferite de becuri, cum ar fi: becurile cu incandescență, cu halogen, fluorescente compacte și cu diode emițătoare de lumină (LED). Becurile LED (tehnologie relativ noua), tind se devina din ce in ce mai folosite. Datorită eficienței lor mai mari, opțiunile mai moderne sunt mai potrivite pentru a satisface cerințele de iluminat ale unei bucătării. Acestea au o durată de viață lungă. In plus sunt sigure pentru ecosistemul înconjurător și au capacitatea de a le fi modificată nuanța și intensitatea.

Puterea becurilor in bucatarie

Bucătăria are un indice de iluminare ambientală de 100 de lumeni pe metru pătrat. Iluminatul din zona de lucru are un indice de 300 de lumeni. În timp ce cumpărați becuri, ar trebui să faceți o încercare de a lua în considerare specificațiile menționate mai sus.

Soclu

Zona care fixează becul și face posibilă realizarea contactului electric cu rețeaua electrică este denumită soclu. Acesta este parte componenta a unui corp de iluminat. Există câteva tipuri diferite de socluri pentru becuri care sunt adecvate pentru utilizarea in bucatarie.
Acestea sunt următoarele: soclul cu știfturi, care este utilizat pentru becurile fluorescente, soclurile E27, E14, E40 și E10 și soclul filetat, care se găsește în majoritatea candelabrelor, lămpilor, lămpilor de perete și spoturilor. Acestea au potențialul de a conferi un design de ultimă generație și unicat spațiului de gătit.

Forma pe care ar trebui să o ia becurile este oarecum determinată de designul corpului de iluminat, precum și de soclul pe care acesta se află. Există o mare varietate de becuri disponibile pe piață în prezent, inclusiv becuri standard sau tradiționale, becuri în formă de glob, becuri spot, becuri spiralate, becuri reflectorizante și becuri cu bandă LED, pentru a numi doar câteva.

Iluminat ambiental in bucatarie

Corpul de lumină care este aplicat în mijlocul suprafeței tavanului bucătăriei sau la distanțe egale de la centru este ceea ce se numește iluminatul ambiental al bucătăriei.

Cantitatea de lumină care este necesară pentru întregul spațiu este asigurată de iluminatul ambiental al încăperii. Pe de altă parte, acesta nu este suficient pentru spațiul de lucru. Si asta deoarece vor exista multe umbre și regiuni întunecate generate de numeroasele piese de mobilier, de alte accesorii și lucruri care se află în spațiul de lucru.

Crearea unei atmosfere plăcute și relaxante poate fi ajutată de aplicarea strategică a iluminatului ambiental. Din acest motiv, aveți posibilitatea de a instala un sistem de corpuri de iluminat care vă oferă posibilitatea de a varia nu numai nivelul de intensitate a luminii, ci și culoarea luminii (fie că este rece, caldă sau neutră).

Benzile LED sunt încă o altă posibilitate. Aceste lumini sunt disponibile într-o mare varietate de combinații de culori.

Iluminat in bucatarie

Iluminatul pentru blat in bucatarie

Este esențial să aveți un iluminat suficient pentru blaturi pentru a face atmosfera de lucru mai confortabilă. Iluminatul de deasupra blaturilor ar trebui să fie funcțional și luminos. Nu trebuie să fie prea orbitor sau incomod de privit.

– Spoturile poziționate pe baza unității, care luminează suprafețele de lucru – Instalarea de corpuri de iluminat care sunt suspendate oferă posibilitatea de a ilumina blatul de lucru. Acestea funcționează admirabil ori de câte ori există o cerere de iluminare în zona de lucru.
– Iluminarea care provine din interiorul suprafeței blatului de lucru – Există câteva piese de mobilier diferite care au fiecare propriile nișe unice care au spoturi de lumină din fabricatie.
– Suprafețe de lucru dotate cu iluminare – Cantitatea adecvată de lumină va fi completată de spoturi, ceea ce va permite utilizarea mai eficientă a diferitelor unelte, accesorii și echipamente de gătit.
– Iluminarea cu benzi LED – Utilizarea benzilor LED in bucatarie creează un aspect atrăgător, actual și practic.

Iluminat led in bucatarie

Ce fel de impact are iluminatul în zona de gătit?

Designul și dimensiunile bucătăriei ar trebui să servească drept ghid pentru alegerea alternativelor de iluminat adecvate. În același timp, ar trebui să luați în considerare și diferitele elemente de mobilier care se află în interiorul încăperii. Cantitatea de lumină naturală și artificială care este reflectată poate fi afectată de mobilierul din încăpere.

Iluminatul pentru spatiile de lucru din bucatarie

Utilizarea anumitor lumini, cunoscute sub numele de iluminat de lucru, este necesară pentru activități precum gătitul și spălatul vaselor. Intensitatea iluminatului pentru aceste sarcini este de obicei crescută în comparație cu cea a iluminatului ambiental pentru a facilita îndeplinirea anumitor sarcini într-un mod mai ușor.

Puteți preveni umbrele nedorite aruncate de corpurile de iluminat ornamental și de iluminatul general, bazându-vă în schimb pe iluminatul pentru zona de lucru. Deoarece aceste locații au un iluminat atât de inadecvat, există posibilitatea ca activitatea să va fie îngreunată.

Cea mai mare parte a iluminatului pentru sarcini constă în spoturi mici care sunt instalate pe perete sau pe mobilier. Pot fi si benzi LED sau corpuri de iluminat liniare și alte forme de corpuri de iluminat. De obicei, acestea sunt poziționate direct deasupra zonei în care se lucrează.

Iluminatul Optim In Bucatarie

Opțiuni suplimentare pentru iluminatul in bucatarie

Spațiul care este folosit ca bucătărie a fost împărțit în mai multe secțiuni diferite. Spațiul destinat pregătirii alimentelor este situat pe o parte a încăperii. El poate lua forma unui blat, a unei insule sau a unui spațiu de lucru. Pe partea opusă se află zonele care au fost rezervate special pentru luat masa și relaxare. Fiecare loc are propria colecție unică de corpuri de iluminat din care se poate alege.

Ce tipuri de corpuri de iluminat ar trebui să alegeți pentru bucătăria pe care o reamenajați?

Corpurile de iluminat disponibile pentru utilizare în bucătării exista acum într-o mare varietate de stiluri. Ele pot ilumina întreaga încăpere sau pot ilumina anumite zone de lucru.
Această categorie de corpuri de iluminat include elemente precum:
– lămpi,
– candelabre,
– lămpi de perete,
– plafoniere,
– mobilier cu spoturi încastrate
– corpuri de iluminat ornamentale și multe altele.

Iluminat pentru zona de bucătărie, inclusiv candelabre

Bucătăria este iluminată cu lumină ambientală datorită candelabrelor. Puteți alege modelul care se potrivește cel mai bine gustului dvs. în materie de design interior dintre numeroasele modele care sunt disponibile pentru achiziționare. Si există o mare varietate de modele din care puteți alege.

Dacă investiți într-un candelabru care are un mecanism ce permite reglarea înălțimii acestuia, veți avea posibilitatea de a îmbunătăți iluminarea generală în orice încăpere din casă. Acestea reprezintă o alegere excelentă, în special pentru bucătăriile de dimensiuni medii sau mari.

Plafoniere pentru bucătărie

Plafonierele oferă o opțiune diferită atât pentru iluminatul de serviciu, cât și pentru nevoile de iluminare ambientală ale unui spațiu. Deoarece acestea pot fi modificate, pot fi personalizate pentru a se potrivi oricărei bucătării. Si pot fi adaptate indiferent de dimensiunile bucatariei sau de înălțimea tavanului.

Modul în care este proiectat interiorul spațiului ar putea avea un efect asupra stilului luminilor de tavan care sunt instalate în bucătărie. Acestea pot fi construite dintr-o mare varietate de materiale, inclusiv sticlă sau alte texturi sintetice în care este ușor de menținut un aspect curat. Alegeți un produs care nu numai că este fabricat din componente de înaltă calitate, dar are și capacitatea de a supraviețui unor niveluri ridicate de umiditate și temperatură pentru o perioadă lungă de timp.

plafoniera in bucatarie

Componente de iluminat integrate în mobilier

În casele moderne, este o idee bună să faceți o investiție în echipamente de bucătărie care prezintă un fel de iluminat integrat de un anumit tip. Aceasta este o piesă versatilă, care poate fi folosită într-o varietate de medii, de la spații înguste la camere extinse.

Spoturile au fost inserate direct în piesele de mobilier suspendate. Toate acțiunile care trebuiesc efectuate vor fi îndeplinite cu mult mai puține dificultăți și într-un timp mai scurt. Este esențial să alegeți becuri care să aibă tonul și puterea potrivită. Cerințele în acest sens se vor schimba în funcție de materialul ales pentru blat. Din acest motiv, lumina nu se va reflecta pe suprafață la fel de puternic, ceea ce va atenua orice disconfort.

Lampă de masă pentru bucatarie

Modificarea iluminatului din sala de mese este un lucru care trebuie făcut cât mai curând posibil. Sunteți liber să folosiți instalația de iluminat ambiental atâta timp cât aceasta este dotată cu comenzi care vă permit să modificați nivelul de luminozitate și culoarea.
În loc să folosiți un corp de iluminat suspendat, ar fi bine să vă gândiți să folosiți lămpi. Acestea ajută la crearea unei atmosfere care este atât intimă, cât și prietenoasă.
În casa, masa de bucătărie servește frecvent mai multe scopuri, inclusiv ca locație pentru a păstra o serie de obiecte sau alimente și chiar ca spațiu de lucru.
În timp ce lampa va oferi nivelul de iluminare necesar pentru ca dumneavoastră sa pregătiți masa sau sa mâncați, nu va fi nevoie să aprindeți niciuna dintre celelalte lumini din încăpere.

Concluzie

Este esențial ca într-o bucătărie să existe corpuri de iluminat care să fie capabile să furnizeze atât lumina ambientală, cât și tipul specific de lumină necesară pentru lucru. Aceste corpuri de iluminat au o gama foarte larga de modele. Ele pot fi sub formă de candelabre, aplice, spoturi montate sau spoturi încastrate. Benzile de iluminat cu LED-uri reprezintă o altă opțiune demna de luat in seama.

Iluminarea adecvată a bucătăriei este esențială pentru a permite activităților zilnice din această încăpere să fie efectuate în siguranță și cu ușurință. Iluminatul pentru sarcini trebuie să fie utilizat pentru a ajuta la gătit și alte activități care necesită o vizibilitate mai mare, iar iluminatul ambiental poate fi utilizat pentru a crea o atmosferă plăcută în încăpere. Iluminatul pentru blaturi trebuie să fie funcțional și suficient de luminos pentru a permite utilizarea eficientă a bucatariei.

In încheiere

Sperăm cu adevărat că ați dobândit noi cunoștințe în urma citirii acestui articol. Pe site-ul nostru aveți întotdeauna posibilitatea de a face o comandă o gamă largă de produse pentru construcții, reamenajare, reparații sau decorare.

Rețineți că puteți oricând să plasați o comandă pentru materialele de care aveți nevoie chiar dacă lucrați în prezent la un proiect similar cu acesta sau vă pregătiți să începeți unul. Acesta este un lucru pe care ar trebui să îl aveți în vedere dacă lucrați deja la acest proiect sau vă pregătiți să îl începeți.
Datorită acestui fapt, nu va trebui să pierdeți timpul mergând la cumpărături sau stând în trafic, activități care în mod normal v-ar consuma timpul. Putem face livrări direct pe santier, precum și la domiciliul dumneavoastră.

Pentru mai multe idei de iluminat urmăriți si filmul de mai jos.

 

 

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart