Fosa septica sau bazin vidanjabil? Criterii de alegere

Atunci când vine vorba de alegerea unui sistem de tratare a apelor uzate, doua dintre cele mai populare opțiuni sunt fosa septica si bazinul vidanjabil. Înainte de a face o alegere, este important sa se ia in considerare mai multe criterii, cum ar fi dimensiunea proprietății, nivelul de utilizare, costurile si impactul asupra mediului înconjurător. In acest articol, vom explora mai in detaliu aceste criterii si vom oferi informații utile pentru a ajuta la luarea deciziei corecte.

  1. Ce este o fosa septica?
  2. Ce este un bazin vidanjabil?
  3. Care sunt criteriile de alegere?
  4. Concluzie
  5. Intrebari frecvente

1. Ce este o fosa septica?

Fosa septica este un sistem de tratare a apelor uzate care este instalat direct in sol. Aceasta consta dintr-un rezervor mare bicameral, care este îngropat in pământ, si care este conectat la casa prin intermediul unor țevi de canalizare. Apa uzata este colectata in fosa septica, in primul compartiment, unde este separata in trei straturi diferite: un strat de spuma, un strat de apa relativ curata si un strat de namol.

In cea de a doua camera a fosei septice se va elimina apa relativ curata din primul compartiment si va fi îndrumată apoi catre sistemul de dren.

2. Ce este un bazin vidanjabil?

Bazinul vidanjabil, pe de alta parte, este un recipient care este instalat la suprafața solului si care este conectat la casa prin intermediul unor tevi de canalizare. Apa uzata este colectata in bazinul vidanjabil, unde este stocata pana cand este colectata de un vehicul vidanjor si transportata la o stație de tratare.

3. Care sunt criteriile de alegere?

3.1. Dimensiunea proprietatii

Un factor important de luat in considerare atunci când se decide intre o fosa septica si un bazin vidanjabil este dimensiunea proprietății. In general, o fosa septica este o alegere mai buna pentru proprietățile mici, deoarece ocupa mai putin spațiu. Chiar dacă aceasta este mai costisitoare volumul de deșeuri ce trebuie eliminat este redus simțitor datorita faptului ca trebui vidanjat doar nămolul iar apa relativ curata se va elimina prin sistemul de drenaj.

3.2. Nivelul de utilizare

Un alt factor important de luat în considerare este nivelul de utilizare al proprietății. Daca proprietatea este utilizata intensiv, cu mai multe persoane care locuiesc acolo sau cu o activitate comerciala, atunci un bazin vidanjabil ar putea fi mai potrivit, deoarece poate stoca o cantitate mai mare de apa uzata. De asemenea, o fosa dimensionata corect însoțită de un camp de drenaj adecvat va face fata cu siguranță si in cazul in care exista mai multi utilizatori.

3.3. Costurile

Costurile sunt un alt criteriu important de luat in considerare. In general, o fosa septica este mai costisitoare decât un bazin vidanjabil, si trebuie sa se tina cont si de costurile de întreținere a sistemului de fosa septica, cum ar fi curățarea periodica.

In ceea ce privește costurile de instalare, acestea vor fim mai mari in cazul in care se montează o fosa septica si sistemul de drenaj aferent. In timp, insa, aceste costuri se vor amortiza deoarece in cazul unui bazin vidanjabil va fi necesara eliminarea deșeurilor mult mai des decât în cazul unei fose septice.

3.4. Impactul asupra mediului înconjurător

In cele din urma, impactul asupra mediului înconjurător trebuie, de asemenea, luat in considerare. O fosa septica este mai prietenoasa cu mediul decât un bazin vidanjabil, deoarece apa uzata este tratata si absorbita in sol.

4. Concluzie

Atunci când vine vorba de alegerea intre o fosa septica si un bazin vidanjabil, exista mai multi factori importanți de luat in considerare. Dimensiunea proprietății, nivelul de utilizare, costurile si impactul asupra mediului înconjurător ar trebui sa fie luate in considerare înainte de a lua o decizie. In final, este important sa se ia in considerare nevoile individuale ale proprietății si sa se consulte cu un expert înainte de a face o alegere.

5. Intrebari frecvente

Care este diferența intre o fosa septica si un bazin vidanjabil?

O fosa septica este un sistem de tratare a apelor uzate care funcționează prin separarea reziduurilor solide din apa, in timp ce un bazin vidanjabil este un recipient de depozitare temporara atât pentru deșeurile solide cat si cele lichide.

Care este mai potrivit pentru proprietățile mari?

Daca proprietatea are o capacitate mare de apa uzata, atunci o fosa septica ar fi cea mai potrivita opțiune, deoarece acesta va retine particulele grosiere sub forma de nămol si va elimina apa relativ curata in zona de drenaj. Astfel vidanjările vor fi mult mai rare decât in cazul unui simplu bazin unde este necesara preluare unor cantități mult mai mari de deșeuri si apa menajera.

Care este mai putin costisitor: o fosa septica sau un bazin vidanjabil?

Un bazin vidanjabil este, in general, mai putin costisitor decât o fosa septica, deoarece nu necesita instalarea unui sistem de tratare a apei uzate. Cu toate acestea, bazinul vidanjabil necesita servicii periodice dese de golire si transportarea deșeurilor la o stație de epurare, ceea ce poate creste costurile pe termen lung.

Cat de des trebuie sa fie curatata o fosa septica?

O fosa septica ar trebui curățată la fiecare 1-3 ani, in funcție de capacitatea acesteia si de cantitatea de apa uzata.

Ce impact poate avea un bazin vidanjabil asupra mediului inconjurator?

Daca un bazin vidanjabil nu este gestionat corespunzător, poate duce la poluarea solului si a apei subterane din zona respectiva sau mai grav, dacă nu este golit la timp, poate bloca sistemul de canalizare si apa menajera poate refula in casa. De aceea este important sa fie curățat si golit la intervale regulate de timp si sa se utilizeze servicii de transportare a deșeurilor către o stație de epurare autorizata.

Dacă ai în desfășurare un proiect similar sau te pregătești să începi unul, nu uită că poți oricând să comanzi produsele necesare online de pe site-ul apa-gaz-canalizare.ro.
Astfel economisești timpul pe care l-ai fi petrecut în trafic și în magazin. Noi putem livra la tine acasă sau direct la șantier.


Citeste ultimele articole


Opțiuni de amenajare a unei bai de lux
Avantaje Teava PEX pentru incalzirea in pardoseala
Fosa septica – ghid de amplasare, montaj și întreținere
Instalarea unei pompe de caldura cu calorifere
Camine canalizare
Sfaturi pentru amenajarea unei baii
A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart