Fosa septica – ghid de amplasare, montaj și întreținere

A avea o fosa septica într-o casă sau proprietate este o modalitate excelentă de a gestiona apele uzate. Si, de asemenea, vă asigurati că acestea sunt tratate corespunzător. A știi cum să localizați, să instalați și să întrețineți o fosă septică pot face diferența dintre a trăi într-un mediu sigur și sănătos și a face față unor condiții periculoase. Acest articol își propune să ofere îndrumări cuprinzătoare cu privire la cele mai bune practici pentru instalarea, montajul și întreținerea fosei septice.

Locație fosa septica: Alegerea unui loc pentru instalare

Atunci când alegeți o locație pentru a instala o fosa septica, este important să țineți cont de dimensiunea proprietății dvs., de disponibilitatea spațiului din sol, precum și de reglementările locale.

În funcție de tipul de fosa septica pe care l-ați ales și de capacitatea acesteia, aveți nevoie de 1-2 metri de la linia de delimitare a proprietății sau de orice clădire, alei de acces ori alte structuri.

Pământul din jurul rezervorului ar trebui, de asemenea, să aibă panta astfel încât apa să curgă departe de el. Acest lucru poate preveni inundațiile sau problemele de revărsare în curtea dvs. sau în alte zone din apropierea fosei septice.

Compoziția solului este, de asemenea, un factor important în alegerea unei locații pentru fosa septica. Unele soluri sunt mai absorbante decât altele, ceea ce afectează cât de bine se va drena apa din rezervor.

permeabilitate camp drenaj Fosa septica

În plus, cunoașterea reglementărilor locale este esențială atunci când alegeți un loc pentru instalarea noului dumneavoastră sistem septic. Deoarece fiecare municipalitate are reguli diferite care trebuie obținute înainte de a începe instalarea.

În cele din urmă, asigurați-vă că aveți suficient spațiu atunci când alegeți un loc. Rezervoarele au nevoie de spațiu pentru capacele de inspecție și punctele de acces. Mai au spațiu pentru întreținerea de rutină, cum ar fi pomparea periodică a nămolului și a deșeurilor solide (vidanjare).

Drenajul trebuie pus la minim 5 m fata de casa si se iese din fosa cu minim 3 m de teava plina. De asemenea, este important să se ia în considerare distanța față de sursele de apă precum râuri, lacuri sau iazuri. Pentru ca distanta fata de acestea trebuie sa fie de minim 10 metri.

drenaj Fosa septica

Fosa septica – Instalare

Montajul unei fose septice necesită instrumente și cunoștințe specializate, așa că cel mai bine este lăsat în seama profesioniștilor.

Dacă sunteți încrezător în abilitățile dvs. de bricolaj și doriți să o abordați singur, atunci asigurați-vă că urmați toate regulile de siguranță atunci când vă asamblați fosa septică. Aceasta include purtarea echipamentului de protecție, cum ar fi: ochelari și mănuși, atunci când se manipulează materiale periculoase, cum ar fi cimentul și conductele din PVC.

Rezervorul trebuie montat conform instrucțiunilor producătorului, ținând cont de condițiile locale cum ar fi cerințele de retragere.

În general, asamblarea implică săparea unei gropi. Apoi așezarea patului de nisip sau a radierului de beton (este recomandat acesta din urma) sub baza sistemului. Urmeaza conectarea de țevi între diferite componente, cum ar fi rezervoare de admisie/ieșire, filtre, pompe etc., securizarea acestora cu materiale de etanșare și alți adezivi dacă este necesar.

Instalarea de către profesioniști a foselor septice poate fi extrem de benefica pentru a se asigura ca amplasarea, asamblarea si intretinerea unei fose septice se fac corect.

Societățile de construcții profesionale au experiență în alegerea locației corecte pentru o fosă septică pe baza reglementărilor locale, a tipului de sol și a adâncimii pânzei freatice.

De asemenea, au instrumentele și echipamentele adecvate pentru a asambla în mod corespunzător o fosă septică nouă sau existentă pentru a se asigura că funcționează corect.

În plus, serviciile profesionale sunt, de asemenea, capabile să ofere sfaturi și îndrumări de întreținere. Astfel proprietarii de case își pot menține sistemele să funcționeze fără probleme.

Vidanjarea regulată, precum și alte sarcini de întreținere necesare, efectuate de un profesionist, vor prelungi durata de viață a oricărui sistem. Contribuie în același timp la evitarea reparațiilor costisitoare din cauza daunelor cauzate de o configurare defectuoasă sau de lipsa întreținerii.

vidanjare Fosa septica

Întreținerea fosei septice, Curățare regulată, acumulare de solide, câmp de drenaj

Întreținerea regulată este esențială pentru a menține fosa septică funcțională în mod corespunzător pentru o perioada lunga de timp. Aceasta include pomparea solidelor la 6 luni sau in funcție de volumul fosei sau nivelul de utilizarea a acesteia. Poate varia în funcție de reglementările locale, așa că bine sa consultați municipalitatea pentru detalii specifice zonei dumneavoastră.

Daca rezervorul se umple cu acumularea de solide pana la refuz, poate cauza blocări în câmpul de scurgere. Acest lucru ceea va duce la blocaje si reparații costisitoare.

Curățarea ar trebui să fie efectuată de profesioniști. Aceștia au cunoștințele și experiența pentru a identifica în mod corespunzător orice probleme care pot apărea atunci când se confruntă cu un sistem septic.

Procesul de curățare implică îndepărtarea întregului material solid din rezervor. Acesta se face de obicei prin pomparea acestuia intr-o vidanja sau un dispozitiv similar. Acest lucru ar trebui să fie urmat de o inspecție a tuturor componentelor. Țevile, fitingurile și celelalte elemente trebuie sa funcționeze corect și fără blocaje sau obstacole.

În plus, verificați în mod regulat toate conexiunile țevilor pentru scurgeri sau blocaje. Acestea pot cauza probleme majore dacă nu sunt verificate în timp.

verificare Fosa septica

Fose septice – Sfaturi de întreținere

Trebuie să vă asigurați că sistemul dumneavoastră a fost instalat corect. Aceasta include asigurarea că toate componentele necesare sunt conectate corect. Amintim aici țevile și coloanele care duc la capacul fosei septice. În plus, verificați dacă există semne de scurgere sau înfundare pentru a vă întreține corect sistemul și pentru a vă asigura că totul funcționează corect.

În cele din urmă, întreținerea regulată este esențială pentru menținerea funcționării optime a fosei septice. Testați anual apele uzate care ies din sistemul dvs. Solicitați un profesionist să o inspecteze la un interval de 1-2 ani pentru a vă asigura că totul arată în regulă la interior. În plus, fii atent la orice semne de scurgere, cum ar fi pete umede în jurul zonei câmpului de scurgere. Acest lucru ar putea indica că ceva nu funcționează corect și necesită atenție imediată!

Concluzie

În concluzie, când vine vorba de fose septice, locația este cheia. Rezervorul trebuie amplasat într-o zonă cu un drenaj amplu. Trebuie așezat la cel puțin 1-2 metri distanță de casă sau de orice alte clădiri. Si de minim 10 metri de orice sursa de apa.

Instalarea unei fose septice poate fi un proces complicat. Poate necesita ajutor profesional dacă nu sunteți familiarizat cu funcționarea și instalarea acestor sisteme.

Întreținerea este, de asemenea, o parte importantă a deținerii și exploatării unui sistem septic. Trebuie sa te asiguri că acesta funcționează corect și eficient pentru mulți ani de acum înainte. Aceasta include inspecții regulate, pomparea regulată a nămolului, reumplerea rezervorului atunci când este necesar și abordarea oricăror probleme potențiale cât mai curând posibil.

Cu îngrijire și întreținere corespunzătoare, sistemul dumneavoastră septic poate dura câteva decenii fără prea multe bătăi de cap sau cheltuieli din partea dumneavoastră.

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart