
Energia regenerabila provine din procese naturale sau surse care, în mod constant, sunt reaprovizionate. Aceste surse se reînnoiesc la o rată egală sau mai rapidă decât rata cu care sunt consumate. Si, cel mai important, aceste surse nu se vor epuiza niciodată. Spre exemplu: vântul va continua să bată iar soarele să strălucească.

Ce este energia regenerabila?
Energiile regenerabile (cunoscute și ca „energii verzi”) sunt considerate în practică, energiile ce provin din surse care, fie că se regenerează de la sine în scurt timp, fie sunt surse practic inepuizabile.
Termenul de energie regenerabila se referă la forme de energie produse prin transferul energetic al energiei rezultate din procese naturale regenerabile.
Astfel, energia luminii solare, a vânturilor, a apelor curgătoare, a proceselor biologice și a căldurii geotermale pot fi captate de către oameni utilizând diferite procedee.
Sursele de energie ne-reînnoibile includ energia nucleară precum și energia generată prin arderea combustibililor fosili, așa cum ar fi: petrolul, cărbunele și gazele naturale. Aceste resurse sunt, în chip evident, limitate la existența zăcămintelor respective și sunt considerate în general ne-regenerabile (a se vedea teoria academicianului român Ludovic Mrazec de formare anorganică a țițeiului și a gazelor naturale) .
Dintre sursele de energie regenerabila fac parte:
– energia solară
– energia eoliană (cunoscuta în mod uzual ca energia vântului)
– energia apei: energia hidraulică, energia apelor curgătoare, energia mareelor, energia flux/refluxului mărilor și oceanelor,
– energia geotermala, energie câștigată din căldura de adâncime a Pământului
– energie din biomasă: biodiesel, bioetanol, biogaz
– energie potențială osmotică
Toate aceste forme de energie sunt, în mod tehnic, valorificabile pentru a servi la generarea curentului electric, producerea de apă caldă, etc. Actualmente ele sunt în mod inegal valorificate, dar există o tendință certă și concretă care arată că se investește insistent în această ramură energetică relativ nouă.
Sursa Wikipedia

Vom aprofunda în acest articol beneficiile și avantajele obținerii de energie din cele mai utilizate surse de energie regenerabila, respectiv energia solara și cea eoliana.
Energia solara
Energia solara este procesul prin energia de la soare care este transformată în energie electrică sau termică. Energia solara este cea mai abundentă și mai curată sursă de energie regenerabila pe care o avem la dispoziție.

Tehnologiile solare pot valorifica această energie pentru o varietate foarte diversa de utilizări. Energia solara poate genera curent electric sau poate furniza lumină. De asemenea, cu ajutorul energiei eoliene se poate crea un mediu interior foarte confortabil și putem încălzi apa pentru uz industrial, casnic sau comercial.
Avantajele și beneficiile energiei solare
Acum să dam detalii despre beneficiile și avantajele energiei solare:
Utilizarea luminii solare – sursa de energie regenerabila
Panourile solare folosesc lumina soarelui. Energia solară este sursa de energie regenerabila care nu se va termina prea curând. Așa că poți fi sigur că nu vei rămâne niciodată fără combustibil pentru a-ți asigura nevoile de energie electrică.
Economie de bani
Deoarece veți obține cea mai mare parte a energiei din panourile solare factura dvs. de energie electrică va fi mult mai mică decât în prezent,. Suma de bani economisită depinde în mare măsură de consumul de căldură și electricitate, precum și de dimensionarea sistemului solar pe care îl veți utiliza.
Bani în plus pentru dumneavoastră
In cazul în care produceți energie electrică mai mult decât necesarul dumneavoastră puteți transfera surplusul în rețeaua furnizorului de local de energie, lucru pentru care poate chiar să vă plătească! Desigur, va trebui stabilit un contract și sistemul tău de panouri solare va trebui conectat la rețea.

Producție de energie la ore de vârf
Este bine cunoscut că, în intervalul orar opt dimineața până la cinci seara, cererea de energie este mai mare decât oricând. Deci, în acest timp și prețul energiei electrice crește până la valoarea maximă. Vestea grozavă este aceea că acest interval de timp se suprapune cu perioada în care producția de energie solară este la capacitatea maximă.
Viață fără griji!
Dacă sistemul tău solar este suficient de puternic și poate gestiona generarea de energie suficientă pentru consumul zilnic poți trăi cu ușurință fără a fi conectat la nici o rețea locala de energie!
Puteți stoca surplusul de energie produs de panourile solare folosind baterii. Astfel puteți folosi energia pe parcursul nopții când nu există lumină solară pentru ca panourile dvs. să continue să producă electricitate.
Îmbunătățești securitatea rețelei în caz de supraîncărcare și eviți neplăcerile provocate de întreruperile de curent.
Beneficiile energiei solare asupra mediului
Unul dintre marile avantaje ale energiei solare este că (în comparație cu combustibilii fosili) are un impact aproape neglijabil asupra mediului. Printre principalele motive pentru care combustibilii fosili nu sunt ecologici este faptul că acestia produc gaze cu efect de seră care poluează aerul și apa. Vestea bună este că energia solară este exact opusul combustibililor fosili în acest sens. Un alt avantaj al acestui tip de energie este acela că nu produce zgomot! Este important deoarece sunt folosite și în scopuri rezidențiale!
Crește valoarea casei tale
Când instalați panouri solare cei care folosesc casa vor folosi beneficiile și avantajele sistemului solar. Deci, atunci când oferi spre vânzare o casa dotata cu un sistem solar, valoarea acesteia va crește considerabil.
Întreținere minimă și foarte ușoară
Alte vesti bune: panourile solare au un cost redus de întreținere iar efortul depus pentru aceasta activitate este minim. Nu trebuie să petreci mult timp cu reparații sau curățenie. Trebuie doar sa va asigurați că nu există praf, zăpadă sau alte elemente pe panouri care ar putea sa influențeze buna funcționare a sistemului.
Există și firme care va pot ajuta la curățarea panourilor. Tot ce trebuie să faceți este să ii contactați și ei se vor ocupa de întregul proces. De două până la trei ori pe an va fi probabil suficient.
De asemenea trebuie să va consultați în mod regulat cu un expert. Astfel puteți verifica dacă sistemul furnizează energia maximă posibilă.
Crearea de noi locuri de muncă
Printre avantajele energiei solare, crearea de locuri de muncă este cea care are un mare impact economic asupra societății. O creștere a cererii de sisteme solare a creat diferite oportunități de muncă. Enumeram aici: activități de instalarea a sistemelor, curățarea și întreținerea acestora etc.

Panourile solare pot fi instalate aproape oriunde
Vă puteți plasa sistemul solar în orice loc unde este soare. Puteți utiliza aceste sisteme și în locuri foarte izolate, neconectate la o rețea locala de electricitate.
Energia eoliana

Energia eoliană este procesul prin care mișcarea aerului este utilizata pentru a produce energie mecanică sau electricitate. Turbinele eoliene transformă energia cinetică a vântului în putere mecanică.
Această putere mecanică poate fi folosită pentru sarcini specifice cum ar fi pomparea apei, măcinarea cerealelor etc. Sau mai este utilizata în anumite sporturi (windsurfing) ori în deplasarea navelor cu pânze.
Folosind un generator, energia eoliană poate fi convertită în energie electrică.

Energia eoliana – avantaje și beneficii
Există mai multe avantaje si beneficii în ceea ce privește utilizarea energiei eoliene și le prezentam mai jos.
Energia eoliana este o sursă curată de combustibil
Energia eoliană nu contaminează aerul precum combustibilii fosili, cum ar fi: petrolul, cărbunele ori gazul natural, care eliberează particule (oxizi de azot și dioxid de sulf) care creează probleme de sănătate umană și dezastre ecologice. Turbinele eoliene nu creează emisii atmosferice care sa lase smog, ploi acide și gaze cu efect de seră.
Energia eoliana este durabilă
Vântul este cu adevărat o formă de energie solară. Încălzirea atmosferei de către soare, rotația pământului și neregularitățile suprafeței acestuia provoacă vânturile. Atâta timp cât vântul sufla și soarele luminează, energia generată poate fi valorificată pentru a transmite puterea prin rețea.
Energia eoliană este foarte economică
La nivel mondial energia eoliana este una dintre cele mai ieftine surse de energie disponibile astăzi. Deoarece combustibilul său (vântul) este gratuit, electricitatea din parcurile eoliene este comercializată la un preț foarte mic. Energia eoliana are un preț mult mai stabil în comparație cu incertitudinea prețului combustibililor tradiționali care se adaugă în costurile surselor convenționale de energie.

Energia eoliană creste substanțial numărul de locuri de munca
Acest lucru se realizează mai cu seama în tarile dezvoltate unde, în ultima perioada de timp, a luat o amploare foarte mare utilizarea acestei surse de energie.
Spre exemplu, doar în Statele Unite ale Americii, până în anul 2050 se vor crea în acest domeniu peste 600.000 de locuri de munca. Aceste persoane vor fi implicate în servicii de producție, instalare, asistență și întreținere.
Turbinele eoliene pot fi construite pe terenurile arabile existente
De acest lucru profită enorm economia din zonele rurale, unde se află cele mai bune locații pentru instalații eoliene. Deoarece turbinele eoliene au nevoie doar de o mica parte din pământ, agricultorii pot continua să își lucreze pământul. Astfel fermierii obțin și venituri suplimentare pentru ca proprietarii de centrale eoliene plătesc chirie pentru a folosi terenul.

Cat costa energia provenita din surse regenerabile?
Utilizarea pe scara larga a energiei regenerabile obținută cu ajutorul celor mai ieftine surse de energie de pe glob a căpătat o amploare deosebita mai cu seama în ultimii ani datorita costurilor foarte mici de producere a energiei termice și electrice.
Preturi foarte accesibile pentru echipamentele ce utilizează energie regenerabila
Costul tehnologiilor care utilizează energia regenerabila a scăzut vertiginos. Spre exemplu, prețul proiectelor solare la scară largă a scăzut cu aproximativ 85% într-un singur deceniu.
Eficiența energetica foarte ridicata
Eficiența totală a energiei utilizabile pentru cărbune (cea mai puțin eficientă sursă de energie) este de doar 29% din valoarea sa energetică inițială.
Vântul, pe de altă parte, are un rating de eficiență de 50% și, în unele cazuri, chiar mai mult.
Anterior, randamentul mediu al panourilor solare era cuprins intre 11-15% dar, datorită progreselor realizate în domeniul tehnologiei fotovoltaice, eficiența este acum de peste 20%.
Daca ținem cont de faptul ca ultimele doua surse nu ne costa nimic (si sunt nepoluante), avantajul utilizării lor este evident.
Combustibil gratuit la îndemână
Natura ne pune la dispoziție surse de energie gratuite, precum soarele și vântul, pe care le putem valorifica în aproape orice loc de pe glob.
In concluzie
Fie în calitate de proprietar al unei case, fie de administrator al unei afaceri, unele dintre cele mai mari costuri generale cu care vă confruntați sunt facturile la utilități. A fi dependent de rețelele electrice și de termoficare zonale înseamnă, de asemenea, că ești supus fluctuațiilor tarifului electricității și a gigacaloriei.
Iar creșterile bruște ale prețurilor adaugă incertitudine în ceea ce privește gestionarea bugetului.
Poate că este timpul să reduceți aceste griji sau chiar sa le eliminați devenind independenți energetic.
Alegeți ceea ce vi se potrivește din categoria noastră Echipamente energie regenerabila
Citeste ultimele articole
Cum curat aparatul de aer conditionat
Separatorul de grasimi – domenii de utilizare si principiu de functionare
Care este cea mai buna acoperire pentru incalzirea in pardoseala?
Ce diferenta este intre apa dedurizata si apa distilata
O casa ieftina – ghid consultativ (criterii de alegere)
Sfaturi si idei pentru o casa eficienta energetic