
Există multe avantaje ale pompei de caldura aer-apă, dar există și unele dezavantaje ale acestui sistem. Acestea includ zgomotul, costurile, impactul asupra mediului și durata de viață. În acest articol vom arunca o privire asupra principalelor dezavantaje și la ceea ce puteți face pentru a le atenua.
În calitate de proprietar, ar trebui să vă luați în considerare și bugetul și propriul nivel de confort înainte de a decide dacă pompa de căldură aer-apă este soluția potrivită pentru casa dvs.
Costurile pompei de caldura aer-apă
Costul instalării unei pompe de căldură aer-apă variază, dar există câțiva factori pe care ar trebui să îi luați în considerare. Acest tip de sistem de încălzire poate fi instalat în locuințe care au o temperatură scăzută a aerului ambiant. Unele modele pot funcționa chiar și la -25°C.
Aceste sisteme pot produce și apă încălzită pentru nevoile casnice. Pe lângă faptul că furnizează căldură pentru clădirile rezidențiale, pompele de căldură aer-apă sunt excelente și pentru încălzirea piscinelor sau SPA-urilor.
Costul pompelor de căldură aer-apă începe de la aproximativ câteva mii de euro si poate depăși 10.000 euro.
Pentru producerea de energie din surse regenerabile, în cadrul Comunității Europene s-au stabilit ajutoare și compensații pentru echipamentele ce utilizează astfel de surse.
Si țara noastră a adoptat, la rândul ei, astfel de măsuri de incurajare. Astfel, în ultima perioada, în cadrul Administrației Fondului Pentru Mediu (ce se afla sub patronajul Guvernului României) au apărut programe specifice, precum: Casa Verde Fotovoltaice, Casa Eficientă Energetic etc.
Deci, se impune, ca în momentul în care demarați un astfel de proiect, sa va documentați atent. Va trebui sa țineți cont de anumite aspecte și condiții pentru a avea posibilitatea de a întocmi un dosar eligibil cu unul din programele aflate în derulare în cadrul administrațiilor locale sau naționale .

Zgomotul pompei de caldura aer-apă
Zgomotul este de obicei destul de scăzut. Unitatea exterioară poate produce un zgomot de aproximativ 50 dB asemănător cu o periuță electrică de dinți.

Există mai multe motive pentru zgomotul pompei de caldura:
Primul este că acela ca echipamentul nu este instalat corect sau poate fi un model mai vechi.
Dacă echipamentele nu sunt instalate în locația ideală, acestea pot crea un anumit disconfort acustic în camere precum dormitorul.
Zgomotul se mai poate amplifica si prin mici goluri. De asemenea, verificați dacă există goluri și etanșați-le in mod corespunzător.

Un alt motiv este zgomotul cauzat de vibrații. Când pompa de căldură funcționează, vibrațiile pot cauza slăbirea șuruburilor sau a panoului de acces.
Vibrațiile provoacă și zgomotul generat de compresor. Acesta este principalul responsabil pentru producerea zgomotului care emană de la unitatea exterioară.
Pentru a reduce zgomotul, asigurați-vă că unitatea este instalată pe suporturi care preiau vibrațiile. Dacă zgomotul continuă, sunați la producător pentru ajutor.
Este important să luați în considerare zgomotul pompei de caldura aer-apă atunci când decideți dacă să instalați una.
Durata de viață
Durata de viață a unei pompe de căldură aer-apă este mult mai lungă decât cea a un sistem tradițional de încălzire. O pompă de căldură de calitate poate funcționa până la cincisprezece ani si poate chiar mai mult. O condiție foarte importanta pentru aceasta durata de viata: întreținerea corespunzătoare. Aceast aspect vă va economisi bani și energie.
Modelele obișnuite de pompe de căldură aer-apă pot dura între 15 și 20 de ani, dar este probabil ca această perioada să fie mai mica dacă unitatea este situată într-un mediu coroziv.
În ciuda costului ridicat, pompa de căldură este mai durabilă decât un încălzitor standard. Chiar dacă nu este cel mai scump model, poate rezista cel puțin cincisprezece ani. Unele pompe de căldură durează până la 25 de ani. Cu cât este întreținută mai mult timp, cu atât are performanțe mai bune. Cu toate acestea, întreținerea și reparația regulată este cheia pentru prelungirea duratei de viață a pompei de căldură.

Impactul asupra mediului
Pompele de căldură aer-apă pot fi considerate alternative cu emisii scăzute de carbon la cazanele convenționale. Dar, au un impact mare asupra mediului. Emisiile de CO2, NO și C6H6 cresc semnificativ atunci când sistemul de încălzire este pornit. Impactul PM2,5 și PM10 este, de asemenea, semnificativ crescut. În comparație cu centralele, pompele de căldură au un impact mult mai mic asupra smog-ului de vară. WSHP poate economisi până la șase echivalențe CO2.
Eficiența pompelor de căldură aer/apă este un factor important în impactul lor asupra mediului. Ele folosesc apa stocată în rezervoarele de apă pentru a o încălzi, ceea ce înseamnă că sistemul este eficient din punct de vedere energetic. În plus, sistemul este, de asemenea, mai puțin dăunător pentru mediu decât centralele convenționale. În plus, nu folosește atât de mult agent frigorific, ceea ce reduce riscul de încălzire globală și de epuizare a stratului de ozon.

Concluzie
V-am prezentat dezavantajele instalării unei pompe de caldura si cum acestea pot fi reduse sau eliminate.
Dar sa amintim și avantajele acestora:
– Costuri de funcționare mai mici
– Mai puțină întreținere
– Siguranță ridicata in exploatare
– Reduce emisiile de carbon
– Oferă si răcire
– Durată lungă de viață
– Eligibile pentru ajutoare si compensații acordate de autoritățile locale si guvern
Citeste ultimele articole
Camine canalizare
Cum aleg un dedurizator apa?
Cel mai bun combustibil lemnos: brichete rumegus sau lemne?
Avantajele Sistemelor de Alimentare cu Apa cu Teava PEHD
Sfaturi pentru amenajarea unei baii
Criterii de alegere a caloriferelor