Publicat pe Lasă un comentariu

Despre incalzirea in pardoseala electrica

Au trecut vremurile în care sobele si caloriferele erau la mare căutare. Desigur, mulți români încă preferă aceste sisteme clasice ca modalitate principală de încălzire a locuinței. Însă, la fel de mulți români au început să le lase în urmă. Ei optează acum pentru ceva mai modern, care să le ofere mai multe avantaje, dar și economii la factura de încălzire. Soluția modernă despre care vorbim este incalzirea in pardoseala electrica.

Sistemul de încălzire în pardoseală a fost folosit încă din Roma Antică. In ultimii ani a fost adus în atenția consumatorilor din nou. Si aceste lucru se datoreaza dezvoltărilor tehnologice care au permis să transforme acest sistem primitiv într-unul performant. Primele sisteme de încălzire în pardoseală electrice au fost utilizate în țările nordice, pentru menținerea unei temperaturi optime în spații cu umiditate ridicată precum baia sau bucătăria. În România a intrat pe piață și a început să fie utilizat în urmă cu doar câțiva ani, când s-au făcut cunoscute avantajele acestui sistem nou de încălzire.

Sistemul pentru incalzirea in pardoseala electrica are două opțiuni de montare: sub forma unui covoraș electric sau a unor cabluri introduse în stratul de adeziv folosit pentru instalarea pardoselii.

Sistemul de încălzire în pardoseală tip covoraș electric

Această variantă este una elegantă pentru pardoselile din parchet laminat, linoleum sau covoare.
Principalul avantaj al covorașului electric este faptul că poate fi montat direct sub pardoseală, nefiind nevoie să se modifice înălțimea sau aspectul pardoselii. Acest sistem se folosește mai ales pentru încălzirea unor spații precum livingul, dormitorul sau holurile.
Un alt avantaj important al acestei opțiuni este faptul că ea se găsește în comerț sub forma unor role de diverse lățimi, iar covorașul poate fi tăiat exact după dimensiunea care îți trebuie.

incalzirea in pardoseala electrica

Sistemul de încălzire în pardoseală cu cabluri

Aceasta este varianta clasică a sistemului pentru incalzirea in pardoseala electrica, în care cablurile încălzitoare se introduc în șapa de beton sau în adezivul folosit pentru montarea pardoselii. Acest sistem are avantajul de a putea fi folosit pentru absolut orice tip de spațiu. De la case sau apartamente de bloc, până la școli, restaurante sau hale de producție.
Principalul avantaj al acestui sistem de încălzire electrică în pardoseală este nivelul ridicat de confort. Si în același timp consumul reduc de energie cu până la 50% față de sistemele clasice de încălzire.

incalzirea in pardoseala electrica

Cum funcționează sistemul de încălzire în pardoseală electric

Înainte de a vedea cum funcționează sistemul electric de încălzire în pardoseală, este necesar să știm care sunt elementele principale care formează acest sistem de încălzire:

  • Cablul încălzitor sau covorașul încălzitor
  • Banda de fixare
  • Termostat digital cu senzori de temperatură și ambient
  • Cablul de alimentare

Sistemul de încălzire electrică în pardoseală funcționează după un principiu simplu. Practic căldura degajată provine de la trecerea curentului electric prin rezistența cablului. Sistemul de încălzire se alimentează din tabloul electric cu o tensiune de 220 V sau 380 V și este controlat de termostatul digital. După cum am mai spus, termostatul are posibilitatea de a realiza un echilibru optim între temperatura pardoselii și temperatura ambientală din cameră.

Incalzirea in pardoseala electrica poate fi de 2 feluri:

  • total, atunci când încălzește întreaga locuință și
  • suplimentar, atunci când funcționează în paralel cu un alt sistem de încălzire existent.

Modele de proiectare a sistemului de încălzire electrică în pardoseală

Încălzirea directă în șapă de beton

Se recomandă mai ales la construcțiile noi sau acolo unde este posibilă o înălțare suplimentară a pardoselii de 4-6 centimetri. Practic, deasupra planșeului inferior va urma un izolator termic (de obicei se folosește polistiren extrudat). Apoi banda de fixare, cablul încălzitor, șapa de beton, senzorul, hidroizolația (opțional) și pardoseala.

incalzirea in pardoseala electrica

Încălzirea unei pardoseli prin acumularea de căldură

O soluție de mijloc, mai ales pentru locuințele aflate la parterul blocului, este turnarea unei șape și montarea unui contor electric cu tarif preferențiat de noapte. Practic. Sistemul poate acumula căldura pe timpul nopții, atunci când prețul electricității este mai scăzut. Si o degajează pe timpul zile. În acest fel, vei obține și economii importante la factura de energie.

Încălzirea pardoselii fără șapă

Atunci când nu există posibilitatea turnării unei șape noi, se recomandă folosirea covorașului electric care poate fi montat direct în adezivul cu care va fi prinsă pardoseala. În acest caz, straturile vor fi dispuse în felul următor: șapa existentă, pardoseala existentă, senzor, adeziv, covoraș electric și pardoseala nouă (de obicei gresie).

incalzirea in pardoseala electrica

Ce cuprinde montajul:

Prinderea cablului încălzitor pe plasa de Buzău, verificarea instalației, instalarea termostatelor.

Ce asigură propietarul:

Termosistemul, plasa de Buzău, șapa, turnarea șapei, realizarea dozelor pentru termostate.

Avantajele unui sistem de încălzire în pardoseală electric

Sisteme eficiente. După cum spuneam mai devreme, aceste sisteme de încălzire în pardoseală sunt mult mai eficiente decât sistemele clasice. Pardoseala poate fi un element al încăperii prin care se poate pierde căldura. Insă, datorită acestui sistem de încălzire electric, pardoseala devine o sursă de încălzire a locuinței și nu una de pierdere a căldurii. Acest fapt determină o economie semnificativă la consumul de energie electrică.
Confort sporit. Încălzirea organismului uman în condiții optime se realizează de jos în sus. Sistemul de încălzire electrică prin pardoseală urmărește același principiu. Incălzește spațiul de jos în sus. Mai mult decât atât, pardoseala încălzită electric funcționează și după principiul inerției termice care presupune faptul că pardoseala înmagazinează căldura. Si menține o temperatură optimă în cameră chiar dacă sistemul de încălzire a fost oprit.

Temperatură optimă uniformă

Un avantaj important al sistemului electric de încălzire este faptul că asigură o temperatură optimă uniformă în întreaga încăpere. Atât pe plan orizontal, cât și pe plan vertical. În cazul sistemelor clasice de încălzire, existau diferențe de temperatură între partea de jos a camerei și partea superioară.

Zone temperatura calorifere versus incalzire in pardoseala
Zone temperatura calorifere versus incalzire in pardoseala

Lipsa țevilor inestetice. Pentru cei care țin foarte mult la aspectul unei camere vor fi bucuroși de acest avantaj al sistemelor de încălzire electrice. Practic, nu te vei mai gândi cum să ascunzi țevile și radiatoarele existente în cazul unui sistem clasic de încălzire, pentru că acestea nici nu vor mai exista. Întregul sistem de încălzire electrică se află în pardoseală. Mai mult decât atât, în acest fel vei economisi și spațiu. Vei observa că odată date jos caloriferele și desființate țevile, camera ta va părea mult mai mare și mai luminoasă.

Temperatură reglabilă de la distanță

Toate sistemele de încălzire electrică în pardoseală sunt dotate cu termostat. Au chiar cu un programator care te va ajuta să definești un anumit interval orar de încălzire și o temperatură prestabilită. Mai mult decât atât, toate aceste lucruri se pot face și de la distanță. Cu ajutorul unui smartphone sau a Internetului.

Un alt avantaj legat de temperatură este faptul că poți controla temperatura pe zone. Spre exemplu: iti dorești o temperatură de 22 de grade Celsius pentru living iar pentru dormitor o temperatură de doar 18 grade Celsius. Acest lucru este posibil prin intermediul sistemului de încălzire electrică în pardoseală. Acest lucru nu este însă posibil și în cazul unui sistem clasic de încălzire a locuinței.

În plus, termostatele pot controla temperatura ambientală foarte exact prin corelarea temperaturilor din pardoseală cu cele din aer. Astfel, sistemul de încălzire electrică va funcționa doar cât trebuie și va duce la economii considerabile, fără a fi afectat în vreun fel nivelul de confort.

Întreținere ușoară

În momentul în care sistemul de încălzire electric este proiectat, trebuie să te asiguri că toată instalația va fi montată corespunzător. Si asta ca sa nu te confrunti cu probleme pe viitor. Mai mult decât atât, înainte de a monta pardoseala, fă o inspecție finală. Pentru a fi 100% sigur că sistemul a fost montat corect sau pentru a corecta orice mică defecțiune detectată.

Mai puțin praf

Acest sistem de încălzire electric este perfect pentru persoanele care sunt alergice la praf. Faptul că temperatura este distribuită de jos în sus reduce cu până la 80% șansele de apariție a prafului. Mai mult decât atât, sistemul de încălzire electric nu permite formarea mucegaiului sau a diferite bacterii. Asat deoarece acestea trăiesc doar într-un mediu umed, mediu ce nu se regăsește în cazul acestui sistem.

Durată mare de viață

Durata de viață a cablurilor electrice este de 100 de ani, datorită faptului că nu există elemente ce pot fi supuse coroziunilor. În acest fel, te poți bucura de o încălzire a locuinței tale o viață întreagă.

Incalzirea in pardoseala electrica are costuri minime

Specialiștii susțin că poți plăti chiar și cu 50% mai puțin pentru montarea unui astfel de sistem de încălzire fală de sistemul clasic de încălzire, cu centrală termică și radiatoare.
Pe lângă toate aceste avantaje, există și câteva dezavantaje care trebuie luate în considerare.

Spre exemplu, înainte de a monta un astfel de sistem de încălzire trebuie să știi exact unde vor fi amplasate obiectele de mobilier. Se recomandă să nu se instaleze cablurile de încălzire sub obiectele de mobilier deoarece căldura nu se va putea distribui în restul camerei iar tu vei plăti o factură mai mare la energia electrică.

Mai mult decât atât, se recomandă ca mobila să aibă picioare, pentru a nu acoperi pardoseala și pentru a lăsa căldura să se răspândească. Totodată, dacă optezi pentru un sistem de încălzire in pardoseala, este indicat să renunți la carpete sau la covoare.

Incalzirea in pardoseala electrica vs incalzirea in pardoseala pe baza de apa

Intrebari frecvente despre incalzirea in pardoseala

Sistemele de încălzire prin pardoseală cu apă utilizează conducte de încălzire care distribuie apă caldă în tot sistemul pentru a încălzi spațiul radiant. Apa fierbinte de la sursa dvs. de căldură (o centrala electrica, un cazan combinat sau o pompă de căldură) și apa mai rece din țeava de apa sunt amestecate printr-un colector. Acesta care reglează presiunea, temperatura și debitul.
Principiul de funcționare este identic si se montează asemănător. Pentru mai multe detalii despre incalzirea in pardoseala pe baza de apa.

Sistemele de incalzire in pardoseala ofera avantaje foarte importante pentru ca sunt: confortabile, sanatoase, economice, simple si fiabile.

În concluzie

Dacă nu știi ce să alegi dintre un sistem de încălzire în pardoseală și un sistem clasic de încălzire, sfatul nostru este să alegi prima variantă. Aceasta are mai multe beneficii și iti aduce și economii semnificative la factura de energie.


Citeste ultimele articole


Care este cel mai bun filtru pentru apa?
Probleme frecvente ale centralei termice
Criteriile de alegere ale unui boiler
Statie dedurizare deferizare MIX 25 CAB Q=1,2mc/h sare 62KG Valrom
De ce sa alegi panouri solare?
Statii epurare ape uzate familiale de pana la 12 persoane
A fost de ajutor acest articol?
DaNu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *