De ce creste presiunea in centrala termica

Una dintre cele mai frecvente cauze ale avariilor în instalația de încălzire este creșterea presiunii apei. Un manometru sau un afișaj digital care indică valoarea presiunii este standard la orice centrala termica cu apă cu circuit închis. Indiferent dacă aceasta este alimentata cu energie electrică, gaz natural sau combustibil solid.

Cât de frecvent se recomandă verificarea presiunii?

Dacă dețineți un sistem de încălzire centrală, ar trebui să vă faceți un obicei din a verifica regulat presiunea apei. Trebuie doar sa citiți afișajul digital sau indicatorul de control situat pe panoul frontal. Pentru a vă asigura că presiunea nu este nici prea mare, nici prea mică. Si ar trebui să efectuați această operațiune cel puțin o dată pe lună. Se recomandă cu insistență să verificați presiunea după ce ați aerisiti radiatoarele. Presiunea poate scădea după ce ați făcut acest lucru.

verificare periodica centrala termica

Motivele principale ale creșterii presiunii în cadrul instalației, precum și presiunea normală a unei centrale termice sunt discutate în paragrafele următoare. De asemenea, trecem în revistă procesul de reglare a presiunii din circuitul centralei termice, precum și frecvența cu care trebuie verificată.

Care este presiunea tipică întâlnită într-o instalație de încălzire centrală ?

Valoarea presiunii din sistemul de încălzire centrală este exprimată în bari. Pentru ca centrala termica si instalatia să funcționeze corect, valoarea presiunii trebuie să fie cuprinsă între 1 bar și 2 bari. Este în avantajul tuturor celor implicați ca apa conținută în sistemul de încălzire să mențină o presiune care să se încadreze în parametrii specificați, valoarea ideală fiind de 1,5 bari.

În cazul în care senzorul instalației detectează o cădere de presiune în circuitul de încălzire al instalației mai mică de 0,8 bar, sistemul nu va putea funcționa fără prezența apei. Este obișnuit ca presiunea să crească peste 3 bari, ceea ce declanșează deschiderea supapei de siguranță și eliberarea apei suplimentare. Cu toate acestea, în cazul unor instalații, acest lucru determină funcționarea defectuoasă a instalației și duce la oprirea acesteia.

manometru pentru centrala termica

Ce determină modificarea presiunii care se găsește în circuitul unui sistem de încălzire centrală?

Motivele principale și potențialele remedii sunt prezentate mai jos.

Aerul este prezent în sistem

Este posibil să existe aer în circuitul de încălzire dacă nivelul de presiune care este indicat de cazan este mai mare de 2,5 bar. În acest scenariu, se recomandă utilizarea unui ventilator de aer pentru a reduce presiunea. Dacă instalația este echipată cu un robinet de presiune al sistemului de încălzire centrală, golirea circuitului se va face până când valoarea ajunge la 1,5 bar.

Membrana vasului de expansiune se rupe

Vasul de expansiune este un rezervor relativ mic care servește ca principal mecanism de siguranță al centralei termice. Acesta este responsabil de protejarea diferitelor componente ale sistemului împotriva deteriorării cauzate de fluctuațiile de presiune care pot avea loc în circuitul hidraulic al unui sistem închis.

Atunci când centrala funcționează, temperatura apei crește de la 0 la 100 de grade Celsius. Acest lucru face ca apa din instalatie să se dilate în volum cu aproximativ 4%. Vasul de expansiune absoarbe diferența de presiune. Acest lucru este benefic pentru funcționarea generală a sistemului. Astfel asigură continuarea funcționării corecte a acestuia. Presiunea din circuit este menținută la un nivel constant datorită rolului de „pernă de aer” al vasului de expansiune. Un indiciu că există o problemă cu vasul de expansiune din sistemul de încălzire centrală este creșterea presiunii în sistem atunci când acesta funcționează. Asta cu condiția să nu fie găsite alte motive potențiale.

 

Una dintre camerele din vasul închis este umplută cu aer. In acelasi timp cealaltă cameră este umplută cu apă. Aceste două camere sunt separate una de cealaltă printr-o membrană care este flexibilă. Membrana își schimbă forma ca răspuns la o creștere a cantității de apă care trece prin ea. Acest lucru conduce la o distribuție mai uniformă a presiunii în tot sistemul. În cazul în care membrana se rupe, expansiunea apei din sistem nu va mai putea fi adaptată. Atât atunci când instalația este în funcțiune, cât și atunci când este în repaus, vasul de expansiune va funcționa la cel mai înalt nivel de eficiență dacă presiunea lichidului poate fi menținută la 1 bar în ambele stări.

Un surplus de apă în sistem

Prezența unui exces de apă în sistem este un alt efect secundar al presiunii crescute. Apa intră în echipament printr-o supapă de umplere. Aceasta se află fie în partea de jos a sistemului, fie este amplasată pe una dintre țevile de retur de la centrala termica. Pe măsură ce se adaugă apă în sistem, este cea mai bună practică să verificați manometrul sau afișajul digital pentru a vă asigura că presiunea nu depășește 2 bari.

După o defecțiune a robinetului sau o scădere a presiunii, valoarea presiunii ar putea crește. Acest lucru se intampla ca urmare a unei umpleri neglijente care a fost efectuată. Este posibil să fi uitat să țineți robinetul de umplere deschis, ceea ce reprezintă o altă cauză posibilă. În acest scenariu particular, presiunea poate fi redusă fie prin deschiderea robinetului de golire, fie prin aerisirea radiatoarelor.

 

Atunci când nu se ține cont de aerul din sistem sau când sistemul nu a fost utilizat pentru o perioadă lungă de timp, în majoritatea cazurilor, se va aduna o cantitate excesivă de apă în sistem.

Concluzie

În concluzie, presiunea apei este una dintre cele mai frecvente cauze ale avariilor de la in centrala termica si din instalația de încălzire centrală. Valoarea normală a presiunii din sistemul de încălzire centrală este cuprinsă între 1 și 2 bari, iar valoarea ideală este de 1,5 bari. Este important să verificăm presiunea apei regulat pentru a ne asigura că aceasta este în parametrii normali. Frecvența recomandată este de cel puțin o dată pe lună.

Dacă presiunea crește sau scade în mod semnificativ, aceasta poate fi cauzată de diferite probleme. Una din ele ar putea fi membrana spartă a vasului de expansiune. Este important să identificăm și să remediem problema. Acest lucru cât mai curând posibil pentru a preveni avarii majore în sistemul de încălzire centrală.

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart