Cum curat aparatul de aer conditionat

Aparatul de aer conditionat este un dispozitiv important in perioadele de vara, cand temperaturile ridicate ne fac sa cautam o sursa de racoare. Ca orice alt aparat, este important sa acordam o atentie deosebita curatarii sale, atat pentru a ne asigura ca functioneaza la capacitate maxima, cat si pentru a preveni acumularea de praf si bacterii. In acest articol, vom discuta despre cum putem curata aparatul de aer conditionat, ce materiale sunt necesare si cum putem preveni acumularea de murdarie si praf.

Cand trebuie curatat aparatul de aer conditionat

Un aparat de aer conditionat are nevoie de curatare regulata pentru a functiona in parametri optimi si a ne oferi aerul curat si racoros pe care il asteptam. Semnele care ne indica faptul ca aparatul nostru de aer conditionat are nevoie de curatare includ: scaderea eficientei aparatului, zgomote neobisnuite, miros neplacut si uneori chiar aparitia unor mucegaiuri pe componentele interne.

Cum se curata aparatul de aer conditionat

Pentru a curata aparatul de aer conditionat avem nevoie de cateva materiale, printre care se numara manusi, echipament de protectie, solutie de curatare, periuta sau peri de curatare si o periuta mica pentru a curata filtrele.

 1. Deconectarea aparatului de aer conditionat Inainte de a incepe curatarea. Trebuie sa ne asiguram ca aparatul de aer conditionat este deconectat de la sursa de alimentare.
 2. Curatarea filtrului de praf. Filtrul de praf este o componenta importanta a aparatului de aer conditionat si trebuie curatat cel putin o data pe luna. Inainte de a incepe curatarea, trebuie sa extragem filtrul si sa il curatam cu o periuta sau cu peri de curatare, pentru a indeparta praful si murdaria.
 3. Curatarea serpentinei. Serpentina este componenta aparatului de aer conditionat responsabila cu racirea aerului. Aceasta se poate acumula cu praf si murdarie, ceea ce poate reduce eficienta aparatului. Pentru a o curata, putem folosi o solutie speciala de curatare si o periuta de curatare.
 4. Curatarea lamelei de turatie a ventilatorului. Lama de turatie a ventilatorului este o alta componenta care poate fi acoperita cu praf si murdarie. Pentru a o curata, putem folosi o periuta de curatare si solutie de curatare.
 5. Curatarea exterioara a aparatului de aer conditionat. Pentru a curata exteriorul aparatului de aer conditionat, putem folosi o solutie de curatare si o periuta sau un burete. Este important sa fim atenti la zona de evacuare a aerului si sa nu utilizam apa sau alte lichide in aceasta zona.
 6. Testarea aparatului de aer conditionat. Dupa ce am terminat de curatat aparatul de aer conditionat, trebuie sa il conectam la sursa de alimentare si sa il testam pentru a ne asigura ca functioneaza corespunzator.

Cum se poate preveni acumularea de praf si murdarie

Pentru a preveni acumularea de praf si murdarie in aparatul de aer conditionat, putem urma cateva recomandari ale producatorilor, cum ar fi:

 • curatarea periodica a filtrului de praf
 • inlocuirea periodica a filtrului de praf
 • curatarea periodica a lamelei de turatie a ventilatorului
 • verificarea si curatarea periodica a aerului de evacuare

In plus, putem adopta si cateva sugestii de buna practica, cum ar fi:

 • asezarea aparatului de aer conditionat intr-un loc unde exista circulatie de aer
 • evitarea utilizarii aparatului de aer conditionat in zone cu mult praf sau murdarie
 • mentinerea unei umiditati relative a aerului intre 30-60%

Sfaturi utile

 • Inlocuirea filtrului de praf este o operatiune simpla si poate fi realizata de catre proprietarul aparatului de aer conditionat, fara a fi nevoie de apelarea unui specialist.
 • Curatarea periodica a filtrelor poate preveni acumularea de murdarie si praf si poate prelungi durata de viata a aparatului de aer conditionat.
 • Verificarea si curatarea periodica a aerului de evacuare poate preveni blocarea acestuia, ceea ce poate duce la aparitia de mucegaiuri si mirosuri neplacute.
 • Este important sa curatam aparatul de aer conditionat cel putin o data pe an, chiar daca nu observam semne clare de acumulare de murdarie sau praf.
 • Daca nu suntem siguri ca putem curata aparatul de aer conditionat singuri, este recomandat sa apelam la un specialist pentru a evita orice risc de avarie sau deteriorare a componentelor.

Concluzii

Curatarea periodica a aparatului de aer conditionat este esentiala pentru a ne asigura ca functioneaza la capacitate maxima si pentru a preveni acumularea de praf si bacterii. In acest articol, am prezentat cateva recomandari ale producatorilor si sugestii de buna practica pentru a preveni acumularea de murdarie si praf si am prezentat si cateva sfaturi utile pentru curatarea aparatului de aer conditionat.

Întrebări și Răspunsuri

Cat de des trebuie curatat aparatul de aer conditionat?

Aparatul de aer conditionat trebuie curatat cel putin o data pe an, inainte de inceperea sezonului cald.

Ce se intampla daca nu curat aparatul de aer conditionat?

Daca nu curatam aparatul de aer conditionat, acesta poate functiona ineficient si poate acumula bacterii si mucegaiuri, ceea ce poate fi daunator pentru sanatatea noastra.

Este sigur sa curat aparatul de aer conditionat singur?

Daca avem cunostintele necesare, putem curata aparatul de aer conditionat singuri. In caz contrar, este recomandat sa apelam la un specialist.

Pot folosi apa pentru a curata aparatul de aer conditionat?

Nu este recomandat sa utilizam apa sau alte lichide in zona de evacuare a aerului, deoarece acest lucru poate duce la deteriorarea aparatului.

Ce se poate intampla daca nu curat aerul de evacuare a aparatului de aer conditionat?

Daca nu curatam aerul de evacuare a aparatului de aer conditionat, acesta poate fi blocat. Acest fapt poate duce si la aparitia de mirosuri neplacute si mucegaiuri ce sunt nocive sanatatii.


Citeste ultimele articole


Unde se monteaza centrala termica pe gaz
Care este cel mai bun separator grasimi?
Cel mai bun kit incalzire in pardoseala
Statie dedurizare deferizare MIX 25 CAB Q=1,2mc/h sare 62KG Valrom
Alege cel mai bun separator hidrocarburi
Care este cel mai bun camin apometru?
A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart