Cum alegi semineul potrivit pentru casa ta

Dobândește putere asupra flăcărilor. Șemineul din camera de zi are un scop funcțional, pe lângă valoarea sa estetică. Nimic nu vă va face să vă simțiți mai bine decât un semineu cu lemne care trosnesc în el. Nimic!

Reguli, instrucțiuni si sfaturi

In introducere dorim sa va prezentam câteva informații foarte utile pe care trebuie sa le respectați și de care trebuie sa țineți cont atunci când sursa dumneavoastră de încălzire utilizează combustibil solid.

Reguli esențiale pentru încălzirea pe lemne, peleti sau brichete

Asigurați-vă că goliți cenușă în mod regulat
Ziarele nu trebuie folosite pentru a aprinde focul
Menținerea sobei în stare bună de funcționare
Vă rugăm să vă abțineți de la a arunca gunoaie în sobă
Asigurarea unei alimentări suficiente cu aer
Asigurați-vă că folosiți cantitatea potrivită de lemn
Nu utilizați lemne umede in semineu sau soba

Consecințele utilizării lemnului umed

Atunci când ardeți lemne, nivelul de umiditate al acestora trebuie menținut la un nivel corespunzător. Cantitatea de umiditate prezentă in lemul de ars nu trebuie să fie mai mare de 25%. Pentru a obține o citire exactă se poate folosi un aparat de măsură pentru umiditatea reziduală.

Următorul pas este de a tăia o crestătură în bucata de lemn chiar în centrul acesteia, iar apoi de a plasa instrumentul de măsurare în acea crestătură. După ce ați apăsat butonul, puteți verifica rezultatul. Dacă aparatul de măsură arată că a mai rămas mai puțin de 20% din combustibil, sunteți liber să aruncați lemnul pe foc. Dacă valoarea este mai mare de 20%, lemnul trebuie lăsat să se usuce pentru o perioadă mai lungă de timp. Nu veți regreta acest lucru. Cantitatea de energie care poate fi recuperată din lemn depinde de cât de uscat este acesta.

Instrucțiuni pentru depozitarea corectă a lemnului de foc

Înainte de a putea fi folosit în semineu, lemnul proaspăt tăiat trebuie să fie uscat și stivuit timp de cel puțin doi ani.
Locul de depozitare ar trebui să fie uscat și ferit de ploaie.
Grămada trebuie să poată permite trecerea aerului prin ea și nu trebuie să fie în contact direct cu solul.
Lemnul trebuie tăiat în bucăți înainte de a putea fi uscat, iar apoi trebuie depozitat într-o zonă uscată care are o ventilație adecvată.

Vizionati următorul film pentru a afla idei privind depozitarea lemnului de foc în afara casei

Ce este mai bun pentru încălzire: lemnul sau brichetele?

Utilizarea lemnului ca și combustibil (mai puțin dăunător pentru mediu) este un alt beneficiu al acestei resurse regenerabile. Acesta trebuie ars culcat în patul de foc, întotdeauna cu geamul ferestrei servind drept ghid (nu puneți lemnul ca pe un cort).

Înainte de a aprinde focul, coșul de fum trebuie adus cât mai repede posibil la temperatura corespunzătoare pentru a asigura efectul dorit de tiraj. Acest lucru se realizează prin utilizarea unor bucăți mai mici de lemn și a altor materiale adecvate pentru a fi utilizate ca lemn de foc. Pe întreaga durată a procesului de ardere, lemnul trebuie să aibă acces la o cantitate adecvată de aer. Lemnul va începe să ardă cu o flacără slabă dacă alimentarea cu aer este prea mică sau chiar dacă aceasta este oprită complet. În cele din urmă, sticla va fi acoperită de funingine.

Aveți grijă! Orice cerere de garanție va fi nulă și neavenită dacă se utilizează combustibili necorespunzători.

Util: Administrația locală de silvicultură vă va furniza informații cu privire la locurile de unde puteți colecta sau cumpăra lemn proaspăt tăiat și în ce cantități. De asemenea, vă vor spune de unde puteți colecta sau cumpăra lemnul.

Brichete din lemn

Brichetele pot fi găsite într-o varietate de forme, inclusiv cărămidă, rotunde și gen bloc. Brichetele în formă de cuburi au mai multe avantaje în comparație cu lemnul, inclusiv capacitatea de a fi stivuite ușor și eficient și au o amprentă redusă.

Chiar și atunci când sunt păstrate în medii umede, acestea nu se umezesc, deoarece au o suprafață redusă și o densitate ridicată. Prin urmare nu absorb umezeala. Brichetele în formă de nucă sau de ouă (uneori numite ouă de cărbune) sunt create cu ajutorul unei prese și sunt concepute exclusiv pentru a fi utilizate în focurile rezidențiale.

Tipuri de șeminee

Este esențial ca puterea șemineului, indiferent de varietatea pe care o alegeți, să corespundă nivelului de căldură necesar în încăperea în care va fi instalat. Veți economisi bani la costurile de încălzire și veți minimiza emisiile de gaze cu efect de seră dacă veți trece la o instalație mai modernă și mai eficientă. Modernizările sau scoaterea din funcțiune pot fi necesare pentru instalațiile mai vechi care produc emisii care depășesc nivelurile acceptabile.

În cele ce urmează este prezentată o listă a principalelor categorii de șeminee

semineu

Semineele – Materiale componente si caracteristici

– Fonta

material dur, foarte rezistent si durabil
conductivitate termica ridicata, rezista la temperaturi înalte
inerție termica buna (se încălzește și se răcește mai greu decât otelul)

– Marmură

disponibila într-un număr mare de tonuri (pornește de la albul sidefat și continuă cu galben, verde, roșu, cenușiu, până la negru)
simplu de utilizat si prelucrat
datorita aspectului estetic deosebit este foarte folosita în construcții
rezistență la impact mecanic, la uzură și la agresiunea factorilor de mediu

– Piatră naturală

este ecologica pentru ca nu poluează
mai dura și de o culoare mai deschisa decât seatitul
suprafață aspră
cu o rezistență excepțională la zgârieturi și spargere
rezistenta la presiune
apreciata pentru proprietățile sale fizice și chimice

– Oțel

material dur, foarte rezistent
durabilitate mare
rezistent la temperaturi înalte
rezistent la rupere
rezistent a coroziune
conductivitate termica ridicata
inerție mica in ceea ce privește căldura (se încălzește și se răcește repede)

– Granit

este unul dintre cele mai rezistente materiale (este mai dur decât marmura)
se prelucrează ceva mai greu
rezistent la intemperii și uzura

– Plăcile de teracotă

o paleta plăcută de culori
prietenoase cu mediul înconjurător și nu dăunează sănătății oamenilor datorita faptului ca nu conțin substanțe chimice
un design cu diferite nuanțe și elemente decorative
rezistenta buna la temperaturi ridicate
sunt ușoare
putere mare de stocare a căldurii (mai ridicata decât în cazul steatitului sau pietrei naturale)

– Steatit

păstrează căldura fără sa se spargă
își poate schimba culoarea dacă se aplica periodic ulei mineral
frecvent combinat cu granule de cuarț
steatitul are un aspect asemănător cu cel al pietrei naturale, dar mai închis la culoare și mai neted

– Gresie

rezistenta la zgârieturi
gama foarte diversa de culori
un material dur

Sobele si semineele pot ajuta la economisirea banilor și a energiei

Sobele pe peleti funcționează fără a avea nevoie de electricitate, sunt complet silențioase. Impresionează prin tehnologia de încălzire de ultimă generație, eficiența ridicată și funcționarea rentabilă.

Cum funcționează o soba pe peleti?

Sistemul de dozare a peleților permite arderea controlată a acestora pe măsură ce aceștia sunt introduși în coș de și arsi controlat. Coșul are suficient volum pentru până la 15 kilograme de combustibil ecologic. Pentru o putere solicitata de patru kilowați, aceasta cantitate este suficient pentru a rezista aproximativ 12-14 ore. Regulatorul automat de putere se asigură că soba primește cantitatea potrivită de aer pentru a menține nivelul de putere și temperatura dorite.

Un climat interior sănătos și plăcut este creat ca urmare a emisiei combinate de căldură și radiații. De asemenea, flăcările creează o atmosfera de poveste.

Semineu pe baza de apă

Puteți economisi bani la costurile de încălzire, dar în același timp vă puteți creea o atmosfera superba, folosind focul în acest sens. Șemineele care utilizează schimbătoare de căldură cu apă sunt un sistem care poate fi utilizat peste tot. Folosind această metodă, veți avea parte de economii duble. Deoarece se utilizează mai puțin gaz sau petrol pentru încălzire, vom genera mai puține emisii de CO2. Această metodă de încălzire este atât rentabilă, cât și prietenoasă cu mediul înconjurător.

Cum anume încălzesc încăperea șemineele cu apă ?

Aceste modele pot fi utilizate ca sursă suplimentară de energie, oferind astfel sistemului de încălzire centrală un ajutor eficient în producerea de apă caldă și căldură. Iar acest lucru este foarte ușor de realizat, având în vedere că șemineul este deja utilizat pentru a încălzi spațiul.

Semineu cu schimbător de căldură încorporat

Acel semineu care are un schimbător de căldură încorporat poate fi combinat cu sistemul de încălzire deja existent, fără nicio complicație.

Procedând astfel, o parte semnificativă din energia care în mod normal ar fi irosită pe coșul de fum poate fi folosită pentru a încălzi apa.

Avantajele unui semineu

– utilizarea energiei care este conținută în gazele reziduale
– tehnologie simplă, utilă și care necesită puțină întreținere
– obțineți de două ori mai mult fără nicio muncă suplimentară
– un semineu asigură o încălzire corespunzătoare.
– o mai bună utilizare a combustibilului disponibil
– generarea de apă caldă și asigura un aport la încălzire

Sfaturi utile pentru încălzirea cu șemineul

În general, un coșar calificat trebuie să examineze instalația in ansamblu și trebuie să își dea acordul. Acesta va verifica, printre altele, dacă șemineul este adecvat pentru vatra pentru care a fost ales, precum și dacă au fost sau nu îndeplinite cerințele reglementărilor privind incendiile, standardele de construcție și reglementările privind protecția împotriva emisiilor.
De asemenea, ar trebui să solicitați unui coșar să vă inspecteze soba înainte de începerea sezonului de încălzire. Acest lucru se poate face înainte de a începe să folosiți soba.
Coșul de fum (care este baza sistemului) trebuie sa fie compatibil cu vatra pentru a putea funcționa in mod eficient.

Urmăriți și filmul următor pentru sfaturi privind încălzirea casei cu un șemineu sau sobă cu lemne

Concluzie

O sursă de încălzire, precum un semineu, nu numai că poate oferi o valoare estetică camerei de zi, dar poate fi, de asemenea, eficientă din punct de vedere energetic și poate economisi bani la costurile de încălzire. Este important ca proprietarii să aleagă șemineul potrivit care corespunde nivelului de căldură necesar în încăperea în care va fi instalat. Există multe tipuri de șeminee, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. De asemenea, există sobe pe peleți care sunt complet silențioase și impresionează prin tehnologia de încălzire de ultimă generație, eficiența ridicată și funcționarea rentabilă.

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart