Cum afecteaza apa dura?

Ce este apa dura?

Apa dură apare acolo unde anumite minerale sunt prezente în sistemul de apă ce intră în casa dvs. intr-o masura mai mare decat standardele normale (Legea 458 din 08.07.2002 privind calitatea apei potabile (modificata ulterior cu Ordonanta Guvernului 22 din 30 august 2017).

Ce minerale provoacă apă dură?

Cele două minerale care cauzează cel mai adesea probleme cu apa dură sunt magneziul și calciul. Deși ambele minerale, precum și alte minerale mai puțin problematice, cum ar fi fierul, pot contribui la o dietă sănătoasă. Insa ele pot provoca, de asemenea, probleme cu sanatatea (daca sunt depsite limitele normale). De asemenea contribuie la colmatarea tevilor si a instalatiei sanitare, produsele de curățare devin ineficiente și scurteaza viata electrocasnicelor.

Apa dură afectează instalațiile sanitare

Interventie la instalatia sanitara
Interventie la instalatia sanitara

Ați început să observați schimbari la instalațiile sanitare: debit de apă redus considerabil și probleme cu conductele, fitingurile si robinetii? Este posibil să vă confruntați cu efectele dăunătoare ale apei dure. Din păcate, până când observați aceste probleme, este posibil să fie prea târziu pentru a face ceva ca sa le preveniti. Este posibil să vă confruntați deja cu facturi mari la consumul de energie si de apa. Si probabil aveti deja cheltuieli mari cu intretinerea si remedierile instalațiilor sanitare. Sau chiar ati fost nevoiti sa inlocuiti mai devreme electrocasnice ce, in mod normal, aveau o durata mult mai mare de viata.

Există câteva semne prevestitoare că apa dură îți pune casa în pericol. Vestea bună este că diferența dintre apa dură și apa moale poate fi ușor soluționată prin instalarea unui dedurizator de apă . Răspundem la întrebarea „Ce este apa tare?” și dezvăluim mai jos câteva secrete despre instalații sanitare ce intra in contact cu apă dură.

Care este diferența dintre apa moale și apa dură?

Conform unui raport din 2018, in Romania erau racordati la sistemul public de alimentare cu apă aproximativ 70% din locuitoriii tarii. Acestia beneficiaza de apa moale, fara exces de calciu si magneziu sau alte mierale. Deci, restul de 30% nu beneficiaza de apa curenta. Solutia la indemana a acestora din urma ramane apa din put forat sau din fantana. Iar aceasta, de cele mai multe, ori este apa dura.

Apa moale nu creeaza depozite de minerale în conducte, aparate și sisteme de apă precum o face apa dură. Prin urmare, nu va cauza aceleași probleme la instalațiile sanitare. 

Depuneri de calcar pe instalatii sanitare - Statii de dedurizare apa potabila
Depuneri de calcar pe instalatii sanitare

Ce probleme sunt asociate cu apa tare?

Problemele tale cauzate de apă dură ar putea fi:
Dacă cheltuiți mai mult decât credeți că ar trebui pe săpunuri, șampoane și detergenti de spălat rufe,
Dacă părul pare slab și lipsit de viață chiar și imediat după ce l-ați spălat. Pielea devine mai uscata. Mineralele de calciu si magneziu se depun ca o pelicula pe firele de par si conduc la un aspect încurcat și deteriorat.
Aveti urme albe pe suprafetele din bucătărie și baie (mai ales cele nichelate) sau dupa spălarea paharelor si a veselei
Se estompeaza culorile tesaturilor spalate la masina si aceste devin monotone.

Cum poate apă dură să provoace probleme cu instalațiile sanitare?

Una dintre problemele create de apa dură este lipsa de spumă la utilizarea săpunului sau șamponului.

Dar altele sunt probleme, mult:
– Acumulări de cruste în interiorul conductelor, robinetilor, instalatiei de la centrala termica
– Durata de viață redusă a încălzitorului de apă, masini de spalat rufe sau vase și deteriorarea bolerului și a altor aparate.

Una dintre principalele probleme legate de apa dură este aceea că depunerile sunt adesea invizibile.

Apa in cabina de dus - afecteaza apa dura

Pe măsură ce acumularea de minerale se accelerează, debitul de apă poate fi redus drastic. Solicitările de pe conducte pot provoca explozii și scurgeri dăunătoare dar si costisitoare.

Aparatele care încălzesc apa sunt și mai afectate de apa dură. Si asta deoarece încălzirea determină formarea unor depozite mai mari de calciu.

afecteaza apa dura

Ma costa bani apa dura?

Pe lângă riscul unor daune scumpe la conductele și aparatele de instalații sanitare, apa tare poate crește semnificativ costurile energetice ale încălzirii apei prin cazan. 

Nu numai asta, dar cazanul dvs. va funcționa mai putin și va avea o durată de viață redusă, comparativ cu unul care se află într-o zonă cu apă moale. Si va creste si consumul lui de energie.

Vor creste cheltuielile de intretinere si curatenie cat si timpul alocat acestor activitati.

Ce pot face pentru a preveni problemele de instalare a apei dure?

Vestea bună este că, prin montarea unui dedurizator de apă în casa sau afacerea dvs., apa dură poate fi tratată eficient înainte de a intra în sistemul dvs. de apă și în aparatele dvs. Instalarea dedurizatorului de apă este mult mai ușoară și mai rapidă decât credeți că ar putea fi. Montajul se va face de care o firma de instalații ori de un instalator calificat care vă vor ajuta să alegeți o locație convenabilă care să se potrivească casei sau afacerii dvs.

Cum funcționează dedurizatoarele de apă?

Odată instalat si reglat conform necesităților dvs. de consum, dedurizatorul de apă va începe să funcționeze imediat. Sii veți vedea rezultatele imediat ce vă folosiți apa. Margelele încărcate negativ din interior (rasina) atrag ionii de magneziu și calciu încărcați pozitiv din sistemul dvs. de apă. Acestea sunt reținute, permițând apei înmuiate să curgă din sistem, în robinete, duș, aparate si electrocasnice.

Din când în când, dedurizatorul dvs. de apă se va regenera, curățând mărgelele din rezervoarele de rășină și spălând inofensivele produse de apa dvs. care se înmoaie în canalizare. Toate acestea se fac automat; tot ce trebuie să faceți este să vă asigurați că sarea din dedurizantul dvs. este completată în mod regulat.

Mai multe detalii …

Statii dedurizare si tratare SOFT CAB
Statii dedurizare si tratare SOFT CAB Aquapur Valrom

Va trebui să fac altceva pentru a-mi opri problemele legate de apa dură?

Nu. Odată ce ați instalat dedurizatorul de apă, familia, afacerea dvs. și instalațiile sanitare se pot bucura de beneficiile apei mai moi și vă puteți relaxa știind că v-ați protejat instalațiile sanitare și le-ați dat aparatelor dvs. o nouă viață.

Apa dură nu este doar o problemă de cosmetică și ar trebui luată în serios în casa, în spațiile comerciale sau cladiri de birouri. Prin instalarea unui dedurizator de apa , vă puteți proteja instalații sanitare și va îmbunătăți experiențele de familie și de afaceri pentru anii următori. Contactați astăzi echipa noastră experimentată pentru a afla mai multe despre prețurile noastre competitive pentru o gamă de filtre, statii de tratare și dedurizatoare de apa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart