
Un consum anual al pompei de căldură este influentat, în primul rând, de climă. În climatele cu ierni aspre, pompa de căldură va funcționa mai mult timp. Cu toate acestea, timpul mediu de funcționare a pompei de căldură este de aproximativ 2300 de ore pe an. O diferență de douăzeci de procente la timpul de funcționare se va reflecta pe factura dvs. de electricitate.

Cum să vă gestionați consumul pompei de căldură
Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să gestionați consumul si cheltuielile pe care le implica o pompa de căldură.
Pompe de căldură cu debit variabil de agent frigorific (VRF)
Dacă doriți să instalați un nou sistem HVAC, luați în considerare agentul frigorific variabil pompe de căldură debit (VRF). Acesta mai este cunoscut si ca volum variabil de agent frigorific (VRV).
Aceste sisteme folosesc cutii mai mici din tablă, cu un ventilator mai mic și bobină de refrigerare. Cutia interioară este conectată la unitatea exterioară cu conducte de agent frigorific. Aceste sisteme sunt foarte eficiente și pot fi instalate într-o mare varietate de aplicații. Amintim aici clădiri cu mai multe etaje, ansambluri istorice, hoteluri și unități cu utilizare mixtă.

Există două tipuri de bază de pompe de căldură VRF. Unitățile mai mici sunt proiectate pentru clădiri mici. Tehnologia este foarte flexibila și se poate adapta în funcție de proiect. Unitățile mai mari sunt proiectate pentru clădiri mai mari. Acestea oferă caracteristici mai avansate, inclusiv recuperarea căldurii din încălzire și răcire simultană. Sistemele mai mari oferă o capacitate crescuta, lungimi de conducte mai mari și mai multe unități interioare per sistem. În timp ce unitățile mai mici sunt mai economice, oferă mai multe beneficii. Sunt versatile, ușor de adaptat la o clădire existentă si asigura un consum redus.
Baterie de rezervă litiu-ion
O baterie de rezervă litiu-ion pentru o pompă de căldură este răspunsul la o problemă comună: încălzirea sau răcirea casei în timpul unei pene de curent.
Acest tip de baterie este capabil să furnizeze energie pentru câteva ore. Solicitarea sa este semnificativ mai mare decât o baterie casnică obișnuită. Ca rezultat, bateriile cu litiu au niveluri de energie incorporată mai ridicate decât bateriile de uz casnic. Si, implicit, sunt mai scumpe decât bateriile convenționale.

O baterie de rezervă staționară Li-ion pentru o pompă de căldură este, în general, concepută pentru a furniza opt până la treisprezece kWh de energie. Acest lucru este suficient pentru a alimenta un aparat cu consum redus de energie timp de o zi. Pentru aparatele cu un consum mai mare sunt adesea instalate mai multe baterii.
Bateria de rezervă este esențială, dar nu este practic ca o casă întreagă să funcționeze doar pe baterie. Din acest motiv, cea mai bună alternativă este utilizarea unei surse de energie regenerabilă, cum ar fi panourile solare sau energia eoliană.

Reduceri si compensatii
S-ar putea să vă întrebați dacă puteți obține o reducere la prețul unei pompa de căldură. Ei bine, este posibil!
O modalitate de a încuraja conversia la pompe de căldură a fost crearea unor noi programe de stimulare pentru echipamentele de încălzire și răcire care utilizează energie regenerabila.
In cadrul Comunității Europene s-au stabilit ajutoare și compensații pentru producerea de energie din surse regenerabile.

La rândul ei și Romania a adoptat astfel de măsuri de incurajare. In ultima perioada Administrația Fondului Pentru Mediu (ce se afla sub patronajul Guvernului României) susține programe precum: Casa Eficientă Energetic, Casa Verde Fotovoltaice etc.
Deci în momentul în care demarați un astfel de proiect ar trebui sa va documentați atent. Va trebui sa țineți cont de anumite aspecte și condiții. Respectarea acestora va va da posibilitatea de a întocmi un dosar eligibil cu unul din programele aflate în derulare în cadrul administrațiilor naționale si locale.
Scopul acestor stimulente este de a face achizițiile de pompe de căldură atractive și eficiente din punct de vedere al costurilor. Recompensează în același timp aparatele eficiente din punct de vedere energetic.
Există, de asemenea, reduceri disponibile pentru modernizarea echipamentelor casnice. Spre exemplu, compensații la achiziția unor aparate noi prin Programului Rabla pentru Electrocasnice.
Printre altele, puteți fi eligibil pentru reduceri în ceea ce privește izolația și etanșarea suplimentara a clădirilor.
In incheiere
Modernizarea locuințelor și clădirilor comerciale cu pompe de căldură crește eficiența încălzirii. Atunci când este combinată cu trecerea de la combustibilii fosili la sursele regenerabile reduce și mai mult consumul de energie cat și emisiile de carbon.

Citeste ultimele articole
Iluminatul optim in bucatarie – criterii de alegere
Ce putere trebuie sa aiba centrala termica pentru a avea un confort optim?
Fosa septica sau bazin vidanjabil? Criterii de alegere
Care este cel mai bun rezervor de apa?
Scurgeri frecvente de apă
Care este iluminatul optim pentru baie?