Tipul de material din care este construită o chiuvetă de bucătărie ar trebui să fie unul dintre primele considerente pe care trebuie să le luați în considerare atunci când o cumpărați.
În prezent, chiuveta compozită devine din ce în ce mai populară și, datorită faptului că are un aspect atât de rafinat, este capabilă să capteze rapid atenția potențialilor cumpărători.
Este timpul să aflați toate informațiile necesare dacă vă gândiți să achiziționați o chiuvetă de bucătărie compozită. Dar nu sunteți sigur de beneficiile acesteia sau de modul în care o veți curăța. Dacă este asa atunci este timpul să vă documentați.
Care este definiția unei chiuvete compozite?
Termenul „compozit” se referă la un material care este alcătuit dintr-o combinație de mai multe substanțe (cel puțin două) în proporții variate. Piatra acrilică, piatra naturală și rășina polimerică sunt cele mai comune trei tipuri de materiale utilizate pentru a fabrica chiuvete compozit.
Clasificarea chiuvetelor din compozit în funcție de material
Chiuvetele compozite pot fi împărțite în următoarele categorii, în funcție de materialul care constituie majoritatea compozitului:
– Chiuveta din material compozit care include granit. O astfel de chiuvetă este mai scumpă, are un aspect atractiv și poate fi ușor de încorporat într-o bucătărie contemporană cu aparate noi, mobilier personalizat și blat de granit;
– Cuarțul este o componentă a materialului compozit din care este alcătuită chiuveta, care are, de asemenea, rășină polimerică. Cuarțul este unul dintre cele mai scumpe materiale pentru chiuvete disponibile în prezent. Datorită designului său compact și densității ridicate, este o chiuvetă foarte durabilă. Cuarțul asigură rezistența suprafeței la zgârieturi și pete. Este, de asemenea, foarte rezistent la căldură (o tavă fierbinte nu va avea impact asupra finisajului).
– Chiuvete realizate din materiale compozite, inclusiv acrilic, adesea în combinație cu fibră de sticlă sau poliester. Ori în varianta granit cu fibra de sticla. Conferă un aer de curățenie și ordine spațiului de pe blatul de bucătărie. Această chiuvetă este mai susceptibilă la zgârieturi și pete deoarece este construită din materiale cu o granulație mai fină. Cu toate acestea, în comparație cu restul de materiale, este mai accesibilă, are un aspect mai atrăgător și vine într-o serie de nuanțe diferite.
Există multe avantaje în cazul utilizării unei chiuvete compozite
Ca urmare, există mai multe justificări diferite pentru a alege o chiuveta din compozit:
Suprafață compactă
Consistența chiuvetei compozite îi conferă un farmec aparte, un aspect plăcut, uniform și curat. Acestea se datorează densității ridicate a pietrei naturale.
Diversitatea modelelor
Chiuvetele din material compozit adaugă o notă de individualitate bucătăriei. Deoarece sunt disponibile într-o gamă largă de culori (inclusiv maro, crem, negru, alb și gri), sunt o alegere excelentă pentru a fi utilizate în proiecte de design. O opțiune este de a asocia o chiuvetă compozită de culoare închisă cu un blat de bucătărie care este mai deschis la culoare.
Rezistenta la zgârieturi și pete
Deoarece în acoperirea sa se folosește piatră naturală, chiuveta compozită (fie că este vorba de cuarț sau granit) este foarte durabilă. Obiectele ascuțite, vasele grele așezate în grabă nu vor zgâria chiuveta și nu vor provoca daune în urma impactului. Deoarece au o suprafață neporoasă, este foarte rezistentă la pete. Deoarece este un material compozit, este foarte accesibila ca preț.
Atenuează zgomotul
Chiuveta compozită este groasă și densă, ceea ce înseamnă că poate absorbi foarte bine sunetul. Chiar dacă unul dintre membrii familiei este matinal și deschide robinetul chiuvetei duminică dimineața, apa care începe să curgă cu putere. Aceasta nu va avea zgomotul cunoscut, așa cum se întâmplă atunci când întâlnește suprafața din oțel inoxidabil.
Chiar dacă prețul de achiziție este mai mare decât în cazul chiuvetelor din oțel inoxidabil veți scăpa de zgomotele neplăcute atunci când se va folosi apa.
Investiție pe termen lung
Datorită rezistenței ridicate la uzură o chiuveta din compozit va va deservi pe o perioadă lungă de timp.
Întreținere simplă
O chiuveta din compozit este simplu de curățat și întreținut. După utilizare, ștergeți-o cu o cârpă curată și moale pentru a îndepărta orice pete care ar fi putut fi cauzate de apa dură. Este imperios necesar să se evite în totalitate detergenții abrazivi, praful și înălbitorul.
Instalare ușoară
În ceea ce privește procesul de instalare, o chiuveta din compozit este foarte simplu de montat.
Rezistență la căldură
O chiuveta din compozit de înaltă calitate este proiectată pentru a rezista la căldură, astfel încât nu se va deteriora chiar dacă în ea sunt așezate oale și tigăi extrem de fierbinți.
Standard ridicat de curățenie
Suprafața chiuvetei compozite are o textură fină și, deoarece nu este poroasă, nu favorizează dezvoltarea bacteriilor.
Chiuvetele realizate din materiale compozite au câteva dezavantaje
După cum am văzut, chiuveta din materiale compozite nu este doar estetică, ci oferă și o serie de beneficii proprietarului. Cu toate acestea, există câteva limitări care trebuie luate în considerare:
Pret
Chiuvetele compozite sunt semnificativ mai scumpe decât chiuvetele din ceramică sau oțel inoxidabil.
Material dur
Deoarece materialul folosit pentru fabricarea chiuvetei compozite este destul de dur, există posibilitatea ca obiectele fragile, cum ar fi paharele sau farfuriile, să se spargă dacă sunt introduse în grabă în cuva.
Aspect mat
Este disponibil un singur tip de finisaj, iar acel finisaj este unul mat. Chiuvetele din compozit nu sunt disponibile în finisaj lucios.
Apa dura
Dacă apa este dură și chiuveta compozit este neagră, atunci pe chiuvetă vor fi evidente pete. Pentru a îndepărta aceste pete, ștergeți chiuveta cu o cârpă uscată după fiecare utilizare. Sau puteți instala o statie de dedurizare ce va rezolva problema apei dure.
Greutate mai mare
Chiuvetele compozite, în special cele construite din granit, sunt semnificativ mai grele decât cele din oțel inoxidabil. Prin urmare, va trebui să vă asigurați că blatul bucătăriei dvs. este capabil să ofere un suport suficient pentru chiuvetă.
Cum trebuie întreținută chiuveta compozită?
Pentru că suntem cu toții destul de familiarizați cu procesul de curățare a unei chiuvete din oțel inoxidabil, se pune în mod firesc întrebarea dacă o chiuvetă din materiale compozite este sau nu dificil de întreținut. Când vine vorba de întreținerea unei chiuvete din materiale compozite, există doar câteva orientări fundamentale care trebuie respectate, astfel încât acest lucru nu ar trebui să dea naștere la nicio îngrijorare.
Ce ar trebui să facem?
Clătiți și ștergeți – evitarea apariției în timp a urmelor inestetice de apă, a calcarului și a altor pete pe chiuvetă poate fi realizată prin clătirea chiuvetei după fiecare utilizare și ștergerea acesteia cu o cârpă moale și uscată;
Citiți cu atenție instrucțiunile producătorului – Ar trebui să vă familiarizați cu acestea, deoarece, după cum știți deja, nu toate chiuvetele compozite sunt construite din același material. Fiecare material are propriul set de caracteristici. Deoarece unele dintre ele nu sunt foarte rezistente la temperaturi ridicate, cel mai bine este să studiați în detaliu instrucțiunile producătorului înainte de a le folosi. Acest lucru vă va permite să știți, spre exemplu, dacă este sau nu sigur să așezați plăci fierbinți pe chiuvetă
Mențineți un program de curățare consecvent – O curățare simplă, rapidă și continuă a chiuvetei (cu un detergent lichid delicat, neabraziv și un burete moale) va preveni acumularea de murdărie și va elimina necesitatea unor eforturi laborioase de curățare în viitor. Dacă ștergeți orice pată după ce ați folosit chiuveta, frumusețea acesteia va fi păstrată într-o stare impecabilă. Îndepărtarea imediată a petelor cauzate de cafea, ceai și sucuri de fructe va contribui la menținerea chiuvetei pentru o perioada foarte lunga de timp.
Ce NU trebuie făcut?
NU ar trebui să se folosească substanțe și materiale abrazive. Folosiți bureți moi pentru a menține curata suprafețele. Bureții de sârmă pot zgâria chiuveta compozită;
NU păstrați bureți sau lavete umede pe chiuvetă, deoarece acestea pot lăsa pete de calcar dacă chiuveta se află într-o zonă cu apă dură. Acest lucru va duce la creșterea timpului petrecut la curățare;
NU folosiți produse chimice de curățare. Substanțele chimice, cum ar fi amoniacul, hidroxidul de sodiu, acidul clorhidric și acidul sulfuric, pot deteriora culoarea chiuvetei compozite. Așa că evitați să folosiți astfel de substanțe chimice atunci când curățați chiuveta.
Concluzie
Atunci când achiziționați o chiuvetă de bucătărie, materialul ar trebui să fie una dintre principalele preocupări. Chiuvetele compozite sunt o opțiune populară din cauza aspectului rafinat și a beneficiilor pe care le oferă. Acestea sunt realizate dintr-o combinație de mai multe substanțe, cum ar fi piatra acrilică, piatra reală și rășina polimerică. Aceste materiale le conferă proprietăți precum rezistența la zgârieturi și pete, durabilitate și rezistența la căldură. Chiuvetele compozite sunt, de asemenea, disponibile într-o gamă largă de culori, ceea ce le face o alegere excelentă pentru proiectele de design de bucătărie.
Chiuvetele realizate din materiale compozite au un aspect unic. Acestea sunt excepțional de durabile și rezistente la căldură și pete, precum și la impact. Aceste avantaje se datoreaza construcției compacte și a componentei de piatră naturală din compozit. În plus, acestea sunt simplu de curățat, păstrându-și calitățile igienice în timpul utilizarii.
În încheiere
Alegeți de pe site-ul nostru tipul care vi se potrivește cel mai bine, ținând cont în același timp de modul în care va fi amenajată bucătăria.
Nu va mai trebui să vă faceți griji cu privire la efectuarea unor vizite consumatoare de timp și incomode la magazine pentru a începe un proiect de construcție nouă, remodelare sau amenajare. Aveți posibilitatea de a plasa o comandă online la noi pentru o gama foarte larga de produse ce țin de domeniul materialelor de construcții.