Ce este un puffer?

Agentul termic este depozitat în interiorul unui puffer, care este un tip de rezervor. Acesta are rolul de a face sistemul de încălzire mai eficient. Va contribui la atingerea nivelului necesar de confort termic intr-un timp foarte scurt.

În zilele noastre, tot mai mulți oameni aleg să folosească propria sursă de încălzire pentru a menține temperatura din locuințele lor la un nivel ideal. Cu toate acestea, pe lângă acest lucru, există un anumit tip de aparat care nu numai că este foarte util, dar și sporește simțitor eficiența întregului proces de încălzire.

Ce este un puffer și cum funcționează mai exact?

Expresia „rezervor-tampon pentru încălzire” este cea în care definește cel mai bine un puffer. Prin urmare, un puffer este un rezervor care ia forma unui boiler și are capacitatea de a reține mediul termic utilizat (apa) pentru o perioadă extinsă de timp. Este compatibil cu majoritatea surselor de căldură care pot fi găsite într-o locuință, inclusiv cu pompele de căldură, panourile solare, centralele termice etc.

Altfel spus, acest tip de rezervor este utilizat pentru a obține căldură sau apa calda ori de câte ori este nevoie. De asemena, ajuta și la funcționarea constantă a întregului sistem. Acesta îndeplinește funcția de intermediar între sursa de căldură și echipamentul de încălzire care este asociat cu sursa de căldură (radiatoare sau încălzire prin pardoseală).

Atunci când îl cumpără, proprietarii de locuințe ar trebui să acorde o atenție deosebită dimensiunilor precise ale produsului pentru a asigura o bună potrivire în locuințele lor. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, funcționarea sistemului de încălzire va fi afectată în mod negativ.

 

Tipuri si criterii de alegere a unui puffer

Există mai multe varietăți distincte de puffer. Fiecare dintre acestea poate fi utilizat într-o varietate diversa de combinații, în funcție de următoarele criterii:

Totul depinde de izolație

Izolația din exteriorul rezervorului este o componentă esențială pentru acest tip de recipient. Un nivel ridicat de izolație denotă următoarele avantaje:

 • o utilizare mai redusă a energiei în acest proces.
 • păstrarea agentului termic la temperaturi apropiate de intervalul său ideal pe o perioadă de timp îndelungată;
 • încălzirea mai rapidă a apei;

În funcție de constructia lor

O altă varietate de puffer se numește „tank-in-tank” (rezervor in rezervor). Acesta este compus din două rezervoare separate care au fost integrate într-unul singur. Ambele își vor îndeplini sarcinile pentru apa calda menajera (ACM). Unul dintre ele se va ocupa de stocarea apei calde, iar celălalt va fi boilerul (apă caldă menajeră). Acestea au un preț destul de rezonabil, ceea ce contribuie la nivelul ridicat al cererii lor. Ele sunt simplu de instalat și contribuie la o utilizare mai eficientă a spațiului.

În funcție de câte serpentine sunt prezente în sistem

Puffer fără serpentine

Este conceput în principal pentru utilizarea în instalații care sunt alimentate cu combustibil solid (lemn sau peleți);

Un puffer cu o singură serpentină, ideal pentru utilizarea în casele cu radiatore sau altă sursă de căldură.

Aceasta sursa poate fi:

 • un panou solar
 • o pompă de caldura
 • o instalație pe gaz sau combustibil solid (peleti, lemne) etc

Puffer cu doua serpentine

Pufferele cu două circuite sunt utile pentru gospodăriile care au mai multe surse de căldură externe care pot fi folosite în același timp.

Care sunt avantajele deținerii unui puffer pe termen lung?

Mai multe studii au evidențiat avantajele diverse și variate ale utilizării unui puffer. Cei care au un puffer în locuința lor raportează un nivel ridicat de satisfactie în legătură cu achiziția lor.

Acestea fiind spuse, este foarte posibil să fiți interesat să aflați specificul acestor beneficii. Ca urmare, principalele avantaje pe care un puffer le poate aduce într-o casă vor fi discutate în rândurile următoare.

 • Exista o îmbunătățire semnificativă a eficienței generale a procesului de încălzire. Atunci când vine vorba de proiectarea acestor echipamente, acesta a fost principalul obiectiv care a fost luat în considerare. După cum urmează să vedeți, acest obiectiv a fost îndeplinit cu brio.
 • Pufferul este o investiție care va fi întotdeauna foarte benefică, indiferent de tipul de sursă de căldură care este utilizată. Cantitatea de combustibil utilizată se va reduce semnificativ. Astfel se va duce la o mare reducere a cheltuielilor asociate cu asigurarea căldurii.
 • Atunci când un dispozitiv de acest tip este încorporat în procesul de încălzire, nu mai există cerința ca sursa de căldură să fie menținută în permanență. Altfel spus, suntem în măsură să afirmăm că sistemul este eficient în modul în care funcționează.
 • Oferirea unor niveluri de neegalat atât în ceea ce privește confortul, cât și ușurința de utilizare
 • Este asigurat un nivel ridicat de durabilitate pentru toate echipamentele care sunt utilizate în procesul de încălzire.
 • Menținerea cheltuielilor lunare cu incalzirea la un nivel minim
 • Parametrii indică faptul că un puffer va avea capacitatea de a păstra agentul termic pentru o perioadă de timp extinsă (pe termen mediu și lung). Ca urmare, procesul de încălzire se va putea desfășura conform planificării. Nu va mai fi nevoie să alimenteze continuu căldură de la sursă.
 • Cantitatea de combustibil utilizată va fi optimizată, iar ajustările se vor face în funcție de nivelul de necesar. Acest lucru va duce la eliminarea unui surplus care a fost în mod constant irosit, ale cărui efecte se vor realiza pe parcursul unei perioade mai lungi de timp.
 • Longevitatea surselor de încălzire va crește semnificativ ca urmare a eliminării cerinței ca acestea să fie pornite în același ritm ca în trecut. Aceste surse de caldura poate fi deteriorate de un proces care implică pornirea și oprirea repetată a acestora. În plus, volumul de deseuri (cenusa) va fi atenuată atunci când vine vorba de sursele de căldură care utilizează combustibili solizi.

 

Concluzie

În concluzie, un puffer este un tip de rezervor-tampon pentru încălzire care poate fi utilizat cu diferite surse de căldură, precum:centrale termice, pompe de caldura, panouri solare etc. Acesta joacă rolul de intermediar între sursa de căldură și echipamentul de încălzire asociat, menținând agentul termic la o temperatură constantă pentru o perioadă extinsă de timp.

Există mai multe varietăți de puffer disponibile, fiecare adaptată pentru diferite contexte de utilizare, cum ar fi izolația, activitatea și numărul de serpentine utilizate. Avantajele utilizării unui puffer includ îmbunătățirea eficienței energetice și a confortului termic, iar proprietarii de locuințe beneficiaza de un nivel ridicat de satisfacție pe termen lung.

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart