Cat consuma o centrala pe gaz

Daca ai o centrala pe gaz, este important sa stii cat de mult consuma, pentru a putea estima costurile si a lua masuri pentru a economisi bani la facturi. Consumul de gaz al centralei poate varia in functie de mai multi factori, precum dimensiunea si eficienta centralei, modul in care este utilizata si factori externi precum temperatura din afara.

In acest articol, vei afla tot ce trebuie sa stii despre cat consuma o centrala pe gaz si cum poti reduce costurile.

Ce este o centrala pe gaz si cum functioneaza?

O centrala pe gaz este un aparat care produce caldura prin arderea gazului natural. Acesta incalzeste apa care circula prin tevi si care este utilizata pentru a incalzi radiatoarele sau pentru a furniza apa calda menajera. Exista mai multe tipuri de centrale pe gaz, printre care cele cu ardere conventionala sau cele cu condensare, care sunt mai eficiente si mai economice.

Cat consuma o centrala pe gaz?

Consumul de gaz al unei centrale poate varia in functie de mai multi factori, precum dimensiunea centralei, eficienta acesteia si modul in care este utilizata. In general, o centrala pe gaz poate consuma intre 15 si 30 de metri cubi de gaz pe ora.

Ce factori influenteaza consumul de gaz al centralei?

Consumul de gaz al unei centrale poate fi influentat de mai multi factori, precum:

 • Suprafața locuinței
 • Izolația termică a imobilului
 • Dimensiunea centralei: Centralele mai mari au nevoie de mai mult gaz pentru a produce caldura si apa calda.
 • Eficienta centralei: Centralele mai eficiente consuma mai putin gaz pentru a produce aceeasi cantitate de caldura.
 • Modul in care este utilizata centrala: Daca centrala este utilizata frecvent si in mod continuu, consumul de gaz poate fi mai mare.
 • Temperatura exterioara: In perioadele cu temperaturi scăzute, centrala va trebui sa consume mai mult gaz pentru a produce aceeasi cantitate de căldură.
 • Furnizorul ales (prețul gazelor naturale declarat de furnizor în RON/MWh

Cum poti reduce consumul de gaz al centralei si facturile la gaz?

Pentru a reduce consumul de gaz al centralei si facturile la gaz, poti lua urmatoarele masuri:

 • Mentine centrala in stare buna de functionare: O centrala bine intretinuta si curatata poate functiona mai eficient si poate consuma mai putin gaz.
 • Izoleaza-ti casa: O casa bine izolata va necesita mai putina caldura pentru a fi incalzita, ceea ce va reduce consumul de gaz al centralei.
 • Regleaza termostatul: Seteaza termostatul la o temperatura mai mica, astfel incat centrala sa nu functioneze prea mult si sa consume mai putin gaz.
 • Curata radiatoarele: Radiatoarele curate si fara obstacole permit o mai buna circulatie a aerului cald, ceea ce inseamna ca centrala nu va trebui sa functioneze prea mult pentru a incalzi casa.
 • Inlocuieste ferestrele si usile: Ferestrele si usile cu geam dublu sau triplu pot preveni pierderea de caldura, ceea ce va reduce necesitatea pentru centrala de a consuma mai mult gaz.
 • Instaleaza termostate programabile: Acestea pot fi setate pentru a reduce temperatura in timpul zilei, cand nu esti acasa, si pentru a o ridica inainte sa ajungi acasa, astfel incat centrala sa nu functioneze inutil

Avantajele centralei termice in condensatie

Centrala termică în condensație funcționează după o regulă simplă: se stabilește un cadru ce favorizează condensarea vaporilor din gazele de ardere, în maniera în care căldura generată să poată fi recuperată printr-un schimbător de căldură. Această condensare se creează în cazul în care temperatura din circuit prezintă un indice sub 55°C.

Acest principiu de funcționare prezintă mai multe avantaje, și anume:

 • Diminuează impactul asupra mediul prin reducerea combustibilului necesar pentru ardere
 • Oferă un consum mic și implicit costuri reduse de întreținere
 • Prezintă o durabilitate mai ridicată a centralei dacă se efectuează un control periodic privind întregul sistem de instalații
 • Implică un randament ridicat comparativ cu alte sisteme de încălzire

Intrebari si Raspunsuri

Care este diferenta dintre o centrala cu ardere conventionala si una cu condensare?

O centrala cu condensare utilizeaza caldura produsa in timpul procesului de ardere pentru a preincalzi apa, ceea ce inseamna ca este mult mai eficienta si poate consuma cu pana la 30% mai putin gaz decat o centrala cu ardere conventionala.

Cat de des ar trebui sa imi curat centrala?

Este recomandat sa ai centrala ta curatata si verificata cel putin o data pe an de un specialist autorizat. Acest lucru poate ajuta la mentinerea eficientei acesteia si poate preveni eventualele probleme.

Concluzie

In concluzie, cat consuma o centrala pe gaz depinde de mai multi factori, inclusiv dimensiunea si eficienta acesteia, modul in care este utilizata si temperatura din afara. Prin urmarea unor masuri simple, precum intretinerea regulata a centralei, izolarea casei si reglarea termostatului, poti reduce consumul de gaz al centralei si facturile la gaz. Inlocuirea unei centrale mai vechi cu una mai eficienta, cum ar fi o centrala cu condensare, poate fi, de asemenea, o optiune buna pentru a reduce consumul de gaz.

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart