Camine canalizare

Sisteme canalizare apa

Canalizarea (sau sistemul de canalizare) este infrastructura care transportă ape uzate sau scurgeri de suprafață (ape pluviale , apă rezultata din topirea zapezii, apă de ploaie) prin canalizare.
Acesta cuprinde componente precum: teava si fitinguri canalizare, canalele de recepție, camine canalizare si stațiile de pompare.
Este sistemul de conducte, camere, cămine etc. care transportă apele uzate si / sau pluviale.

Canalizarea se termină la intrarea într-o stație de epurare sau la punctul de deversare în mediu.

Camine canalizare

Caminele sunt unul din elementele ce stau la baza sistemului de canalizare.
Acestea au diverse forme si intrebuintari.
Caminele de vizitare moderne cat si tevile pentru canalizare se produc din plastic deoarece, in primul rand, asigura o etansare perfecta a sistemului in comparatie cu cele din beton. Un alt argument major este acela ca au suprafete netede la interior, fapt ce nu faciliteaza depunerile.
In acesta categorie sunt: camine vizitare, camine preluare ape pluviale si camine inspectie.

Camine vizitare canalizare

Caminele de vizitare din cadrul sistemului de canalizare sunt in primul rand o gura de acces catre sistemul de canalizare subterana.
Acestea permit inspectia, intretinerea dar si modernizarea sistemului.

Caminele de vizitare sunt utilizate si in alte domenii, cum ar fi: alimentare apa, retele de distributie gaze, telefonie si internet, retea de termoficare.

Caminele de vizitare canalizare se folosesc pentru:
– Schimbari de directie si în punctele cu ramificatii
– Cazul traseelor mai lungi unde caminele de linie sunt amplasate la 50 metri distanta între ele
– Echipamentele statiilor de pompare de pe traseul de canalizare
Canalizare vacuumatică (canalizare utilizata in situatiile in care terenul nu permite diferente de nivel acceptabile pentru canalizare gravitationala).
– Curățare și control
– Recoltare de probe.

Caracteristici camine vizitare polietilena:

  • Căminele sunt produse din polietilenă de înaltă densitate prin procedeul de formare rotațională (rotomoulding);
  • Căminele de vizitare proiectate prezintă nervuri exterioare pentru rigidizare și au formă cilindrică cu diametrul 1100 mm și înălțimi de 800 ÷ 5480 mm. Accesul în cămin are 640 mm;
  • Căminele cu înălțimea de până la 2.8 m sunt monobloc și compacte, de culoarea portocalie, colorate în masă, iar cele cu înălțime între 3 și 5,48 m sunt construcții triplustrat, stratul exterior portocaliu;
  • Inaltimea se poate ajusta cu pana la 60 centimetri cu ajutorul prelungirilor camin
  • Se pot adapta capace de acoperire pentru zone verzi (capace PEHD) sau pentru trafic (clasele A15, B125, C250 sau D400)

Avantaje si beneficii camin vizitare polietilena

Pentru a intelege mai bine de ce caminele de vizitare din plastic au castigat teren si le inlocuiesc pe cele de beton, va prezentam cateva dinter avantajele si beneficiile a caminelor din polietilena:
– Căminele de vizitare din plastic sunt prevăzute cu mânere de prindere pentru a ușura manipularea și montarea lor și trepte de acces în interior pentru întreținere și exploatare.
– Prin construcția lor se asigură etanșarea, fiind o soluție pentru protejarea mediului înconjurător;

Camine canalizare Valrom

– Sunt rezistente la montaj îngropat, nu se deformează, proprietate pe care o conferă forma geometrică ranforsată, nu necesitã lucrãri suplimentare precum cofraje, ramforsari metalice etc.;
– Montajul subteran asigură protecţia caminelor in cazuri de incendiu sau acte de vandalism;
– Uşor de transportat şi asamblat deoarece sunt confectionate din polietilenã si au greutate micã în comparaţie cu variantele din beton. Nu necesitã echipamente speciale de ridicare;
– Deoarece sunt realizate din polietilenã, pentru montajele subterane acest lucru poate compensa deplasãrile datorate cutremurelor sau mişcãrilor pãmântului;

Absolut insensibil la coroziune;

– Uşor de instalat: sunt disponibile echipamente suplimentare pentru ajustarea înãlţimii la nivelul solului şi pentru montarea în diferite clase de încãrcare: A, B sau C. In funcţie de necesitãţi, poate fi adaptatã pentru trafic carosabil sau necarosabil;
– Sunt ecologice deoarece polietilena poate fi reciclatã la sfârşitul duratei de viaţã. Materialul reciclat poate fi folosit pentru fabricarea altor articole ajutând la protecţia mediului înconjurãtor;
– Uşor de curãţat şi întreţinut deoarece tehnologia de fabricaţie produce suprafeţe netede, cu rugozitate micã. Astfel caminele sunt uşor de curãţat, nu faciliteazã depunerile, scurtând durata de curãţare şi micşorând consumul de apã;

Instalarea este simplã iar amprenta pe sol şi spaţiul necesar sunt minime;

– Datorita gurii de acces permite accesul uşor al unei persoane în interior şi asigurã spaţiu suficient pentru curãţare;
– Deoarece sunt realizate monobloc, acestea sunt etanse si nu permite infiltrãri în sol. Îmbinãrile sunt în afara zonelor active iar acolo unde existã sunt fie sudate fie se pot etansa cu garnituri de cauciuc;
– Se pot utiliza si pentru protectia si intretinerea vanelor ori a robinetilor de apa sau gaze;
– Căminele de vizitare cu bază închisă se pot utiliza ca și cămine pentru apometru (cu condiția realizării pe interior a unui strat de izolație corespunzător), cămine pentru cabluri de telefonie etc.

Camine canalizare

Camine preluare ape pluviale

Aceste camine mai sunt cunoscute si sub denumirea de camine geiger.

Sunt folosite pentru captarea apei pluviale din domeniul stradal si directionarea acesteia cãtre sistemul de canalizare.

Camine canalizare

Cãminul geiger este prevãzut cu depozit pentru colectarea sedimentelor si sifon pentru a împiedica rãspândirea mirosurilor neplãcute din sistemul de canalizare.

Caminul se amplaseaza in zone de trafic de clasa C250 si D400 (clasificare conf. EN124), pentru aceasta se echipeaza cu gratare corespunzatoare clasei de tonaj pe care trebuie sa o suporte si piesa de sprijin aferenta.

Camine canalizare

Camine racord si camine inspectie

Caminele racord/inspectie sunt parte a sistemului de canalizare. Împreuna cu conductele de canalizare acestea preiau apa menajarea din gospodarii si o indruma catre canalizarea principala a localitatii sau (in cazul celor ce nu sunt conectati la un sistem municipal) catre campul de drenaj.

Cu ajutorul acestor camine se racordeaza teava (tevile) de canalizare si se poate schimba directia acestora.

De asemenea, un alt rol important al acestora este acela de inspectie. Se poate verifica vizual daca sunt probleme cu traseul de canalizare. De asemenea, se poate interveni pentru desfundarea sistemului si operatiuni de intretinere.

Sistemul KompactKIT Valrom va ofera toata gama necesara pentru a pune in aplicare un proiect de canalizare.

Pentru mai multe detalii puteti apela la specialistii nostrii.

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart