
Un camin apometru pentru apa potabila este reprezentat de o constructie ce apartine serviciului de distributie locala a apei potabile, in care se monteaza contorul de bransament impreuna cu piesele aferente acestuia.
Vom descrie in acest articol etapele ce trebuiesc parcurse, de la faza de proiectare pana la conectarea efectiva a locuintei la reteaua de distributie a apei potabile.

Ce reprezinta o retea de distributie a apei potabile?
Aceasta este reprezentata de totalitatea activităţilor necesare pentru:
– captarea apei brute, din surse de suprafaţă sau subterane
– tratarea apei brute
– transportul apei potabile şi/sau industriale
– depozitarea apei
– livrarea apei potabile şi/sau industriale
Sistemul de alimentare cu apa are in componenta urmatoarele elemente:
– captări
– aducţiuni
– staţii de tratare
– staţii de pompare cu sau fără hidrofor
– rezervoare de depozitare
– reţele de transport şi distribuţie
– branşamente, până la punctul de delimitare
Ce este un camin apometru complet echipat pentru apa potabila?
Aceasta constructie care este in proprietatea sistemului de (furnizare|distributie} a apei potabile este cea care delimiteaza reţeaua publică de distributie a apei şi reţeaua interioară de alimentare aparţinând utilizatorului incepand de la apometrul de branşament (care este ultima componentă a reţelei publice de distribuţie). Branşamentul până la apometru, incluzând aici căminul de racordare cat şi apometrul, reprezintă proprietatea sistemului local de distribuţie.
Asadar caminul este acel loc construit special pentru apometru unde se face racordarea la apa. Acest camin poate fi amplasat atat pe domeniul privat (cat mai aproape de limita de proprietate aproximativ 1-2 metri sau chiar la marginea acesteia) cat si pe cel public, in functie de dispnibilitatea spatiului.
Caminul este folosit pentru controlul şi mentenanta branşamentului si trebuie sa ofere un acces facil pentru vizionarea contoarelor de apa.
Constructia este locul in care se gaseste punctul de racordare la reţeaua de distribuţie a apei, mai exact zona din care pleaca teava de apa conectata la reţeaua locala de alimentare. Bineinteles, aici regasim si contorul de bransament care masoara debitul de apă furnizată, robinetii de inchidere/deschidere a apei cat si dispozitivele pentru retinerea impuritatilor. Tot aici se racordeaza si conducta ce alimenteaza propietatea.
Caracteristicile unui camin de bransament pentru apa potabila
Un camin apometru trebuie sa fie o constructie simpla si sigura.
Enumeram in continuare cateva din caracteristicile pe care trebuie sa le aiba:
Respecta legislatia in vigoare
Caminul de apa trebuie sa indeplinesca conditiile cerute de normele in vigoare. Pentru constructia unui camin de branşament sunt necesare:
– Obtinerea unui aviz de principiu de la societatea locala de distributie a apei
– Obtinerea certificatului de urbanism
– Obtinerea de avize si acorduri de la ceilalti furnizori de utilitati precum: gaze, electricitate, internet etc.
– Intocmirea si avizarea proiectului tehnic
– Obtinerea autotizatiei de construire
– Execuatia lucrarii de bransare la sistemul local de distributie ce se poate face:
– cu societatea locala de distributie a apei
– cu o firma specializata agreata de societatea locala de distributie
– in regie proprie de catre beneficiar
– Receptia lucrarii de catre regia locala de distributie
– Punerea in functiune a bransamentului
– Semnarea contractului de furnizare intre beneficiar si regia locala de distributie

Este accesibil
In primul rand, caminul de apometru trebuie sa beneficieze de un acces facil deoarece este foarte important sa putem avea acces in primul rand pentru a citi contorul si nu in ultimul rand pentru inspectare si verificare. De asemenea trebuie sa avem posibilitatea, in cazul unor avarii, sa inchidem/deschidem facil robinetii sau la nevoie sa schimbam elemente componente ale instalatiei.
Izolat impotriva apei si inghetului
Un camin apometru izolat trebuie sa beneficieze de o hidroizolatie impotriva infiltrarii apei cat si o protectie impotriva inghetului.
In cazul unui camin apometru plastic (PVC, polietilena) se pot aplica foarte usor folii izolatoare fie la exterior, fie la interior.
Ele vor proteja instalatia si contorul impotriva apei si a inghetului.
La caminele din beton, se va aplica o membrana speciala sau se va executa un tratament cu materiale specifice pentru hidroizolare.
Este vizibil
Trebuie asigurata o vizibilitate sporita pentru citirea facila a contorulul cat si pentru verificarea sigiliilor.
Este recomandat ca robinetii dinainte si dupa contor sa fie instalate la circa 20-30 centimetri de acesta ca sa asigure vizibilitatea asupra cadranului ce inregistreaza consumul cit si accesul pentru operatiile de intretinere a instalati

Variante de camin apometru
Un camin apometru poate fi monobloc din polietilena sau o groapa cu pereti din ciment cu dimensiuni de circa 1m latime pe 1,5m lungime si cu o adancime de circa 1,2-1,5 metri.
In functie de zona unde este amplasat, la partea superioara trebuie acoperit cu un capac camin apometru pentru trafic auto sau pietonal din PEHD.
Nota! La constructia caminului de bransament vom respecta anumite reguli ce se impun pentru a nu permite infiltrarea apei la interior.
Camin apometru din polietilena (plastic) pentru apa potabila
Căminul de apometru din polietilena poate fi cumparat direct din magazine.
Acest produs este indicat pentru a asigurara un spaţiu protector contoarelor care inregistreaza consumul de apa pentru o locuinta. Exista varianta in care un singur camin de bransament poate deservi mai multe dependinte prin montarea mai multor apometre pentru fiecare consumator in parte. In aceasta situatie este trebuiesc reconsiderate cotele constructive ale caminului.
Este recomandat ca un camin apometru sa fie construit în zone pietonale sau in zone unde nu există trafic rutier. Acest lucru ii asigură integritatea dar și un acces facil pentru inregistrarea consumului cat şi inspectarea apometrelor de apă.
Căminele de apometru din polietilena sunt realizate compact, monobloc, fără îmbinări sau suduri, pentru a evita eventuale infiltrații. Sunt construite din polietilena cu o densitate joasa si au o forma ranforsata. Sunt prevazute cu nervuri verticale şi orizontale, care asigura o rezistenta mecanică foarte buna.
Caminele apometru pot fi:
– simple (fără instalaţie şi fără contor)
– echipate cu doar cu instalaţie, fara apometru
– complet utilate cu instalatie si contor de apă.
Cele echipate au in componenta conducte realizate din poiletilena ce sunt conectate cu fitinguri şi robineţi iar cele complet utilate au si contorul in componenta instalatie.

Dimensiuni camin apometru ce pot fi intalnite (o gama foarte larga de produse):
– camin apometru D500 H800, camin apometru D500 H1100,
– camin apometru D550 H800, camin apometru D550 H1100
– camin apometru D800 H1080, camin apometru D800 H1200 , camin apometru D800 H1360
– camin apometru D1000 sau camin apometru d1100 (se utilizeaza camine de vizitare sau cabina put-camin vane)
– camin apometru D1500 (se utilizeaza cabina put-camin vane)
Datorita cererii foarte variate de pe piata de constructii (unde bransamentele se executa incepand de la gospodarii unifamiliale si ajung pana la complexuri de blocuri de locuinte) fiecara producator de camine apometru a fost nevoit sa fabrice o gama foarte variata de dimensiuni pentru a face fata solicitarilor.

Puteti vedea aici toata gama de camine apometru
Camin bransament din beton pentru apa potabila
Cei care opteaza sa construiasca căminul de branșament din beton doresc să asigure un spatiu sigur de protectie pentru bransamentul la apa.
Caminul de bransament din beton are un rol bun de izolare termica protejand elementele instalatiei de alimentare cu apa fata de conditiile externe. Amintim aici la presiunea la care este supus de pamantul din
jurul sau cat si la conditiile atmosferice nefavorabile.
Ca si la caminul din polietilena, peretii grosi din beton nu permit depuneri de materiale vegetale, namol sau pamant pe contor sau instalatie si nici infiltrartiile de apa.
Dimensiunile caminelor de bransament din beton sunt reduse (o groapa de circa 1m pe 1,5m, cu o adancime de 1,2-1,5
metri).
Trebuie sa facilitam un acces usor pentru citirea si inspectia apometrului cat si pentru eventuale interventii de intretinere a instalatiei.

Punere in opera a caminului din polietilena
Dupa obtinerea autorizatiei de construire ne putem apuca de construirea efectiva a caminului.
Cunoscand datele din proiectul tehnic vom cunoaste exact asezarea caminului de bransament , cotele cat si materialele necesare.
Inainte de instalare verificati daca caminul nu are defecte vizibile cu ochiul liber, fisuri, deformari sau lovituri care ar putea influenta negativ functionalitatea.
Pregatirea caminului
– Executarea gaurilor de trecere prin camin a conductelor de polietilena utilizate pentru bransarea apometrului cu ajutorul unei carote cu dimensiune corespunzatoare. Trecerile se executa in zonele de la baza
caminului, diametral opuse.
– Pe acestea se monteaza garniturile de etansare ce corespund cu dimensiunea conductei;
– Se sapa groapa de instalare cu dimensiuni corespunzatoare in asa fel incat sa existe o zona de aproximativ 30-40 centimetri in jurul caminului. Cota de adancime va include inaltimea caminului fara capac la care se vor adauga 15 cm (in cazul asezarii caminului pe pat de nisip) sau 10 cm (in cazul montarii caminului pe radier de beton}. Solutia depinde de stabilitatea solului. Fundul gropii trebuie sa fie plat.

Nota: La terminarea montajului capacul trebuie sa fie deasupra nivelului solului.
– Se asterne pe fundul gropii un pat de nisip de aproximativ 15 cm sau se toarna radierul de beton gros de 10 cm in functie de solutia adoptata.
– Se aseaza caminul pe fundul gropii. Asigurati-va ca este intr-o pozitie stabila.
– Racordarea la versiunea de camin polietilena fara instalatie si contor: teava de bransare se trece prin garniturile de etansare corespunzatoare de la exterior spre interior. Se instaleaza vanele de izolare (robinetii) si apometrul conform solutiei stabilite in proiect.
– La versiunea de camin plastic complet echipat (cu instalatie si apometru) se conecteaza instalatia cu apometru din interior la conductele retelei de distributie cat si la cele ce vor alimenta propiretatea.
– Se realizeaza izolarea caminului pentru protectia instalatiei si contorului la inghet, conform proiect.
– Se umple spatiul dintre camin si peretii gropii cu straturi de 25-30 cm material de umplutura ce poate fi: pamant compactabil fara moloz, pietre, sau alte particule ori materiale proeminente care pot afecta structura peretilor caminului sau nisip de granulatie 4/16. Fiecare strat se compacteaza cu atentie pana cand se ajunge la gradul de compactare Proctor adecvat terenului, minim 90%, astfel incat sa se umple tot spatiul din jurul caminului.
Note:
- In cazul in care panza freatica depaseste limita inferioara a caminului se toarnă radier de beton de circa 10 cm grosime. Pe lateral se betoneaza total sau partial caminul in functie de nivelul apei freatice.
- Daca se betoneaza caminul sprijiniti peretii utilizand rame de lemn. Aceasta actiune se face in straturi succesive de circa 20-25 cm.
– Daca in proiect se specifica utilizarea unui capac cu rama de clasa A15 sau B125 (clasificare conform EN 124). Se va instala peste capacul termoizolant din plastic. Capacul cu rama va trebui sa aiba pasul liber minim mai mare dacat cotele capacului de la caminul de bransament. Acesta se va incastra in placa de beton iar adancimea placii va tine cont de capacul din polietilena.
Materialul de umplutura va fi pamant vegetal selectionat, compactat in straturi succesive de 25-30 cm la grad minim de compatare 90%.
Montarea caminului si a instalatiei se face respectand normativele de protectia muncii in vigoare.
Componentele caminului de bransament pentru apa potabila
Proiectul tehnic intocmit pentru bransamentele la reteaua publica dedistributie a apei prevede ca un camin de apometru sa fie aiba incomponenta urmatoarele componente:
Apometrul
Acesta este, citez: „aparatul de măsurare a volumului de apă consumat de utilizator, care se montează pe branşament între două vane (robinete) la limita proprietăţii utilizatorului.
Contorul este ultima componentă a reţelei publice de distribuţie în sensul de curgere a apei.” (sursa legea nr. 241 din 22 iunie 2006 privind serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare).
Apometrul este ultima componentă a reţelei publice de distribuţie si este proprietatea furnizorului de apa chiar si in cazul in care costul acestuia a fost achitat de consumator.
Vă veți asigura că persoanele neautorizate nu au acces în căminul de racord.
Astfel se evita situatiile neplacute cum ar fi deteriorarea capacului sau afisajului contorului ori a sigiliilor acestuia.
Vanele (robinetii) de inchidere-deschidere
Toate bransamentele de apa sunt prevazute cu doi robineti de inchidere.
Sunt utilizate pentru a inchide apa in cazul unei avarii pe traseul de la camin pana la consumator sau situatia defectarii bransamentului.
Consola de sprijin
Aceasta are rolul de a prelua greutatea conductelor cat si componentelor atasate acestora (apometru, robineti etc.) mentinand bransamentul intact si etans.

Optional – filtru de impuritati si robinet de inchidere cu golire
Foloseste un filtru de impuritati montat in caminul de contor si programeaza-ti sa il verifici si sa il cureti la intervale regulate.
De asemenea este foarte indicat sa montezi si un robinet de golire dupa iesirea din contor.
Acesta va fi fi foarte util in situatii neprevazute si iti va permite sa golesti instalatia de apa cat si sa eviti inundatiile.