Avantajele centralei termice electrice

O centrala termica electrica poate fi o soluție eficientă și inteligentă pentru încălzirea locuinței tale. Dacă vrei să înlocuiești vechea centrală pe gaz sau să îți instalezi un sistem nou de încălzire, un sistem electric poate fi o alegere avantajoasă. În acest articol, vei afla despre avantajele centralei termice electrice și de ce poate fi o alegere bună pentru tine.

Cate tipuri de centrale termice exista?

Din punct de vedere al combustibilului utilizat pentru functionare, exista:

Centrale termice pe gaz;
Centrale termice pe combustibil solid;
Centrale termice cu gazeificare;
Centrale termice fara gazeificare;
Centrale termice pe GPL;
Centrale termice electrice.

Cum alegem o centrala termica pentru casa?

Cei care vor sa isi cumpere o centrala termica pentru locuinta, fac alegerea potrivita doar daca tin cont de o serie de criterii esentiale. Acestea sunt:

Necesarul optim de incalzire a casei – la cumpararea unei centrale termice trebuie sa se aiba in vedere: gradul de izolare al locuintei, suprafata si volumul spatiului ce urmeaza a fi incalzit, numarul persoanelor care locuiesc cotidian in casa, zona geografica in care este asezata resedinta: urban sau rural, periferic sau central;
Puterea centralei termice – este direct proportionala cu indicatori precum: numarul rezidentilor din imobilul respectiv, suprafata totala ce urmeaza a fi incalzita. Alegerea unei centrale cu o putere prea mica (comparativ cu numarul de locuitori / suprafata) va determina o serie de neplaceri, resimtite in utilizarea zilnica;
Randamentul si eficienta acesteia – la ora actuala, anumite modele de centrale termice (ex: centralele termice in condensare) asigura o reducere a consumului de gaz sau curent electric (deci costuri mai mici ale facturilor catre furnizori) cu pana la 35%;
Siguranta in exploatare – evacuare optima a gazelor deja arse, protectie excelenta impotriva inghetului sau in cazul lipsei de apa din instalatie;
Sistemul de diagnoza – se recomanda achizitionarea unei centrale termice de apartament cu sistem de diagnoza integrat, ce permite o verificare a intregului sistem si atentionarea imediata, in caz de avarie.

Avantajele centralei termice electrice

Economii financiare

Dacă vrei să reduci cheltuielile cu încălzirea, o centrală termică electrică poate fi o soluție bună. În primul rând, costul de instalare este mai mic decât cel al unei centrale pe gaz sau pe combustibil. De asemenea, costul de întreținere este mai mic, deoarece o centrală electrică nu necesită verificări anuale sau reparații costisitoare. În plus, tarifele la energie electrică sunt mai stabile decât cele la gaz sau combustibil, deci vei putea să îți planifici mai bine bugetul.

Siguranță

Dacă ai copii mici sau animale de companie, siguranța este o prioritate. O centrală termică electrică nu necesită combustie, deci nu există riscul de scurgeri de gaz sau de explozii. De asemenea, nu există emisii de monoxid de carbon sau alte gaze toxice, ceea ce face acest sistem de încălzire mai sigur pentru tine și familia ta.

Confort

O centrală termică electrică oferă un nivel ridicat de confort termic. Temperatura poate fi controlată cu ușurință, iar sistemul poate fi programat să se activeze sau să se dezactiveze automat, în funcție de nevoile tale. De asemenea, centralele termice electrice sunt mai silențioase decât cele pe gaz sau pe combustibil, deci nu vor deranja somnul sau activitățile zilnice.

Mediu

O centrală termică electrică este o alegere mai ecologică decât una pe gaz sau pe combustibil. Nu există emisii de dioxid de carbon, monoxid de carbon sau alte gaze toxice, deci sistemul este mai prietenos cu mediul înconjurător. De asemenea, nu există riscul de scurgeri de combustibil sau de poluare a solului, a apei sau a aerului.

Întrebări frecvente:

Este o centrală termică electrică potrivită pentru orice tip de locuință?

Da, o centrală termică electrică poate fi potrivită pentru orice tip de locuință, indiferent de dimensiunea sau de tipul acesteia. Aceasta poate fi instalată într-un apartament sau într-o casă, iar dimensiunea centralei poate fi aleasă în funcție de necesitățile de încălzire ale locuinței.

Ce costuri suplimentare sunt asociate cu o centrală termică electrică?

În general, costurile suplimentare sunt minime sau inexistente. Cu toate acestea, va trebui să plătești facturile de energie electrică pentru a alimenta centrala. În plus, este recomandat să faci o revizie periodică a centralei, dar costurile pentru acest serviciu sunt reduse în comparație cu cele ale altor tipuri de centrale.

Pot să îmi programez centrala termică electrică pentru a funcționa în anumite momente ale zilei?

Da, majoritatea centralelor termice electrice au o funcție de programare, astfel încât poți să îți setezi un program în funcție de preferințele tale. Acest lucru poate fi util dacă dorești să reduci facturile de energie electrică sau dacă vrei să îți menții locuința la o anumită temperatură în anumite momente ale zilei.

Există riscul ca o centrală termică electrică să se deterioreze în cazul unei pene de curent?

Dacă există o pană de curent, centrala termică electrică va înceta să funcționeze, dar nu există riscul de deteriorare. De asemenea, majoritatea centralelor termice electrice au o protecție împotriva supratensiunii, astfel încât să nu existe riscul de avariere a sistemului în cazul unor fluctuații ale curentului electric.

Concluzie:

O centrală termică electrică poate fi o alegere inteligentă pentru încălzirea locuinței tale. Aceasta poate oferi economii financiare, siguranță, confort termic și un impact ecologic mai mic decât alte tipuri de centrale termice. În plus, acestea sunt potrivite pentru orice tip de locuință și pot fi programate pentru a funcționa în funcție de preferințele tale. În cazul în care dorești să înlocuiești vechea centrală sau să îți instalezi un nou sistem de încălzire, o centrală termică electrică poate fi o soluție bună și avantajoasă.


Citeste ultimele articole


Cel mai bun mod de a incalzi un subsol
Care este cea mai buna centrala termica? Centrala electrica vs centrala pe gaz
Cum poti elimina pierderile de căldura din casa ta
Cum curat aparatul de aer conditionat
Alege cel mai bun separator hidrocarburi
Cel mai bun combustibil lemnos: brichete rumegus sau lemne?
A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart