pSe discuta, din ce in ce mai des, despre tipurile de incalzire prin pardoseala, modul în care sunt instalate, precum și avantajele și dezavantajele acestora.
Radiatoarele pot afecta frumusețea generală a unei încăperi. Instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală poate reduce facturile lunare de încălzire și de electricitate cu până la patruzeci la sută. Imbunătățeste, în același timp aspectul si confortul camerei.
Aceste sisteme de încălzire se bazează pe o rețea de țevi de apa sau cabluri electrice. Ele care sunt instalate sub podeaua unei încăperi si apoi acoperite cu șapă pentru a le ascunde.
Căldura este dispersată uniform într-un spațiu odată ce un sistem de acest tip a fost pus sub podeaua zonei respective.
Cum funcționează un sistem de incalzire prin pardoseala?
Căldura de la aceste sisteme traversează podeaua într-un mod uniform și constant si de sus până jos. Radiația termica se referă la procesul natural prin care căldura se deplasează printr-o zonă. Incalzirea in parodseala este considerată a fi o metodă mai eficientă de transfer de căldură decât opțiunea de convecție oferită de radiatoarele tradiționale, în special în zonele mai mari.
Pentru a încălzi o zonă mare dintr-o locuință, sub podeaua încăperii în cauză se instalează de obicei un „covor de încălzire” format din rețele de țevi pentru apa calda sau cabluri electrice.
După aceea, întregul ansamblu este conectat fie la rețeaua electrica fie la un sistem centralizat de încălzire. Astfel podeaua poate fi încălzită de jos.
Câte tipuri diferite de pardoseli încălzite există?
Există doua categorii distincte de sisteme de incalzire prin pardoseala. Fiecare dintre acestea fiind desemnată prin tipul de combustibil pe care îl utilizează.

Încălzirea pardoselii cu ajutorul cablurilor electrice
În acest scenariu, pardoseala este prevăzută cu un covor de încălzire care este alcătuit din cabluri electrice. Covorul de încălzire este instalat în pardoseală în așa fel încât să fie în contact direct cu podeaua. Sistemul de cabluri electrice din care este construit este responsabil de distribuirea curentului electric pe întreaga pardoseală.
Se sugerează instalarea acestui tip de încălzire prin pardoseală în încăperi care nu sunt foarte mari. Este necesară o inspecție completă a rețelei electrice din locuința dumneavoastră înainte de instalarea oricărui sistem nou de acest tip.
Încălzirea prin apă care circulă pe sub podea
Denumită alternativ „încălzire hidronică”. Metoda de funcționare nu este deloc complicată.
În acest caz, apa servește ca agent termic și este folosită pentru a încălzi spațiul. Aceasta este capabilă să mențină o temperatură constantă datorită asistenței sistemului de încălzire centrală. Apa călătorește prin sistemul de conducte și este pompată de un sistem de distribuție pentru încălzirea prin pardoseală.
Care sunt pașii necesari pentru montarea unui sistem de incalzire prin pardoseala?
În cele ce urmează, vă prezentăm o trecere în revistă a lucrărilor de bază care trebuie efectuate înainte de a instala un sistem de încălzire prin pardoseală.
În funcție de tipul de agent termic care va fi utilizat, se va crea o schemă inițială a sistemului de incalzire prin pardoseala.
Atunci când se calculează specificațiile de înălțime pentru încăperi, de obicei se folosește, ca estimare, o creștere a înălțimii de până la 10-15 centimetri.
S-a decis unde vor fi amplasate diferitele piese de mobilier în cameră. După această fază, urmează să se decidă calea pe care o vor lua țevile pe sub podea. Eficiența termică a unei zone care este încălzită cu încălzire prin pardoseală este direct influențată de modul în care este aranjat mobilierul în interiorul acelui spațiu.
Se decide atât locația din cladire în care va fi instalat distribuitorul de încălzire, cât și punctele din încăperi în care vor fi plasați senzorii de temperatură pentru a măsura gradele Celsius la nivelul podelei.
Determinați lungimea totală a întregului sistem, inclusiv a tuturor cablurilor și țevilor.
După așezarea foliei anticondens, stratului izolator (placa cu nuturi), a cabluri sau covoarelor de încălzire sau traseul țevilor si șapa se monteaza pardoseala (dedicata pentru incalzirea in pardoseala).
Care sunt câteva dintre avantajele de a avea încălzire în pardoseală?
Sistemele de încălzire prin pardoseală oferă:
- Durata de viață excepțional de lungă a sistemelor de incalzire prin pardoseala, care depaseste 50 de ani.
- Nu ocupă spațiul camerei, oferindu-vă libertate deplină în amenajarea interiorului. Astfel, puteți da frâu liber imaginației pentru ca poate fi amplasat mobilierul (sau orice alt element de decor) după bunul plac.
- Confort termic îmbunătățit, obținut prin dispersia uniformă a căldurii (radiație) din tavan spre podea;
Indiferent de locul în care vă aflați în încăpere, picioarele dumneavoastră vor fi întotdeauna în contact direct (prin tălpi) cu sursa de căldură, care este podeaua încălzită. Prin urmare, nivelul de confort termic este mai bun decât cel care poate fi obținut cu un radiator standard. -
Acest tip de încălzire este sanatos pentru ca nu usucă aerul din încăpere.
- Datorită variațiilor mici de temperatură, încălzirea prin pardoseală produce o deplasare scăzută a aerului din încăpere. Si astfel mai puțin praf în suspensie și un risc scăzut de alergii.
- Pardoseala din zonele umede (baie sau bucătărie) se va usca mai rapid, reducând riscul apariției ciupercilor și a mucegaiului.
- Consum diminuat de gaz și electricitate, ceea ce duce la facturi cu 15-40% mai ieftine. Temperatura apei din sistem trebuie să fie între 35 și 45 de grade Celsius pentru ca o încăpere să atingă temperatura ideală de 22 de grade Celsius. În schimb, căldura de la radiatoare trebuie să atingă un prag termic de 48-50°C (poate chiar mai mult) pentru a se asigura menținerea aceleiași temperaturi de 22 de grade Celsius.
Care sunt dezavantajele de a avea încălzire prin pardoseală?
- Cheltuielile inițiale sunt ridicate, dar acestea pot fi amortizate în câțiva ani. Timpul necesar pentru amortizare investiției depinde de mai mulți factori: de costul materialelor care au fost utilizate, de lungimea sistemului de țevi și cabluri și de calitatea lucrării. Produsul, insa, are o durată de viață funcțională care se întinde pe perioada foarte mare de timp.
- Neplăcerile cauzate de o funcționare defectuoasă a sistemului de încălzire prin pardoseală sunt semnificativ mai mari decât cele cauzate de un calorifer stricat. În cazul în care se sparge o țeavă sau există un scurtcircuit în sistemul electric, reparațiile necesare vor necesita accesul la sistemul care se află sub podea. Acest lucru va necesita îndepărtarea tuturor straturilor care se află deasupra.
- Restricții impuse în ceea ce privește alegerea materialului pentru covoare. Covoarele naturale, cum ar fi cele din lână sau mătase, nu sunt permise. Singurele tipuri de covoare care pot fi așezate direct pe podea sunt cele compuse din fibre sintetice.
Concluzie
Încălzirea prin pardoseală poate fi o opțiune atractivă pentru cei care caută să își îmbunătățească aspectul camerei și să reducă costurile lunare de încălzire și electricitate. Aceste sisteme se bazează pe o rețea de țevi sau cabluri electrice, care sunt instalate sub podeaua încăperii și apoi acoperite cu șapă pentru a fi ascunse. În funcție de nevoile specifice ale fiecărei locuințe și de preferințele proprietarului, poate fi determinat cel mai potrivit tip de sistem de încălzire prin pardoseală și poate fi făcută alegerea de a instala acest tip de sistem.
Pe acest site, vă punem la dispoziție cele mai actuale și complete informații disponibile din domeniul construcțiilor. În plus, dacă lucrați la un proiect comparabil cu acesta sau vă pregătiți să începeți unul, rețineți că puteți oricând să plasați o comandă pentru materialele de care aveți nevoie prin intermediul site-ului nostru.
Acest lucru vă va economisi timpul pe care l-ați fi petrecut conducând, precum și timpul pe care l-ați fi petrecut la cumpărături in magazinele fizice. Suntem în măsură să livrăm la domiciliul dumneavoastră sau direct în locația pe care o alegeți.