Publicat pe Lasă un comentariu

Alege cel mai bun separator hidrocarburi

Cine trebuie să instaleze un separator hidrocarburi?

Legislatie separator hidrocarburi

Separator hidrocarburi – echipament specializat pentru fitrarea apelor reziduale contaminate cu produse și subproduse petroliere, uleiuri minerale sau emulsii ușoare de origine petrolieră. Legislația de mediu a Uniunii Europene obligă operatorii economici care grenerează ape contaminate cu hidrocarburi să filtreze aceste ape reziduale prin intermediul unui separator de hidrocarburi înainte ca acestea să fie deversate în sistemul de canalizare. Aceasta masură a fost impusă pentru protejarea mediului înconjurator.

Sursa Wikipedia

Agenții economici din industriile generatoare de ape uzate cu conținut hidrocarburi si uleiuri minerale sunt obligați sa aibă instalat separator de hidrocarburi.
Scopul unui separator de grasimi este sa separe apa de toate hidrocarburile si uleiurile minerale care pot sa ajungă în sistemul de scurgere a apei menajere si implicit în sursele de apa si pe sol.
Asta pentru a respecta cerințele legale privind evacuarea apelor uzate, respectiv obținerea avizului de mediu conform HG 188/2002 în anexa 1: „Norme tehnice privind colectarea, epurarea şi evacuarea apelor uzate orasenesti, NTPA-011” art. 5 (modificată si completată prin H.G. 352/11.05.2005) şi normele europene SR EN 12056–1:2002 – Rețele de evacuare gravitaționala in interiorul clădirilor şi SR EN 1825–2:2002 – Separatoare de hidrocarburi.

Montarea unui separator hidrocarburi este obligatorie în cazul:
– spaţiilor industriale, platforme industriale, spălătorii auto, staţii de carburanţi, service auto, vopsitorii;
– prezenţei riscului de contaminare a apelor pluviale cu hidrocarburi: parcări auto, drumuri, benzinarii, parcuri, dezmembrari auto, piete agro alimentare etc.

Principiu de functionare separator hidrocarburi:

Concentraţia maximă de hidrocarburi reziduale este de maxim 5 mg/l , îndeplinind cerinţele EN – 858. Acest nivel ridicat de îndepărtare se datorează separării în 2 faze – gravitaţională şi coalescentă.

Faza 1-a: separare gravitaţională

Apa reziduală încărcată cu materiale solide şi lichide uşoare (uleiuri, hidrocarburi) intră în separator printr-un racord de alimentare care are rolul de a linişti curgerea. Aici, datorită diferenţei de densitate dintre apă, materiile solide şi particulele de uleiuri si hidrocarburi, se produce separarea lor – solidele se depun la fund (în ceea ce se numeşte „trapă de nămol”) iar particulele de ulei şi hidrocarburi se ridică la suprafaţă.

Faza a 2-a: coalescenţa

Din camera de separare fluidul schimbă direcţia de curgere şi trece prin filtrul coalescent şi printr-un sistem de şicane.
Filtrul coalescent este alcătuit dintr-un amestec de fire dispuse într-o structură aleatoare care crează microturbulenţe locale şi o curgere tridimensională. Acest regim de curgere are rol de a prelungi şi intensifica contactul efluentului cu suprafaţa fibrelor. Micro-picăturile de ulei, prea fine pentru a se fi separate în prima fază ajung astfel în contact cu fibra şi aderă la aceasta. În timp, prin aderarea mai multor picături se formează una mai mare, care datorită forţei ascensionale, se desprinde şi urcă la suprafaţă.
Sistemul de şicane reţine aceste picături sub forma unei pelicule fine la suprafaţa interstiţiului dintre ele, de unde sunt îndepărtate prin golire (vidanjare).
Efluentul părăseşte separatorul printr-un racord de ieşire care, ca măsură suplimentară de prevedere, este poziţionată sub nivelului lichidului pentru a evacua din zona limpede.

Autoînchiderea

Evacuarea este prevăzută cu un inel de autoînchidere – datorită densităţii pluteşte în apă dar se scufundă în ulei.
Astfel, pe măsură ce se acumulează ulei în spaţiul interior al şicanelor, inelul de autoînchidere coboară şi, la atingerea nivelului maxim obturează evacuarea.

Cumpara un separator hidrocarburi Valrom…

… pentru a respecta cerinţele legale în vigoare
Separatoarele de hidrocarburi trebuie instalate pentru respectarea HG 188/2002 modificată și completată cu HG 352:2005, care aprobă
Normativul privind condiții de evacuare a apelor uzate în rețelele de canalizare ale localităților și direct în stații de epurare, NTPA-002/2002, art.5:

… pentru a preveni poluarea
Substanțele poluante, provenite din activitățile industriale și casnice, pot fi împărțite în biodegradabile sau nu.
Cele biodegradabile, cum ar fi apele uzate menajere, se recuperează pe cale naturală, atât timp cât rata de acumulare este inferioară celei de autoepurare.
Cele nebiodegradabile – printre care și produse provenite din prelucrarea petrolului, materiale plastice etc nu se degradează pe cale naturală și de aceea pot persista în mediu sute de ani.

… pentru a menține un nivel acceptabil de (auto) epurare
Multe activități industriale generează cantități însemnate de lichide insolubile (uleiuri, hidrocarburi etc), care eliminate în mediul înconjurător, plutesc la suprafața apelor ca o peliculă impermeabilă ce are ca rezultat diminuarea transferului oxigenului atmosferic,
cu efecte nocive asupra ecosistemelor acvatice.
Din aceste motive este necesară și obligatorie tratarea apelor cu conținut de hidrocarburi înainte de deversarea acestora în mediul înconjurator.

pentru ca vei obtine mai usor autorizatia de functionare a societatii deoarece beneficiezi de Declaratie de performanta separator hidrocarburi Valrom si de Declaratie de conformitate CE separator hidrocarburi Valrom

Separator hidrocarburi PEHD CL1 NS3 FS600 Valrom

Separator hidrocarburi parcare

Caracteristici separator hidrocarburi de 3l/s PEHD CL1 NS3 FS600 Valrom

Standard de referinta: EN 858-1/2002/A1:2004

Tip separator conform EN 858-1: clasa I – dispune de filtru coalescent detasabil pentru curatare si autoinchidere

Dimensiunea nominalã (NS) (litri/secunda) = 3
Dimensiuni (Lxl×H) (milimetri) = 1910 × 1065 x 1500 (± 30 mm)
Conectãri DN (milimetri) = 110
Înãlţimea racordurilor intrare/iesire (milimetri) = 470/530
Volumul separatorului (litri) = 1400
Volumul trapei de nãmol (litri) = 600
Capacitatea depozitare lichide usoare (litri) = 150
Nivel pentru cantitate maximã de lichid usor (milimetri) ≈ 150
Masa netã (kilograme) = 95
Material = Polietilenã
Capac = Necarosabil (opţional se poate monta capac fontã B125 sau C250)

Separator hidrocarburi pret Valrom PEHD CL1 NS3 FS600

Separator hidrocarburi PEHD CL1 NS6 FS1200 Valrom

Separator hidrocarburi PEHD CL1 NS6 FS1200 Valrom

Caracteristici separator hidrocarburi PEHD CL1 NS6 FS1200 Valrom

Dimensiunea nominalã (NS) (litri/secunda) = 6
Dimensiuni (Ø×H) (milimetri) = 2650×1400×1760 (± 30 mm)
Conectãri DN (milimetri) = 200
Înãlţimea racordurilor intrare/iesire (milimetri) = 360/400
Volumul separatorului (litri) ≈ 3000
Volumul trapei de nãmol (litri) ≈ 1200
Capacitatea depozitare lichide usoare (litri) ≈ 700
Nivel pentru cantitate maximã de lichid usor (milimetri) ≈ 200
Masa netã (kilograme) = 221
Material = Polietilenã
Capac = Necarosabil (opţional se pot monta capace fontã B125 sau C250)

Separator hidrocarburi Valrom PEHD CL1 NS6 FS1200 pret

Separator hidrocarburi PEHD CL1 NS10 FS2000 Valrom

Separator hidrocarburi spalatorie auto

Caracteristici separator hidrocarburi 10 l/s PEHD CL1 NS10 FS2000 Valrom

Dimensiunea nominalã (NS) (litri/secunda) = 10
Dimensiuni (Ø×H) (milimetri) = 2760×1760×1930 (± 30 mm)
Conectãri DN (milimetri) = 200
Înãlţimea racordurilor intrare/iesire (milimetri) = 170/300 (± 30 mm)
Volumul separatorului (litri) ≈ 4700
Volumul trapei de nãmol (litri) ≈ 2000
Capacitatea depozitare lichide usoare (litri) ≈ 1000
Nivel pentru cantitate maximã de lichid usor (milimetri) ≈ 200
Masa netã (kilograme) = 398
Material = Polietilenã
Capac = Necarosabil (opţional se pot monta capace fontã B125 sau C250)

Separator hidrocarburi Valrom PEHD CL1 NS10 FS2000 cu filtru coalescent pret

Separatoarele de hdrocarburi produse de valrom beneficiaza de declaratie CE separator hidrocarburi Valrom AquaClean si declaratie de performanta separator hidrocarburi Valrom AquaClean.

Alege un separator hidrocarburi Valrom pentru ca este:

Uşor de transportat şi asamblat – Separatoarele sunt confecţionate din polietilenă; au greutate mică, sunt uşor de transportat şi asamblat.
Uşor de curăţat şi întreţinut – Tehnologia de fabricaţie produce suprafeţe netede, cu rugozitate mică. Astfel separatorul este uşor de curăţat, nu facilitează depunerile scurtând durata de curăţare şi micşorând consumul de apă.
Etanş – Polietilena este impermeabilă la gaze şi apă. Construcţia este monobloc garantând etanşeitatea ansamblului. Îmbinările sunt în afara zonelor active iar acolo unde există sunt fie sudate fie etanşate cu garnituri de cauciuc.

Reciclabil

Polietilena poate fi reciclată la sfârşitul duratei de viaţă. Materialul reciclat poate fi folosit pentru fabricarea altor articole ajutând la protecţia mediului înconjurător.
Rezistent la mediile chimice – Polietilena este rezistentă la medii chimice agresive. Acesta înseamnă durată mare de viață în exploatare prin lipsa coroziunii. Nu necesită tratamente de suprafață.
Rezistent mecanic – Materialul din care este confecţionat – polietilenă – garantează o rezistenţă excelentă la impact şi deformare. Pentru montajele subterane acest lucru poate compensa deplasările datorate cutremurelor sau mişcărilor pământului.
Uşor de inspectat – Capacul, uşor de montat/demontat este etanş prevenind apariţia mirosurilor neplăcute. Poate fi operat uşor şi asigură spaţiu suficient pentru curăţare.
Uşor de instalat – Pentru instalări subterane sunt disponibile echipamente suplimentare pentru ajustarea înălţimii la nivelul solului şi pentru montarea în diferite clase de încărcare: A, B sau D. Instalarea este simplă iar amprenta pe sol şi spaţiul ocupat sunt minime.


Citeste ultimele articole


Cel mai bun combustibil lemnos: brichete rumegus sau lemne?
Avantaje retele de alimentare cu gaz cu teava PEHD
Ce consum are o centrala pe peleti?
Sistem aquaPur Filtrare Stocare Pompare
Lavoar incastrat in blat – Ghid de montaj
Avantajele unui termostat de ambient
A fost de ajutor acest articol?
DaNu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *